Родитељи ОПРЕЗ! Канцерогени састојак налази се у сладоледима и пудинзима
Највише га има у слаткишима
Родитељи, обратите пажњу! Фабрички пудинзи, сутлијаши, сладоледи, џемови, воћни намази, али и многобројне друге намирнице које се користе у исхрани деце садрже опасну супстанцу карагенан која може да буде канцерогена.
Прочитајте и:
Стручњаци упозоравају да адитив карагенан, који носи ознаку Е-407 или Е-407а, може да изазове озбиљне здравствене тегобе као што су тровање, алергије, затвор, упала цревне слузокоже, запаљење али и рак дебелог црева.
Карагенан се употребљава и у пекарским производима, мајонезу, бомбонама, преливима, грицкалицама, соковима, пивима, међутим, његово коришћење у формулама за одојчад забрањено је у земљама Европске уније из предострожности, али то није случај код нас. Овај адитив, који се добија из морских алги, широко се примењује у прехрамбеној индустрији за желирање, згушњавање и стабилизацију хране, али и у производњи неких козметичких производа, па и пасте за зубе, али и пене за гашење пожара.
Нутрициониста и специјалиста за исхрану деце и мајки Живка Влајковић објашњава да карагенан није здрав, а да је слична ситуација са свим адитивима који у себи носе чувену ознаку Е.
На удару ДЕЦА! Србијом хара амерички ВИРУС, епидемија регистрована на пет локација (ФОТО)
- Карагенан се налази скоро свуда. Нисам гледала најновије студије о његовој штетности, али је мој став и оно што препоручујем трудницама, али и родитељима - да користе храну без адитива. То је од посебне важности за жене у трудноћи и за децу од прве до седме године живота. Увек саветујем људима да пажљиво читају декларацију на амбалажи производа. Није само у питању карагенан, просто ако на декларацији имате слово Е и број, покушајте да избегнете тај производ и да се што здравије и природније храните - каже Влајковићева.
Ове наводе потврђује и професорка клиничке медицине на Медицинском факултету у Чикагу, Џоана Тобакман.
- Истраживања су показала да изложеност карагенану изазива упалу у организму. Хронична упала може на крају да доведе до многобројних обољења, укључујући болести срца, Alchajmerovu и Паркинсонову болест, упалне болести црева, артериосклерозу и рак - наводи Тобакман.