Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ПРЕТЕ РЕСТРИКЦИЈЕ ВОДЕ: Смедеревска Паланка преузела шест и по милијарди литара воде, а није платила ни литар

25.06.2024. 17:44
Velika Plana
Велика Плана / Извор: Србија Данас

Иако се налази на највећој српској реци Великој Морави и има нову и савремену фабрику воде, у чију изградњу је уложено око 10 милиона евра, Великој Плани прете рестрикције воде. Логично се намеће питање како је то могуће.

Могуће је кад за комшију, сувласника фабрике воде и потрошача имате општину Смедеревска Паланка која је од почетка рада фабрике воде у Трновчу, 2016. године, закључно са 31. мајем ове године, из фабрике воде преузела скоро шест и по милиона кубних метара воде а није платила ни један једини литар!?

-Звучи невероватно, као неслана шала, али је истинито. Закључно са крајем претходног месеца, ЈП Водовод из Смедеревске Паланке је из Трновча преузело 6.402.713.000 литара воде а није платило ни један литар. По том основу суседна општина фабрици воде, која послује под именом ЈП Морава, дугује 168.666.589 динара. Због тог дуга рачун фабрике је у блокади од 13.априла 2022. године, дакле дуже од две године, за струју дугује 125 милиона а другим добављачима дугује више од 10 милиона динара – каже председник Скупштине општине Велика Плана, народни посланик Душан Марић.

Најтежа последица је то што због финансијских губитака проузрокованих безобзирним понашањем Смедеревске Паланке фабрика већ неколико година није у могућности да ревитализује бунаре са водом па је производња воде са пројектованих 100 литара у секунди ових дана спала на 38 литара. Уколико се тај тренд настави, и производња падне испод 35 литара у секунди, грађани Велике Плане ће се због бахатости суседне општине суочити са рестрикцијама воде.

По прописима, зависно од тла, регенерација бунара мора да се врши једном у две или три године. Од 18 бунара у Трновчу осам није регенерисано од почетка рада фабрике воде 2016. године, док је у том периоду већина од преосталих 10 бунара регенерисана само једном.

Пумпе на извориштима морају да се чисте и ремонтују једном у шест месеци. Због Смедеревске Паланке, пумпе у Трновчу се чисте и ремонтују само кад стану, интервентним средствима из буџета Велике Плане.

Фабрика воде све чешће није у могућности да набави ни најосновнија средства неопходна за производњу, проверу и одржавање квалитета воде и њен третман. Да није сталних и интервентних улагања из буџета општине Велика Плана фабрика воде би одавно престала са радом. У том случају, не само што би 90.000 становника и привреда Велике Плане и Смедеревске Паланке остали без воде, већ би Влада Србије фондовима ЕУ морала да врати око 10 милиона евра, које су они уложили у овај пројекат.

Postrojenje u Trnovču
Постројење у Трновчу / Извор: Србија Данас

Наиме, фабрика воде у Трновчу (ЈП Морава) је заједнички пројекат Владе Србије и ЕУ, односно општина Велика Плана и Смедеревска Паланка. А по пројекту и уговорним обавезама фабрика мора да послује на тржишним принципима и да издржава саму себе. Међутим, због одбијања паланачке стране да плаћа воду тога нема ни на видику.

Председник СО Велика Плана истиче да се у својој политичкој каријери сусретао са свим и свачим али да се никад није срео са са оваквом хајдучијом, којом се служи општина Смедеревска Паланка.

-Замислите која је то дрскост, који је то безобразлук. Осам година од неког узимаш робу, у овом случају воду, по три пута већој цени од набавне је препродајеш својим грађанима а добављачу ништа не плаћаш. И тако из дана у дан, осам година. Да ли то има игде на овој планети? А кад им, због квара пумпе или запушења неког бунара, из фабрике воде смање испоруку воде највиши паланачки функционери, на челу са председником општине Николом Вученом, завриште као Дамјанов Зеленко. До неба се чује. Жале се председнику државе и владе, издају лажна драматична саопштења како ми из Велике Плане њихове грађане моримо жеђу. Све знају, на све су спремни, само никако да се сете да плате макар један рачун за воду – каже Марић.

Да ствар буде још шизофренија воду коју бесплатно преузима из Велике Плане ЈП Водовод из Смедеревске Паланке својим потрошачима, грађанима и привреди, препродаје по цени која је три пута већа од набавне цене.

Фабрика воде редовно и свакодневно испоручује воду ЈП Водовод у Смедеревској Паланци по цени од 26.26 динара (са ПДВ-ом) по метру кубном, које ту воду (пре)продаје по цени од 72.33 динара за домаћинства, односно 178.59 динара за привреду.

