Stručnjaci otkrivaju: Kolika je stvarno opasnost zaraze koronom preko hrane i ambalaže?
U pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija.
Virusolog Fabricio Preljiasko, direktor Instituta "Galeazi" u Milanu tvrdi da je opasnost od prenošenja zaraze virusom korona preko hrane ili ambalaže veoma mali.
- Korona virus se može taložiti na prehrambenim paketima, ali za 4 sata gubi snagu. Osim toga, niske temperature unutar frižidera blokiraju cirkulaciju virusa, a u nekom trenutku ga "unište". Isto važi i za visoke temperature u rernama: 60 stepeni je dovoljno da "ubije" virus - kaže on.
Dakle, ističe on, u pogledu hrane i ambalaze nema većih rizika od ostalih situacija. Čišćenje se mora obaviti pravilno, pažljivo.
- Ali ne možemo sve dezinfikovati - kaze Preljiasko i ističe da pravila ostaju ista, a to znaci da je neophodno pariti ruke i nikad ih ne stavljati u usta.
"IZBEGLI SMO ITALIJANSKI, ALI IMAMO SRPSKI SCENARIO": Uskrs je prekretnica, evo šta se onda dešava
U Novosibirsku 100 NAUČNIKA stvara vakcinu i lek protiv korone: SRPSKI ANALITIČARI razmatraju o tim činjenicama
Lekari odgovarali na pitanja građana: Ako vam je loše ODMAH IDITE U BOLNICU - i deca da NOSE MASKE (VIDEO)
DA LI ZDRAV ČOVEK MOŽE DA UMRE OD KORONE? Poznati imunolog dao odgovor na pitanje koje su mnogi postavljali
SZO RAZBILA SVE MITOVE: Da li beli luk, alkohol i vruća kupka ubijaju KORONU?