broken clouds
12°C
13.09.2024.
Beograd
eur
117.03
usd
105.5751
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STIGLI NALAZI NAKON TROVANJA 50-oro DECE U KRUPNJU: Uzorak sa slavine u kuhinji pokazao masovno fekalno zagađenje i to nije sve - hitno naložena jedna stvar

26.08.2024. 22:59
bollnica
bollnica / Izvor: Shutterstock

Oko pedesetoro dece, koja su boravila na sportskim pripremama sa trenerima, otrovalo se pre skoro dve nedelje u hotelu u Krupnju. Zavod za javno zdravlje Šabac je potvrdio uzrok trovanja.

- Stručno mišljenje o higijenskoj ispravnosti vode kaže da: Uzorak je higijenski neispravan i to sa slavine u kuhinji, slavine na hidroforu. Što se tiče uzorka uzetog sa slavine u kuhinji, radi se o masovnoj mikrobiološkoj kontaminaciji u kojoj postoji veliko odstupanje ukupnog broja bakterija, kao i masovno fekalno zagađenje. Voda je neupotrebljiva za bilo kakvu upotrebu - navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Šapca.

"Naloženo je zatvaranje celog objekta"

Kako se dalje navodi, voda slavine na hidroforu nije za piće, kao ni za pripremu hrane ili čak održavanje lične higijene.

- Zbog neispravnosti vode, neophodno je detaljno proveriti stanje celokupnih vodovodnih instalacija u objektu i izvršiti dezinfekciju celokupnog vodovodnog sistema. Na osnovu dosadašnjih ispitivanja, Republička sanitarna inspekcija je naložila zatvaranje objekta - dodaje se u analizi.

Kako je dalje navedeno, predstavnici hotela su prvobitno rekli da koriste jedan bunar za vodosnabdevanje, ali je analizom utvrđeno da postoje tri bunara koje hotel koristi, prilikom čega je utvrđeno da bunari nisu pogodni za snabdevanje vodom za piće, jer se u njih cevima vraća voda iz sistema što utiče na kvalitet vode.

Rezultati ispitivanja namirnica

Zavod u svom izveštaju navodi da je prilikom uzorkovanja izvršeno i ispitivanje namirnica životinjskog porekla, kao i da je uzet bris sa rashladnih uređaja, radnih površina — svi nalazi su ispravni.

Oglasio se zaštitnik građana

Povodom trovanja dece, a nakon izveštaja koji je dostavljen zaštitniku građana, oglasio se Zoran Pašalić.

- Prilikom epidemiološkog istraživanja, saznali smo da je 38 dece, uzrasta od 6 do 13 godina, stiglo u Krupanj 16. avgusta u pratnji 2 trenera — grupa iz Opova, škola fudbala "Spartanac"", kao i 73 dece, uzrasta između 6 i 18 godina, sa 11 trenera na stonoteniserski kamp sa međunarodnih učešćem. Prve tegove su se javile u subotu, 17. avgusta kod jednog trenera organizatora stonoteniserskog kampa, koji je imao dijareju i bol u stomaku. Nakon njega, tegobe su počele i kod dece — povraćanje, bol u stomaku, dijareja, muka - navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Kako se dalje navodi, simptomi su se smenjivali, ali kako hotel nije imao prisutnog lekara, pozvan je pedijatar iz Doma zdravlja Krupanj, dok su pojedina deca sa upornim povraćanjem, kao i njihovi treneri prevezeni u Zdravstveni centar Loznica.

- Broj osoba koji je imao tegobe je 78 - nastavlja se.

Epidemiološki nadzori i negativni i pozitivni

U saopštenju se navodi koji epidemiološki nadzor je izvršen, prilikom čega su uzeti bris ruku kuvarice i konobara, predmeta opšte upotrebe, kao i tri uzorka vode.

- Bris ruku zaposlenih, tanjira i radne površine su higijenski ispravni, bris escajga, i staklenih šolja su higijenski neispravni - dodaje u saopštenju.

Informacije iz Zdravstvenog centra Loznica od 19. avgusta, gde je hospitalizovano dvoje dece iz fudbalskog kluba "Spartanac", pošto su u međuvremenu dobili povišenu temperaturu, navode da su rezultati stolice na viruse negativni, dok rezultati na bakterije salmonele, šigele i kampilobakterije nisu nađeni.

Roditelji pre puta bili obavešteni da voda u hotelu nije za piće

Pojedini roditelji kažu da su o tome bili obavešteni i pre nego što su poslali decu na put, te da im je rečeno da će deci biti obezbeđena flaširana voda, jer ona sa česme nije za piće. Uprkos neispravnoj vodi, deca su otišla na pripreme, a roditelji veruju da mališani nisu pili vodu sa česme. Činjenica je i da analize stolice kod dece pokazale su da ne postoji prisustvo virusa i bakterija.

