Roditelji OPREZ! Kancerogeni sastojak nalazi se u sladoledima i pudinzima
Najviše ga ima u slatkišima
Roditelji, obratite pažnju! Fabrički pudinzi, sutlijaši, sladoledi, džemovi, voćni namazi, ali i mnogobrojne druge namirnice koje se koriste u ishrani dece sadrže opasnu supstancu karagenan koja može da bude kancerogena.
Pročitajte i:
Stručnjaci upozoravaju da aditiv karagenan, koji nosi oznaku E-407 ili E-407a, može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe kao što su trovanje, alergije, zatvor, upala crevne sluzokože, zapaljenje ali i rak debelog creva.
Karagenan se upotrebljava i u pekarskim proizvodima, majonezu, bombonama, prelivima, grickalicama, sokovima, pivima, međutim, njegovo korišćenje u formulama za odojčad zabranjeno je u zemljama Evropske unije iz predostrožnosti, ali to nije slučaj kod nas. Ovaj aditiv, koji se dobija iz morskih algi, široko se primenjuje u prehrambenoj industriji za želiranje, zgušnjavanje i stabilizaciju hrane, ali i u proizvodnji nekih kozmetičkih proizvoda, pa i paste za zube, ali i pene za gašenje požara.
Nutricionista i specijalista za ishranu dece i majki Živka Vlajković objašnjava da karagenan nije zdrav, a da je slična situacija sa svim aditivima koji u sebi nose čuvenu oznaku E.
Na udaru DECA! Srbijom hara američki VIRUS, epidemija registrovana na pet lokacija (FOTO)
- Karagenan se nalazi skoro svuda. Nisam gledala najnovije studije o njegovoj štetnosti, ali je moj stav i ono što preporučujem trudnicama, ali i roditeljima - da koriste hranu bez aditiva. To je od posebne važnosti za žene u trudnoći i za decu od prve do sedme godine života. Uvek savetujem ljudima da pažljivo čitaju deklaraciju na ambalaži proizvoda. Nije samo u pitanju karagenan, prosto ako na deklaraciji imate slovo E i broj, pokušajte da izbegnete taj proizvod i da se što zdravije i prirodnije hranite - kaže Vlajkovićeva.
Ove navode potvrđuje i profesorka kliničke medicine na Medicinskom fakultetu u Čikagu, Džoana Tobakman.
- Istraživanja su pokazala da izloženost karagenanu izaziva upalu u organizmu. Hronična upala može na kraju da dovede do mnogobrojnih oboljenja, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, upalne bolesti creva, arteriosklerozu i rak - navodi Tobakman.