UMETE LI DA PREPOZNATE SVEŽ I DOMAĆI PARADAJZ? Pet načina da na pijaci odaberete NAJLEPŠI I NAJSOČNIJI
Obratite pažnju na boju kore
Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovog povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem.
Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi.
Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.
Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod verovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti... Pa, nedefinisan!
Ponovo nam stižu tropske vrućine: Danas paklena 34 stepena, a evo kad će biti još toplije! (FOTO)
PRAVILA KOJA VAM MOGU SAČUVATI GLAVU, ALI I NOVAC: Pre nego što krenete na put morate OVO NAUČITI!
DONETA KONAČNA ODLUKA: Evo šta se dogodilo sa bahatom vaspitačicom iz Zvečanske koja je mučila decu! (VIDEO)
Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori - verovatno je već počeo da truli.
Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris.
Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav paradajz može vam poslužiti samo za ukras.
Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da ga možete stisnuti, a da ga time ne uništite, ali opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o povrću koji će se brzo pokvariti.
"Vazda sam bio SAMO SRBIN!" Mogu Hrvati da ga OTIMAJU koliko hoće, ovako je Tesla govorio o SRPSTVU
MALA DECA, VELIKI LJUDI: Srpkinja je u siromašnoj Africi shvatila da je ZA SREĆU potrebno JAKO MALO (FOTO)
JEDEMO LEKOVE KAO BOMBONE: Građani Srbije godišnje potroše PET I PO MILIONA KUTIJA SEDATIVA!
Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupovinu na tezgama gde neće da vam dozvole biranje.
Paradajz će imati bolji ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, a u frižider ga stavite samo ako planirate da ga sečete za salatu pa želite da ga malo rashladite.
Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)