Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СТИГЛИ НАЛАЗИ НАКОН ТРОВАЊА 50-оро ДЕЦЕ У КРУПЊУ: Узорак са славине у кухињи показао масовно фекално загађење и то није све - хитно наложена једна ствар

26.08.2024. 22:59
bollnica
bollnica / Извор: Shutterstock

Око педесеторо деце, која су боравила на спортским припремама са тренерима, отровало се пре скоро две недеље у хотелу у Крупњу. Завод за јавно здравље Шабац је потврдио узрок тровања.

- Стручно мишљење о хигијенској исправности воде каже да: Узорак је хигијенски неисправан и то са славине у кухињи, славине на хидрофору. Што се тиче узорка узетог са славине у кухињи, ради се о масовној микробиолошкој контаминацији у којој постоји велико одступање укупног броја бактерија, као и масовно фекално загађење. Вода је неупотребљива за било какву употребу - наводи се у извештају Завода за јавно здравље из Шапца.

"Наложено је затварање целог објекта"

Како се даље наводи, вода славине на хидрофору није за пиће, као ни за припрему хране или чак одржавање личне хигијене.

- Због неисправности воде, неопходно је детаљно проверити стање целокупних водоводних инсталација у објекту и извршити дезинфекцију целокупног водоводног система. На основу досадашњих испитивања, Републичка санитарна инспекција је наложила затварање објекта - додаје се у анализи.

Како је даље наведено, представници хотела су првобитно рекли да користе један бунар за водоснабдевање, али је анализом утврђено да постоје три бунара које хотел користи, приликом чега је утврђено да бунари нису погодни за снабдевање водом за пиће, јер се у њих цевима враћа вода из система што утиче на квалитет воде.

Резултати испитивања намирница

Завод у свом извештају наводи да је приликом узорковања извршено и испитивање намирница животињског порекла, као и да је узет брис са расхладних уређаја, радних површина — сви налази су исправни.

Огласио се заштитник грађана

Поводом тровања деце, а након извештаја који је достављен заштитнику грађана, огласио се Зоран Пашалић.

- Приликом епидемиолошког истраживања, сазнали смо да је 38 деце, узраста од 6 до 13 година, стигло у Крупањ 16. августа у пратњи 2 тренера — група из Опова, школа фудбала "Спартанац"", као и 73 деце, узраста између 6 и 18 година, са 11 тренера на стонотенисерски камп са међународних учешћем. Прве тегове су се јавиле у суботу, 17. августа код једног тренера организатора стонотенисерског кампа, који је имао дијареју и бол у стомаку. Након њега, тегобе су почеле и код деце — повраћање, бол у стомаку, дијареја, мука - наводи се у саопштењу заштитника грађана.

Како се даље наводи, симптоми су се смењивали, али како хотел није имао присутног лекара, позван је педијатар из Дома здравља Крупањ, док су поједина деца са упорним повраћањем, као и њихови тренери превезени у Здравствени центар Лозница.

- Број особа који је имао тегобе је 78 - наставља се.

Епидемиолошки надзори и негативни и позитивни

У саопштењу се наводи који епидемиолошки надзор је извршен, приликом чега су узети брис руку куварице и конобара, предмета опште употребе, као и три узорка воде.

- Брис руку запослених, тањира и радне површине су хигијенски исправни, брис есцајга, и стаклених шоља су хигијенски неисправни - додаје у саопштењу.

Информације из Здравственог центра Лозница од 19. августа, где је хоспитализовано двоје деце из фудбалског клуба "Спартанац", пошто су у међувремену добили повишену температуру, наводе да су резултати столице на вирусе негативни, док резултати на бактерије салмонеле, шигеле и кампилобактерије нису нађени.

Родитељи пре пута били обавештени да вода у хотелу није за пиће

Поједини родитељи кажу да су о томе били обавештени и пре него што су послали децу на пут, те да им је речено да ће деци бити обезбеђена флаширана вода, јер она са чесме није за пиће. Упркос неисправној води, деца су отишла на припреме, а родитељи верују да малишани нису пили воду са чесме. Чињеница је и да анализе столице код деце показале су да не постоји присуство вируса и бактерија.