- Rezultati stolice su gotovi i negativni su na viruse i bakterije, ne znam kako je to moguće. Tražila sam da mi pošalju rezultate na mejl ali moraju da vide sa pravnom službom. Trener nas je pre polaska obavestio da voda nije dobra i rekao da će deca kupovati vodu za piće i naglasio je deci da se ta voda ne pije - pojašnjava jedna od majki (identitet poznat redakciji) za "Blic".

"Deca se kupala u vodi u bazenu čije poreklo nije poznato"

Trener jednog dela mališana Saša Komarov za "Blic" navodi da je bilo poznato da voda iz hotela nije za piće pre nego što su deca krenula na put. Roditelji su obavešteni, a hotel im je obezbedio balone sa vodom. Komarov navodi da je i on deci obezbedio po nekoliko rezervnih flaširanih voda, kako bi je uvek imali u sobama. Dodaje i da je svaka soba imala kupatilo sa česmama, te ne može sa sigurnošću da tvrdi da možda neko dete nije došlo u kontakt sa vodom sa česme.

"Oni su smešteni u sobe gde imaju česme, ali deca su bila obaveštena i svi su imali bar dve tri flašice rezervne. Nažalost, ono što sam primetio jeste da baloni sa vodom koje je obezbeđivao hotel za aparat u hodniku nisu bili zapečaćeni kao kad ih tek kupite. Ja ne mogu da tvrdim, ali nadam se da je uzeta i voda iz balona za analizu. Takođe, mi smo svi koristili bazen u hotelu, nadam se da je i ta voda proverena", priča on za "Blic".

"Najbitnije da se deca oporave, prošli smo katastrofu"

Dodaje i da je aparat za vodu koji je hotel obezbedio bio u veoma lošem stanju, ali da je sada najbitnije da se sačekaju sve analize i da se deca oporave.

- Mi smo prošli katastrofu. Ne mogu da opišem to je izgledalo kao u filmu variola vera. Dok jedno dete držim za glavu, drugo pored povraća. Znamo svi kako izgleda virus, a čak je i doktorka iz bolnice u Loznici rekla da ovo liči na trovanje hranom. Deca su bolje, ali i dalje nisu dobro. Svi smo malaksali i imamo dijareju i mučninu, ali na svu sreću povraćanje je prestalo - pojašnjava trener mališana.

Vlasnik hotela: "Svi su obavešteni da voda nije za piće"

Nakon objavljenih rezultata analiza, za "Blic" se oglasio i vlasnik hotela koji je potvrdio da su obavešteni o rezultatima i da su odmah preduzete sve mere da se iz sistema ispusti postojeća voda dok se ne izvrši dezinfekcija celog sistema, a do tada će hotel biti zatvoren.

On je pojasnio da su svi bili obavešteni da voda sa česme nije za piće, kao i da su obaveštenja o tome stajala zalepljena po celom hotelu.

- Imali smo problema sa restrikcijama, zato što je bilo isključenja vode. Voda nije bila za piće i bilo je obeleženo svuda da nije za piće i hotel se potrudio da obezbedi flaširanu vodu koju su deca mogla da koriste - pojašnjava on.

Kada je u pitanju ispravnost vode iz bazena, on kaže da se bazen puni isključivo vodom iz gradskog vodovoda, te da su i ti uzorci odneseni na analizu.

"Videla sam odmah katastrofu"

Podsetimo, pet majki je nakon incidenta opisalo kako se razvijala situacija u Krupnju, a sve su navele iste simptome. Neka deca zadržana su u bolnici, dok su po neke došli roditelji.

- Ja sam po slikama koje nam je trener slao videla da je smeštaj katastrofa. Deca spavaju u bračnim krevetima. Sin (13) mi je rekao da je hrana bila katastrofa. U subotu ujutru su ustali da idu na trčanje na trening, onda su popodne imali ručak, neki krompir, paprikaš koji je bio užasan i smrdeo je. Posle toga su imali plivanje u bazenu unutar hotela. Uveče su dobili neku picu i kažu da je salama smrdela i bila zelena. To sam čula i od ostale dece koja su bila hospitalizovana - tvrdi ona.

Kako navodi, prvi simptomi trovanja pojavili su se u subotu uveče. Njen mlađi sin (9) požalio se na stomačne tegobe, a onda su deca, jedno po jedno, počela da povraćaju.

- Starijem sinu su kolena bila savijena do brade od bolova. Kada smo ušli tamo bilo je još dece, nekoliko njih iz našeg kampa, plus deca iz stonoteniserskog kampa koji su bili u jako lošem stanju. Moj mlađi sin dobio je 5 boca infuzije išao 2 puta u toalet. Trener je celu noć proveo s njima. Majke koje su išle direktno u Krupanj ispričale su mi da su deca zapomagala. Verovatno bi bilo više hospitalizovane dece, ali nije imao ko da ih zbrine - tvrdi ova majka.

Srbija Danas/Blic/Autor: Marija Sušić/Preneo: P.S.