Фабрика воде је од априла 2018. до 31. маја 2024. године општини Смедеревска Паланка, односно ЈП Водовод, испоручила 6.402.713.000 литара воде, чија је вредност по књиговодству предузећа 168.666.589 динара. Ако се рачуна садашња цена од 72.33 динара, по којој ЈП Водовод преузету воду (пре)продаје домаћинствима, приход од (пре)продаје те количине воде износи 463.108.000 динара.  

Fabrika vode
Фабрика воде / Извор: Србија Данас

Међутим, ако се урачуна и вода коју троши паланачка привреда, која воду плаћа по знатно већој цени, 178.59 динара по кубном метру, математика каже да приход ЈП Водовод и локалне самоуправе Смедеревска Паланка остварен продајом бесплатно преузете воде из Велике Плане износи око 600.000.000 динара.

-Јавно питам руководство ЈП Водовод, политичко руководство Смедеревске Паланке, а то је питање којим треба да се позабаве и надлежни органи, где су паре? Како је могуће да вам није пало на памет да од пет милиона евра које сте зарадили на препродаји воде из Трновча бар један евро искористите за плаћање дуга? Или ви мислите да сте недодирљиви и да ћете вечно моћи да манипулишете и паразитирате на грбачи грађана Велике Плане – пита председник СО Велика Плана.

Понашање руководства Смедеревске Паланке и ЈП Водовод је још скандалозније ако се имају у виду улагања две суседне општине у овај регионални пројекат заједничког водоснабдевања. По извештају који је директор предузећа Живомир Новаковић 22. јануара 2024. године доставио председнику општине Велика Плана, од 2011. године, када је почела изградња фабрике воде у Трновчу, па до краја прошле године, општина Велика Плана је у исту уложила 281.171.618 динара у општина Смедеревска Паланка десет пута мање – 28.566.143 динара.

Од 2016. године, када је фабрика почела да производи воду, Велика Плана је уложила 231.699.354 динара а Смедеревска Паланка 16.287.787 динара.

Opština Velika Plana
Општина Велика Плана / Извор: Србија Данас

У истом извештају се наводи да је све време текуће трошкове, од трошкова рада предузећа до исплате плата радницима „подмиривала општина Велика Плана, а субвенције за изградњу бунара и цевовода су стизале од Републичке дирекције за воду“.

Ради решавања овог проблема, директор ЈП Морава се више пута писаним путем обраћао руководству Смедеревске Паланке, одржано је више састанака руководства две општине али општина Паланка одбија да извршава обавезе које је преузела 5. октобра 2012. године потписивањем Међуопштинског споразума о изградњи, управљању и коришћењу регионалног система за водоснабдевање општина Велика Плана и Смедеревска Паланка.

Марић истиче да је незадовољан и инертним држањем надлежних републичких органа.

-Годинама упозоравамо на овај проблем. И нико не реагује. Ако неко очекује да ће грађани Велике Плана ћутке и мирно пристати да их неко прави магарцима, да финансирају ЈП Водовод из Смедеревске Паланке и ту општину, да на њиховој грбачи суседна општина заради још који милион евра а да ми у редовима стојимо крај цистерни за воду, тврдим да тај филм неће гледати. Ако буде требало, лично ћу позвати грађане да се супроставимо тој безочној пљачки. 
Председник СО Велике Плане наглашава да је проблем лако решив.

-ЈП Водовод треба да почне да плаћа текуће рачуне, а политичко руководство Смедеревске Паланке, треба да престане да манипулише и трује комшијске односе и обрати се Влади Србије са молбом да се нађе начин да фабрици воде што пре буде плаћен дуг од 168 милиона динара.

На шта су све први људи паланачке општине спремни, показује и последња ујдурма, коју су направили у суботу.

-Пословодство ЈП Водовод и  функционери паланачке општине су ненадно и ненајављено упали у фабрику воде. Пре тога су на водоводу из Трновча којим се Паланци допрема вода заврнули доводни вентил. А онда су у фабрици воде сликали излазни водомер, који показује колико литара воде у секунди им испоручујемо. Наравно, с обзиром да је вентил био заврнут, водомер је показивао нулу.  Слику су послали највишим државним функционерима, обмањујући их како смо обуставили испоруку воде Смедеревској Паланци – каже Живомир Новаковић, директор фабрике воде.

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
Дачић: У Влајковићевој пронађена граната коју је користила аустроугарска војска током Првог светског рата
Ivica Dačić

Дачић: У Влајковићевој пронађена граната коју је користила аустроугарска војска током Првог светског рата

18.09.2024. 22:26
"БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ЋЕ ТЕК РАСТИ" Комбинација короне и других инфекција доводи до ОЗБИЉНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА, а ево кад треба да се обратите лекару
bollnica

"БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ЋЕ ТЕК РАСТИ" Комбинација короне и других инфекција доводи до ОЗБИЉНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА, а ево кад треба да се обратите лекару

18.09.2024. 21:44
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24