ПРВО РАКИЈИЦА И КАФА, ПА У БАДЊАКЕ: Комшије из Пожеге сваке године заједно прослављају Бадњи дан (ФОТО)
Неколико Пожежана из комшилука сваке године заједно сече бадњак и слави Бадњи дан.
Пандемија је утицала да празнични дани ове године протичу у другачијој атмосфери од оне уобичајене. Међутим, у пожешком крају Бадњи дан прославља се радосно у породичној атмосфери са надом да ће се наредне године празновати као што је уобичајено.
Пре свитања Пожежани крећу у потрагу за бадњаком. У односу на претходне године у мањем броју, али се та традиција у многим домаћинствима одржава због најмлађих.
КОЈИ ОБИЧАЈИ СЕ ВЕЗУЈУ ЗА НОВЧИЋ ИЗ ЧЕСНИЦЕ? Једну ствар никако не бисте смели да урадите када га пронађете
НИГДЕ НЕ КРЕЋИТЕ БЕЗ КИШОБРАНА! КИШОВИТ ДАН ПРЕД НАМА: Снег веје на планинама, кад стиже у Београд?
Ово су веровања шта треба урадити на Бадњи дан: Ако желите здравље, срећу и напредак испоштујте обичаје!
- То нам је традиција. Нас петнаестак другара из комшилука, сваке године долазимо на сечу бадњака, да прославимо Бадње вече, Бадњи дан - каже Мирослав Остојић из Пожеге.
- Навика једноставно, овде смо навикли, овде сваке године сечемо бадњак - каже Владимир Васиљевић.
Традицију су употпунили и ватрометом. А пола века Обреновићи на Лорету дочекују најмлађе и најстарије ранораниоце чајем и врућом ракијом.
- Од када је покојни ћале умро, онда сам наставио ја, пошто сам дошао ту. Тако да стално смо ту бадње јутро, врућа ракија прво се пије, попије се кафа и онда се креће у бадњаке - каже Драган Обреновић из Лорета.
Због пандемије многи празнике обележавају скромније и без уобичајеног броја гостију, али је посна трпеза за Бадњи дан укусна као и увек.
- Хвалили су мој тучени пасуљ, биће то и даље, убудуће, кад будемо опширније славили. Ваздан је било ђаконија, али сад смо скраћено нешто у мањем кругу - каже Драгина Миловановић из Тучкова.
Мањи је број и поруџбина за божићну печеницу, која се пече на Бадњи дан.
- Имамо доста произвођача који производе прасиће. Ове године је цена нешто мало мања, него прошле године. Креће се негде око 240, 250 динара, што се односи и на јагањце. И они су ту негде, али у суштини некако су људи навикли највише да једу прасетину - каже Славко Аћимовић, месар из Мађера.
Док се хлади печеница, многе даме имају пуно посла, а Нада Котарац дан заокружује и прављењем необичних божићних колачића.
- Ја све постижем. На Бадњи дан зна се спрема се храна и за Бадњи дан и Божић. И ове колачиће волим да спремам на Бадњи дан за тај наш највећи празник - каже Нада Котарац из Пожеге.
Сви се надају се да ће наредни Божић прославити у пуном сјају, али у сваком случају празнично расположење употпуњује топлина породичног дома.