light rain
10°C
14.09.2024.
Beograd
eur
117.03
usd
105.5751
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRBIJA DOBIJA 12 NOVIH RAFALA, UGOVOR VREDAN 2,7 MILIJARDI: Obratili se Vučić i Makron nakon sastanka - Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija

29.08.2024. 17:37

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas stiže u Srbiju na poziv predsednika Aleksandra Vučića. Ovo je njegova druga poseta našo zemlji.

Vučić i Makron
Vučić i Makron / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Odgovor na pitanja novinara

"Sporazum koji je danas potpisan je istorijski. Mi verujemo u važno mesto Srbije za bezbednost regiona. Poštujem partnerstvo Srbije sa Rusijom i Kinom, ali ovo je otvaranje Srbije i prema Francuskoj", poručio je Makron odgovarajući francuskoj novinarki na pitanje o nabavci aviona.

Makron je potom govorio o slučaju osnivača Telegrama.

- Francuska je zemlja koja štiti slobodu govora, štiti i voli inovaciju i preduzetništvo. Mi smo zemlja gde postoji podela vlasti i imamo pravnu državu koju kontrolišu nezavisne sudije i to je dobro. Ja nisam znao da gospodin Durov dolazi u Francusku, i to je normalno jer ja ne treba da znam ko ukazi u Francusku i ko iz nje izlazi, bilo da se radi o francuskim državljanima ili ne. Ja nisam pozvao i nije trebalo da se vidim sa gospodinom Durovom, nisam znao da on dolazi u Francusku. Radi se o nezavisnoj akciji pravosudnih organa Francuske, koja je organizivala transparentno ovu akciju. Kada govorimo o davanju državljanstva Durovu, to je bilo 2018. godine. Ja potpuno stojim iza te odluke. Radilo se o strategiji gde smo želeli da omogućimo ženama i muškarcima, sportistima, umetnicima, koji žele da nauče francuski jezik,koji žele da razvijaju inovacije, kada oni žele da dobiju državljanstvo mi smo im davali. Ja sam dao državljanstvo gospodinu Durovu, kao što sam dao i drugima. Mislim da je to nešto dobro za našu zemlju i nastaviću da radim to uz poštovanje pravila koja sam ovde spomenuo. Ništa više o tome ne znam i normalno je da ne znam ništa o tome jer se radi o državi prava i pravosudnim organima koji su nezavisni - rekao je Makron odgovarajući na pitanje francuske novinarke o slučaju osnivača Telegrama.

Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li se Srbija kupovinom "rafala" udaljava od Moskve i približava EU, istakao da je ponosan na politiku Srbije, što uvek poštuje Povelju UN, što se ne bi moglo reći za mnoge zemlje na Zapadu.

- Znam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali se ne stidim svoje odluke. Ja objašnjavam svoje poteze svom narodu. Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ih doživljavamo kao prijateljski narod.

- Više smo humanitarne pomoći dali nego svi na Zapadnom Balkanu, pa puta dvadeset, istakao je Vučić.

Napomenuo je i da je nemoguće, što se tiče "rafala", da Srbija prenese tehnologiju Rusiji.

Makron je govorio i o geopolitičkoj situaciji Srbije.

- Zamolili ste me da prokomentarišem geopolitičku poziciju Srbije. Dobra geropolitička pozicija Srbije je ona koja je u službi srpskog naroda. Ima jedna osoba ima legitimitet da se tim pitanjem bavi i to je srpski predsednik. Ovo isti važi za Francusku. Ja neću komentarisati šta radi predsednik Vučić i kako vodi svoju državu.

- Uzeli smo loigistiku, rezervne delove, opremu, krenuli smo i preogovore o naoružavanju sa francuskom vladom i ministarstvom odbrane. Srećan sam što će Srbija imati tako dobre i tako tehnološki savremene mašine u svom posedu - istakao je predsednik komentarišući nabavku "rafala".

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Zvanično obraćanje Emanuela Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

- Želeo bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Evropi, Evropskoj uniji.

Makron je rekao da je u poslednjih pet godina došlo do velikih promena na svetskoj sceni, a da je u ovom periodu došlo do znatnog povećanja saradnje i utemeljenja prijateljstva između Francuske i Srbije, a potom se osvrnuo na projekat Aerodroma „Nikola Tesla“ koji je trenutno u toku u parnerstvu Francuske i Srbije, kao i niz projekata na kojima ove dve zemlje trenutno rade ili planiraju da započnu.

Francuski predsednik istakao je da Srbija na polju evrointegracija uživa potpunu podršku Francuske u svakom pogledu i da se u bliskoj budućnosti raduje otvaranju novog pregovaračkog poglavlja.

- Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je svotu od gotovo 600 miliona evra i nastavlja da razvija svoje aktivnosti. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološkoj i energetskoj tranziciji u Srbiji. Danas sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to. Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija – rekao je Makron.

Dodao je kako će sutra imati zadovoljstvo i čast da poseti jednu od najvećih nacionalnih kulturnih ustanova Srbije koja se nalazi u Novom Sadu, kao i da u velikoj meri sportisti predstavljaju sponu između dve zemlje.

- Počevši od Novaka Đokovića. Sportisti dveju zemalja su dobili jako puno medalja. Imali smo divnih slika ovog leta sa Olimpijskih igara. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh, poručio je Makron.

Napomenuo je da se vratio u Srbiju da bi video kako Srbija i Francuska mogu da nastave svoj put u međunarodnom i evropskom kontekstu.

- Moja poruka današnja poruka je o odlučnosti i poverenju, nastavićemo da pružamo podršku naporima kako bi se ostvarila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Na taj način će se poboljšati vaši odnosi sa svim partnerima. Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste danas doneli, na angažmanima koje ste preuzeli, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili analize, puno sam naučio kada sam vas slušao, vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi. To je nešto što veoma cenim. To je prijateljstvo između naših naroda, nastalo u borbi za našu Evropu. U važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih. Imamo taj ideal romantizma, imamo hrabrost, istorija je važna za njih. Odluke koju su danas donete nastavljaju slavnu prošlost.

Zvanično obračanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku izlaganja istakao je da posebnu zahvalnost duguje Emanuelu Makronu zbog želje da poseti i drugi grad u Srbiji, pošto će sutra biti u Novom Sadu.

- Posebnu zahvalnost dugujem zato što ste izrazili spremnost i želju da posetite i neke druge gradove osim Beograda. Sa naročitim zadovoljstvom naglašavam našu i vašu posetu Novom Sadu. Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i time pokazali poštovanje prema građanima Srbije. Mi to umemo da cenimo i poštujemo. Imali smo duge razgovore, nastavićemo ih večeras do kasno u noć, takođe i sutra o svim važnim strateškim pitanjima. Zahvalio sam Makronu za podršci koju je Francuska pružala na EU putu ka našoj zemlji. