broken clouds
11°C
16.09.2024.
Beograd
eur
117.04
usd
105.4414
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VELIKOJ PLANI PRETE RESTRIKCIJE VODE: Smederevska Palanka preuzela šest i po milijardi litara vode, a nije platila ni litar

25.06.2024. 17:44
Piše:
Velika Plana
Velika Plana / Izvor: Srbija Danas

Iako se nalazi na najvećoj srpskoj reci Velikoj Moravi i ima novu i savremenu fabriku vode, u čiju izgradnju je uloženo oko 10 miliona evra, Velikoj Plani prete restrikcije vode. Logično se nameće pitanje kako je to moguće.

Moguće je kad za komšiju, suvlasnika fabrike vode i potrošača imate opštinu Smederevska Palanka koja je od početka rada fabrike vode u Trnovču, 2016. godine, zaključno sa 31. majem ove godine, iz fabrike vode preuzela skoro šest i po miliona kubnih metara vode a nije platila ni jedan jedini litar!?

-Zvuči neverovatno, kao neslana šala, ali je istinito. Zaključno sa krajem prethodnog meseca, JP Vodovod iz Smederevske Palanke je iz Trnovča preuzelo 6.402.713.000 litara vode a nije platilo ni jedan litar. Po tom osnovu susedna opština fabrici vode, koja posluje pod imenom JP Morava, duguje 168.666.589 dinara. Zbog tog duga račun fabrike je u blokadi od 13.aprila 2022. godine, dakle duže od dve godine, za struju duguje 125 miliona a drugim dobavljačima duguje više od 10 miliona dinara – kaže predsednik Skupštine opštine Velika Plana, narodni poslanik Dušan Marić.

Najteža posledica je to što zbog finansijskih gubitaka prouzrokovanih bezobzirnim ponašanjem Smederevske Palanke fabrika već nekoliko godina nije u mogućnosti da revitalizuje bunare sa vodom pa je proizvodnja vode sa projektovanih 100 litara u sekundi ovih dana spala na 38 litara. Ukoliko se taj trend nastavi, i proizvodnja padne ispod 35 litara u sekundi, građani Velike Plane će se zbog bahatosti susedne opštine suočiti sa restrikcijama vode.

Po propisima, zavisno od tla, regeneracija bunara mora da se vrši jednom u dve ili tri godine. Od 18 bunara u Trnovču osam nije regenerisano od početka rada fabrike vode 2016. godine, dok je u tom periodu većina od preostalih 10 bunara regenerisana samo jednom.

Pumpe na izvorištima moraju da se čiste i remontuju jednom u šest meseci. Zbog Smederevske Palanke, pumpe u Trnovču se čiste i remontuju samo kad stanu, interventnim sredstvima iz budžeta Velike Plane.

Fabrika vode sve češće nije u mogućnosti da nabavi ni najosnovnija sredstva neophodna za proizvodnju, proveru i održavanje kvaliteta vode i njen tretman. Da nije stalnih i interventnih ulaganja iz budžeta opštine Velika Plana fabrika vode bi odavno prestala sa radom. U tom slučaju, ne samo što bi 90.000 stanovnika i privreda Velike Plane i Smederevske Palanke ostali bez vode, već bi Vlada Srbije fondovima EU morala da vrati oko 10 miliona evra, koje su oni uložili u ovaj projekat.

Postrojenje u Trnovču
Postrojenje u Trnovču / Izvor: Srbija Danas

Naime, fabrika vode u Trnovču (JP Morava) je zajednički projekat Vlade Srbije i EU, odnosno opština Velika Plana i Smederevska Palanka. A po projektu i ugovornim obavezama fabrika mora da posluje na tržišnim principima i da izdržava samu sebe. Međutim, zbog odbijanja palanačke strane da plaća vodu toga nema ni na vidiku.

Predsednik SO Velika Plana ističe da se u svojoj političkoj karijeri susretao sa svim i svačim ali da se nikad nije sreo sa sa ovakvom hajdučijom, kojom se služi opština Smederevska Palanka.

-Zamislite koja je to drskost, koji je to bezobrazluk. Osam godina od nekog uzimaš robu, u ovom slučaju vodu, po tri puta većoj ceni od nabavne je preprodaješ svojim građanima a dobavljaču ništa ne plaćaš. I tako iz dana u dan, osam godina. Da li to ima igde na ovoj planeti? A kad im, zbog kvara pumpe ili zapušenja nekog bunara, iz fabrike vode smanje isporuku vode najviši palanački funkcioneri, na čelu sa predsednikom opštine Nikolom Vučenom, zavrište kao Damjanov Zelenko. Do neba se čuje. Žale se predsedniku države i vlade, izdaju lažna dramatična saopštenja kako mi iz Velike Plane njihove građane morimo žeđu. Sve znaju, na sve su spremni, samo nikako da se sete da plate makar jedan račun za vodu – kaže Marić.

Da stvar bude još šizofrenija vodu koju besplatno preuzima iz Velike Plane JP Vodovod iz Smederevske Palanke svojim potrošačima, građanima i privredi, preprodaje po ceni koja je tri puta veća od nabavne cene.

Fabrika vode redovno i svakodnevno isporučuje vodu JP Vodovod u Smederevskoj Palanci po ceni od 26.26 dinara (sa PDV-om) po metru kubnom, koje tu vodu (pre)prodaje po ceni od 72.33 dinara za domaćinstva, odnosno 178.59 dinara za privredu.

Fabrika vode je od aprila 2018. do 31. maja 2024. godine opštini Smederevska Palanka, odnosno JP Vodovod, isporučila 6.402.713.000 litara vode, čija je vrednost po knjigovodstvu preduzeća 168.666.589 dinara. Ako se računa sadašnja cena od 72.33 dinara, po kojoj JP Vodovod preuzetu vodu (pre)prodaje domaćinstvima, prihod od (pre)prodaje te količine vode iznosi 463.108.000 dinara.  

Fabrika vode
Fabrika vode / Izvor: Srbija Danas

Međutim, ako se uračuna i voda koju troši palanačka privreda, koja vodu plaća po znatno većoj ceni, 178.59 dinara po kubnom metru, matematika kaže da prihod JP Vodovod i lokalne samouprave Smederevska Palanka ostvaren prodajom besplatno preuzete vode iz Velike Plane iznosi oko 600.000.000 dinara.

-Javno pitam rukovodstvo JP Vodovod, političko rukovodstvo Smederevske Palanke, a to je pitanje kojim treba da se pozabave i nadležni organi, gde su pare? Kako je moguće da vam nije palo na pamet da od pet miliona evra koje ste zaradili na preprodaji vode iz Trnovča bar jedan evro iskoristite za plaćanje duga? Ili vi mislite da ste nedodirljivi i da ćete večno moći da manipulišete i parazitirate na grbači građana Velike Plane – pita predsednik SO Velika Plana.

Ponašanje rukovodstva Smederevske Palanke i JP Vodovod je još skandaloznije ako se imaju u vidu ulaganja dve susedne opštine u ovaj regionalni projekat zajedničkog vodosnabdevanja. Po izveštaju koji je direktor preduzeća Živomir Novaković 22. januara 2024. godine dostavio predsedniku opštine Velika Plana, od 2011. godine, kada je počela izgradnja fabrike vode u Trnovču, pa do kraja prošle godine, opština Velika Plana je u istu uložila 281.171.618 dinara u opština Smederevska Palanka deset puta manje – 28.566.143 dinara.

Od 2016. godine, kada je fabrika počela da proizvodi vodu, Velika Plana je uložila 231.699.354 dinara a Smederevska Palanka 16.287.787 dinara.

Opština Velika Plana
Opština Velika Plana / Izvor: Srbija Danas

U istom izveštaju se navodi da je sve vreme tekuće troškove, od troškova rada preduzeća do isplate plata radnicima „podmirivala opština Velika Plana, a subvencije za izgradnju bunara i cevovoda su stizale od Republičke direkcije za vodu“.

Radi rešavanja ovog problema, direktor JP Morava se više puta pisanim putem obraćao rukovodstvu Smederevske Palanke, održano je više sastanaka rukovodstva dve opštine ali opština Palanka odbija da izvršava obaveze koje je preuzela 5. oktobra 2012. godine potpisivanjem Međuopštinskog sporazuma o izgradnji, upravljanju i korišćenju regionalnog sistema za vodosnabdevanje opština Velika Plana i Smederevska Palanka.

Marić ističe da je nezadovoljan i inertnim držanjem nadležnih republičkih organa.

-Godinama upozoravamo na ovaj problem. I niko ne reaguje. Ako neko očekuje da će građani Velike Plana ćutke i mirno pristati da ih neko pravi magarcima, da finansiraju JP Vodovod iz Smederevske Palanke i tu opštinu, da na njihovoj grbači susedna opština zaradi još koji milion evra a da mi u redovima stojimo kraj cisterni za vodu, tvrdim da taj film neće gledati. Ako bude trebalo, lično ću pozvati građane da se suprostavimo toj bezočnoj pljački. 
Predsednik SO Velike Plane naglašava da je problem lako rešiv.

-JP Vodovod treba da počne da plaća tekuće račune, a političko rukovodstvo Smederevske Palanke, treba da prestane da manipuliše i truje komšijske odnose i obrati se Vladi Srbije sa molbom da se nađe način da fabrici vode što pre bude plaćen dug od 168 miliona dinara.

Na šta su sve prvi ljudi palanačke opštine spremni, pokazuje i poslednja ujdurma, koju su napravili u subotu.

-Poslovodstvo JP Vodovod i  funkcioneri palanačke opštine su nenadno i nenajavljeno upali u fabriku vode. Pre toga su na vodovodu iz Trnovča kojim se Palanci doprema voda zavrnuli dovodni ventil. A onda su u fabrici vode slikali izlazni vodomer, koji pokazuje koliko litara vode u sekundi im isporučujemo. Naravno, s obzirom da je ventil bio zavrnut, vodomer je pokazivao nulu.  Sliku su poslali najvišim državnim funkcionerima, obmanjujući ih kako smo obustavili isporuku vode Smederevskoj Palanci – kaže Živomir Novaković, direktor fabrike vode.