- Резултати столице су готови и негативни су на вирусе и бактерије, не знам како је то могуће. Тражила сам да ми пошаљу резултате на мејл али морају да виде са правном службом. Тренер нас је пре поласка обавестио да вода није добра и рекао да ће деца куповати воду за пиће и нагласио је деци да се та вода не пије - појашњава једна од мајки (идентитет познат редакцији) за "Блиц".

"Деца се купала у води у базену чије порекло није познато"

Тренер једног дела малишана Саша Комаров за "Блиц" наводи да је било познато да вода из хотела није за пиће пре него што су деца кренула на пут. Родитељи су обавештени, а хотел им је обезбедио балоне са водом. Комаров наводи да је и он деци обезбедио по неколико резервних флашираних вода, како би је увек имали у собама. Додаје и да је свака соба имала купатило са чесмама, те не може са сигурношћу да тврди да можда неко дете није дошло у контакт са водом са чесме.

"Они су смештени у собе где имају чесме, али деца су била обавештена и сви су имали бар две три флашице резервне. Нажалост, оно што сам приметио јесте да балони са водом које је обезбеђивао хотел за апарат у ходнику нису били запечаћени као кад их тек купите. Ја не могу да тврдим, али надам се да је узета и вода из балона за анализу. Такође, ми смо сви користили базен у хотелу, надам се да је и та вода проверена", прича он за "Блиц".

"Најбитније да се деца опораве, прошли смо катастрофу"

Додаје и да је апарат за воду који је хотел обезбедио био у веома лошем стању, али да је сада најбитније да се сачекају све анализе и да се деца опораве.

- Ми смо прошли катастрофу. Не могу да опишем то је изгледало као у филму вариола вера. Док једно дете држим за главу, друго поред повраћа. Знамо сви како изгледа вирус, а чак је и докторка из болнице у Лозници рекла да ово личи на тровање храном. Деца су боље, али и даље нису добро. Сви смо малаксали и имамо дијареју и мучнину, али на сву срећу повраћање је престало - појашњава тренер малишана.

Власник хотела: "Сви су обавештени да вода није за пиће"

Након објављених резултата анализа, за "Блиц" се огласио и власник хотела који је потврдио да су обавештени о резултатима и да су одмах предузете све мере да се из система испусти постојећа вода док се не изврши дезинфекција целог система, а до тада ће хотел бити затворен.

Он је појаснио да су сви били обавештени да вода са чесме није за пиће, као и да су обавештења о томе стајала залепљена по целом хотелу.

- Имали смо проблема са рестрикцијама, зато што је било искључења воде. Вода није била за пиће и било је обележено свуда да није за пиће и хотел се потрудио да обезбеди флаширану воду коју су деца могла да користе - појашњава он.

Када је у питању исправност воде из базена, он каже да се базен пуни искључиво водом из градског водовода, те да су и ти узорци однесени на анализу.

"Видела сам одмах катастрофу"

Подсетимо, пет мајки је након инцидента описало како се развијала ситуација у Крупњу, а све су навеле исте симптоме. Нека деца задржана су у болници, док су по неке дошли родитељи.

- Ја сам по сликама које нам је тренер слао видела да је смештај катастрофа. Деца спавају у брачним креветима. Син (13) ми је рекао да је храна била катастрофа. У суботу ујутру су устали да иду на трчање на тренинг, онда су поподне имали ручак, неки кромпир, паприкаш који је био ужасан и смрдео је. После тога су имали пливање у базену унутар хотела. Увече су добили неку пицу и кажу да је салама смрдела и била зелена. То сам чула и од остале деце која су била хоспитализована - тврди она.

Како наводи, први симптоми тровања појавили су се у суботу увече. Њен млађи син (9) пожалио се на стомачне тегобе, а онда су деца, једно по једно, почела да повраћају.

- Старијем сину су колена била савијена до браде од болова. Када смо ушли тамо било је још деце, неколико њих из нашег кампа, плус деца из стонотенисерског кампа који су били у јако лошем стању. Мој млађи син добио је 5 боца инфузије ишао 2 пута у тоалет. Тренер је целу ноћ провео с њима. Мајке које су ишле директно у Крупањ испричале су ми да су деца запомагала. Вероватно би било више хоспитализоване деце, али није имао ко да их збрине - тврди ова мајка.

