УМЕТЕ ЛИ ДА ПРЕПОЗНАТЕ СВЕЖ И ДОМАЋИ ПАРАДАЈЗ? Пет начина да на пијаци одаберете НАЈЛЕПШИ И НАЈСОЧНИЈИ
Обратите пажњу на боју коре
Парадајз је одличан природан извор витамина Ц, а садржи и знатне количине Б комплекса. Редовна конзумација овог поврће обогатиће ваш организам калијумом, натријумом, магнезијумом и гвожђем.
Већина поврћа за масовну производњу бере се незрела како би могла да издржи превоз и дистрибуцију по удаљеним местима, а потом се хемијски третира да се убрзају ти природни процеси.
Укључите сва чула и научићете да препознате квалитетне плодове.
Ако парадајз има дубоко црвену боју коре без видљивих огреботина и напуклина, вероватно је реч о свежем плоду. Светла боја коре, наранџасте нијансе, говори да је плод вероватно незрео, да је сувише тврд и да ће укус бити... Па, недефинисан!
Поново нам стижу тропске врућине: Данас паклена 34 степена, а ево кад ће бити још топлије! (ФОТО)
ПРАВИЛА КОЈА ВАМ МОГУ САЧУВАТИ ГЛАВУ, АЛИ И НОВАЦ: Пре него што кренете на пут морате ОВО НАУЧИТИ!
ДОНЕТА КОНАЧНА ОДЛУКА: Ево шта се догодило са бахатом васпитачицом из Звечанске која је мучила децу! (ВИДЕО)
Заобиђите и парадајз са тамним флекама на кори - вероватно је већ почео да трули.
Још бољи индикатор од изгледа парадајза је његов мирис.
Дубоко удахните и помиришите нарочито петељку. Ако осетите јаку арому изабрали сте прави плод. Уколико недостаје мирис, такав парадајз може вам послужити само за украс.
Зрео и квалитетан парадајз најбоље се препознаје по опипу: довољно је чврст да га можете стиснути, а да га тиме не уништите, али опет није претврд за резање и јело. Чувајте се и премеканих плодова, јер је реч о поврћу који ће се брзо покварити.
"Вазда сам био САМО СРБИН!" Могу Хрвати да га ОТИМАЈУ колико хоће, овако је Тесла говорио о СРПСТВУ
МАЛА ДЕЦА, ВЕЛИКИ ЉУДИ: Српкиња је у сиромашној Африци схватила да је ЗА СРЕЋУ потребно ЈАКО МАЛО (ФОТО)
ЈЕДЕМО ЛЕКОВЕ КАО БОМБОНЕ: Грађани Србије годишње потроше ПЕТ И ПО МИЛИОНА КУТИЈА СЕДАТИВА!
Избегавајте куповину парадајза у пластичним кутијама, јер такав производ не можете погледати, помирисати и стиснути. Не препоручујемо ни куповину на тезгама где неће да вам дозволе бирање.
Парадајз ће имати бољи укус ако га чувате на собној температури, а у фрижидер га ставите само ако планирате да га сечете за салату па желите да га мало расхладите.
Хтели секирама против топова: Зашто је ова битка СРПСКЕ ВОЈСКЕ посебна? (ВИДЕО)