"ZATIŠJE PRED BURU" Vreme u Srbiji možda trenutno nije kao u Evropi, ali ne NADAJTE SE PREVIŠE - desiće se nešto što godinama nije
vremenska prognoza

"ZATIŠJE PRED BURU" Vreme u Srbiji možda trenutno nije kao u Evropi, ali ne NADAJTE SE PREVIŠE - desiće se nešto što godinama nije

16.09.2024. 21:13
PREDIVNE VESTI STUŽU IZ OVOG GRADA U SRBIJI: Od početka rođena čak 61 beba - Pogledajte samo koliko je dečaka, a koliko devojčica
Novorođenče

PREDIVNE VESTI STUŽU IZ OVOG GRADA U SRBIJI: Od početka rođena čak 61 beba - Pogledajte samo koliko je dečaka, a koliko devojčica

16.09.2024. 19:22
HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Zadržavanje i do tri sata, a evo gde je obustavljen saobraćaj
granični prelaz Batrovci

HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Zadržavanje i do tri sata, a evo gde je obustavljen saobraćaj

16.09.2024. 19:12
TRAGIČNA SUDBINA PTICA SELICA: Drastičan pad temperature u Srbiji ih koštao glave - objavljeni stravični prizori
laste

TRAGIČNA SUDBINA PTICA SELICA: Drastičan pad temperature u Srbiji ih koštao glave - objavljeni stravični prizori

16.09.2024. 19:09
"ZATIŠJE PRED BURU" Vreme u Srbiji možda trenutno nije kao u Evropi, ali ne NADAJTE SE PREVIŠE - desiće se nešto što godinama nije
vremenska prognoza

"ZATIŠJE PRED BURU" Vreme u Srbiji možda trenutno nije kao u Evropi, ali ne NADAJTE SE PREVIŠE - desiće se nešto što godinama nije

16.09.2024. 21:13
NOVI INCIDENT U VLADIČINOM HANU: Mladića nožem napao neidentifikovani počinilac - policija traga za njim
Hitna pomoć

NOVI INCIDENT U VLADIČINOM HANU: Mladića nožem napao neidentifikovani počinilac - policija traga za njim

16.09.2024. 20:40
DA LI SE UVODI VIZNI REŽIM ZA GRAĐANE SRBIJE?! Nove mere kontrole granica u Nemačkoj stupile na snagu, a evo šta to znači za naše građane - od jednog scenarija svi strahuju, a ovo je PRAVA ISTINA
Granica

DA LI SE UVODI VIZNI REŽIM ZA GRAĐANE SRBIJE?! Nove mere kontrole granica u Nemačkoj stupile na snagu, a evo šta to znači za naše građane - od jednog scenarija svi strahuju, a ovo je PRAVA ISTINA

16.09.2024. 20:27
SKANDAL! NAPADNUT VISOKI SRPSKI DIPLOMATA Albanci čuli da priča naš jezik, pa NASRNULI NA NJEGA - jedan od napadača pokušao da pobegne
Policija

SKANDAL! NAPADNUT VISOKI SRPSKI DIPLOMATA Albanci čuli da priča naš jezik, pa NASRNULI NA NJEGA - jedan od napadača pokušao da pobegne

16.09.2024. 20:06
SKANDAL! NAPADNUT VISOKI SRPSKI DIPLOMATA Albanci čuli da priča naš jezik, pa NASRNULI NA NJEGA - jedan od napadača pokušao da pobegne
Policija

SKANDAL! NAPADNUT VISOKI SRPSKI DIPLOMATA Albanci čuli da priča naš jezik, pa NASRNULI NA NJEGA - jedan od napadača pokušao da pobegne

16.09.2024. 20:06
DA LI SE UVODI VIZNI REŽIM ZA GRAĐANE SRBIJE?! Nove mere kontrole granica u Nemačkoj stupile na snagu, a evo šta to znači za naše građane - od jednog scenarija svi strahuju, a ovo je PRAVA ISTINA
Granica

DA LI SE UVODI VIZNI REŽIM ZA GRAĐANE SRBIJE?! Nove mere kontrole granica u Nemačkoj stupile na snagu, a evo šta to znači za naše građane - od jednog scenarija svi strahuju, a ovo je PRAVA ISTINA

16.09.2024. 20:27
Satelitski snimci otkrivaju kako se APOKALIPTIČNI CIKLON SADA KREĆE: Delovi Evrope razoreni, a evo kako će do ponoći biti u Srbiji - pljuštaće u ovim delovima zemlje
vremenska prognoza

Satelitski snimci otkrivaju kako se APOKALIPTIČNI CIKLON SADA KREĆE: Delovi Evrope razoreni, a evo kako će do ponoći biti u Srbiji - pljuštaće u ovim delovima zemlje

16.09.2024. 18:49
Preminuo poznati glumac - Balkan ostao bez svoje legende
Preminuo glumac

Preminuo poznati glumac - Balkan ostao bez svoje legende

16.09.2024. 20:01