Србија Данас/Блиц/Аутор: Марија Сушић/Пренео: П.С.

ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ЈЕЗИВА ПОШАСТ Патогени отпорни на лекове стварају забринутост код стручњака, могли би да УМРУ МИЛИОНИ?!
bolnica

ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ЈЕЗИВА ПОШАСТ Патогени отпорни на лекове стварају забринутост код стручњака, могли би да УМРУ МИЛИОНИ?!

17.09.2024. 22:27
АУ, КАКВА ЈЕ ОВО ПРОГНОЗА: Температуре скачу на 27 степени, а онда ШОК - Србију удара још јачи поларни вртлог са Арктика, биће права ЛЕДАРА
Vreme u Srbiji

АУ, КАКВА ЈЕ ОВО ПРОГНОЗА: Температуре скачу на 27 степени, а онда ШОК - Србију удара још јачи поларни вртлог са Арктика, биће права ЛЕДАРА

17.09.2024. 21:45
ИНСТАГРАМ УВОДИ НОВА ПРАВИЛА ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ: Родитељи имају потпуну контролу и увид о активностима деце
Instagram

ИНСТАГРАМ УВОДИ НОВА ПРАВИЛА ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ: Родитељи имају потпуну контролу и увид о активностима деце

17.09.2024. 21:38
ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период
Vremenska prognoza

ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период

17.09.2024. 21:24
ДРАМА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ Како је атентат на Трампа утицао на јавно мњење у Америци и ко је сада у предности - ДЕТАЉНА АНАЛИЗА
Kamala Haris i Donald Tramp

ДРАМА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ Како је атентат на Трампа утицао на јавно мњење у Америци и ко је сада у предности - ДЕТАЉНА АНАЛИЗА

17.09.2024. 22:45
ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ЈЕЗИВА ПОШАСТ Патогени отпорни на лекове стварају забринутост код стручњака, могли би да УМРУ МИЛИОНИ?!
bolnica

ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ЈЕЗИВА ПОШАСТ Патогени отпорни на лекове стварају забринутост код стручњака, могли би да УМРУ МИЛИОНИ?!

17.09.2024. 22:27
ВЕЛИКА ТУГА: Бајкер из Београда пуштен на кућно лечење, па недуго затим преминуо
Stradali bajker iz Beograda

ВЕЛИКА ТУГА: Бајкер из Београда пуштен на кућно лечење, па недуго затим преминуо

17.09.2024. 22:12
ИЗБИО ПОЖАР НА НОВОМ БЕОГРАДУ Више ватрогасних возила на терену - објављени снимци са лица места (ВИДЕО)
Vatrogasci na terenu

ИЗБИО ПОЖАР НА НОВОМ БЕОГРАДУ Више ватрогасних возила на терену - објављени снимци са лица места (ВИДЕО)

17.09.2024. 21:51
БЕОГРАДСКА НАДБИСКУПИЈА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Вучић: "Упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији" (ФОТО)
Aleksandar Vučić

БЕОГРАДСКА НАДБИСКУПИЈА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Вучић: "Упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији" (ФОТО)

17.09.2024. 20:00
ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период
Vremenska prognoza

ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период

17.09.2024. 21:24
ОНИ НЕЋЕ МОРАТИ У ВОЈСКУ? Служење отаџбини је понос и част, али ако испуњавате ове услове бићете поштеђени
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

ОНИ НЕЋЕ МОРАТИ У ВОЈСКУ? Служење отаџбини је понос и част, али ако испуњавате ове услове бићете поштеђени

17.09.2024. 20:44
Карлеуша понудила Поповићу помоћ: "Чула сам да Сале није добро..." Заборавила на њихов сукоб и открила детаље разговора са његовом супругом Сузаном
Saša Popović, Jelena Karleuša

Карлеуша понудила Поповићу помоћ: "Чула сам да Сале није добро..." Заборавила на њихов сукоб и открила детаље разговора са његовом супругом Сузаном

17.09.2024. 21:25