U SNU SE NE USNILO Totalna provala oblaka nad Evropom - ovo još nije viđeno, situacija "bez presedana"
Kiša

U SNU SE NE USNILO Totalna provala oblaka nad Evropom - ovo još nije viđeno, situacija "bez presedana"

13.09.2024. 18:19
NA JUGU LETO, NA SEVERU DA SE SMRZNEŠ: Polarni front podelio Srbiju na dva dela! U jednom gradu izmereno 27 stepeni, a u drugom LEDARA
Vreme u Srbiji

NA JUGU LETO, NA SEVERU DA SE SMRZNEŠ: Polarni front podelio Srbiju na dva dela! U jednom gradu izmereno 27 stepeni, a u drugom LEDARA

13.09.2024. 17:29
VOZAČI, OPREZ! Predlog novog Zakona donosi STROŽE MERE - KAZNE SU PAPRENE, nula alkohola u krvi, a evo za šta će se ODUZIMATI DOZVOLE
Saobraćajna policija

VOZAČI, OPREZ! Predlog novog Zakona donosi STROŽE MERE - KAZNE SU PAPRENE, nula alkohola u krvi, a evo za šta će se ODUZIMATI DOZVOLE

13.09.2024. 17:19
STIŽE NEVIĐENI VREMENSKI HAOS! MUP izdao saopštenje i dao ČETIRI VAŽNA UPOZORENJA građanima!
značka policije

STIŽE NEVIĐENI VREMENSKI HAOS! MUP izdao saopštenje i dao ČETIRI VAŽNA UPOZORENJA građanima!

13.09.2024. 13:33
VAŽNO! Izmenjen režim saobraćaja javnog prevoza u Beogradu zbog promocije mladih oficira - OVO MORATE DA ZNATE
Izmene u javnom prevozu

VAŽNO! Izmenjen režim saobraćaja javnog prevoza u Beogradu zbog promocije mladih oficira - OVO MORATE DA ZNATE

13.09.2024. 18:36
U SNU SE NE USNILO Totalna provala oblaka nad Evropom - ovo još nije viđeno, situacija "bez presedana"
Kiša

U SNU SE NE USNILO Totalna provala oblaka nad Evropom - ovo još nije viđeno, situacija "bez presedana"

13.09.2024. 18:19
OVO SU MERE KOJE SRBIJA ZAHTEVA PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE! Predsednik Vučić ih podelio u 5 ključnih celina (VIDEO)
Aleksandar Vučić
UŽIVO

OVO SU MERE KOJE SRBIJA ZAHTEVA PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE! Predsednik Vučić ih podelio u 5 ključnih celina (VIDEO)

13.09.2024. 18:05
OPŠTA MAKLJAŽA U SKUPŠTINI, SRBIJU POTRESA SKANDAL Neviđena tuča na sednici ovo NAŠE opštine, isplivali snimci koji izazivaju NEVERU (VIDEO)
Tuča na sednici skupštine opštine

OPŠTA MAKLJAŽA U SKUPŠTINI, SRBIJU POTRESA SKANDAL Neviđena tuča na sednici ovo NAŠE opštine, isplivali snimci koji izazivaju NEVERU (VIDEO)

13.09.2024. 17:19
OVO SU MERE KOJE SRBIJA ZAHTEVA PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE! Predsednik Vučić ih podelio u 5 ključnih celina (VIDEO)
Aleksandar Vučić
UŽIVO

OVO SU MERE KOJE SRBIJA ZAHTEVA PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE! Predsednik Vučić ih podelio u 5 ključnih celina (VIDEO)

13.09.2024. 18:05
NA JUGU LETO, NA SEVERU DA SE SMRZNEŠ: Polarni front podelio Srbiju na dva dela! U jednom gradu izmereno 27 stepeni, a u drugom LEDARA
Vreme u Srbiji

NA JUGU LETO, NA SEVERU DA SE SMRZNEŠ: Polarni front podelio Srbiju na dva dela! U jednom gradu izmereno 27 stepeni, a u drugom LEDARA

13.09.2024. 17:29
"SEKA NAM UMIRE" Komšija devojčice koja se otrovala alkoholom svedočio POTRESNIM SCENAMA - "Video sam devojčicu kako leži..."
Hitna pomoć

"SEKA NAM UMIRE" Komšija devojčice koja se otrovala alkoholom svedočio POTRESNIM SCENAMA - "Video sam devojčicu kako leži..."

13.09.2024. 15:58
VOZAČI, OPREZ! Predlog novog Zakona donosi STROŽE MERE - KAZNE SU PAPRENE, nula alkohola u krvi, a evo za šta će se ODUZIMATI DOZVOLE
Saobraćajna policija

VOZAČI, OPREZ! Predlog novog Zakona donosi STROŽE MERE - KAZNE SU PAPRENE, nula alkohola u krvi, a evo za šta će se ODUZIMATI DOZVOLE

13.09.2024. 17:19