PRVO RAKIJICA I KAFA, PA U BADNJAKE: Komšije iz Požege svake godine zajedno proslavljaju Badnji dan (FOTO)
Nekoliko Požežana iz komšiluka svake godine zajedno seče badnjak i slavi Badnji dan.
Pandemija je uticala da praznični dani ove godine protiču u drugačijoj atmosferi od one uobičajene. Međutim, u požeškom kraju Badnji dan proslavlja se radosno u porodičnoj atmosferi sa nadom da će se naredne godine praznovati kao što je uobičajeno.
Pre svitanja Požežani kreću u potragu za badnjakom. U odnosu na prethodne godine u manjem broju, ali se ta tradicija u mnogim domaćinstvima održava zbog najmlađih.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/01/06/cesnica.jpg?itok=BASeXgSo)
KOJI OBIČAJI SE VEZUJU ZA NOVČIĆ IZ ČESNICE? Jednu stvar nikako ne biste smeli da uradite kada ga pronađete
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/30/kisa.jpg?itok=Kq7g7JEv)
NIGDE NE KREĆITE BEZ KIŠOBRANA! KIŠOVIT DAN PRED NAMA: Sneg veje na planinama, kad stiže u Beograd?
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/01/04/bozic2.jpg?itok=1ocQjftD)
Ovo su verovanja šta treba uraditi na Badnji dan: Ako želite zdravlje, sreću i napredak ispoštujte običaje!
- To nam je tradicija. Nas petnaestak drugara iz komšiluka, svake godine dolazimo na seču badnjaka, da proslavimo Badnje veče, Badnji dan - kaže Miroslav Ostojić iz Požege.
- Navika jednostavno, ovde smo navikli, ovde svake godine sečemo badnjak - kaže Vladimir Vasiljević.
Tradiciju su upotpunili i vatrometom. A pola veka Obrenovići na Loretu dočekuju najmlađe i najstarije ranoranioce čajem i vrućom rakijom.
- Od kada je pokojni ćale umro, onda sam nastavio ja, pošto sam došao tu. Tako da stalno smo tu badnje jutro, vruća rakija prvo se pije, popije se kafa i onda se kreće u badnjake - kaže Dragan Obrenović iz Loreta.
Zbog pandemije mnogi praznike obeležavaju skromnije i bez uobičajenog broja gostiju, ali je posna trpeza za Badnji dan ukusna kao i uvek.
- Hvalili su moj tučeni pasulj, biće to i dalje, ubuduće, kad budemo opširnije slavili. Vazdan je bilo đakonija, ali sad smo skraćeno nešto u manjem krugu - kaže Dragina Milovanović iz Tučkova.
Manji je broj i porudžbina za božićnu pečenicu, koja se peče na Badnji dan.
- Imamo dosta proizvođača koji proizvode prasiće. Ove godine je cena nešto malo manja, nego prošle godine. Kreće se negde oko 240, 250 dinara, što se odnosi i na jaganjce. I oni su tu negde, ali u suštini nekako su ljudi navikli najviše da jedu prasetinu - kaže Slavko Aćimović, mesar iz Mađera.
Dok se hladi pečenica, mnoge dame imaju puno posla, a Nada Kotarac dan zaokružuje i pravljenjem neobičnih božićnih kolačića.
- Ja sve postižem. Na Badnji dan zna se sprema se hrana i za Badnji dan i Božić. I ove kolačiće volim da spremam na Badnji dan za taj naš najveći praznik - kaže Nada Kotarac iz Požege.
Svi se nadaju se da će naredni Božić proslaviti u punom sjaju, ali u svakom slučaju praznično raspoloženje upotpunjuje toplina porodičnog doma.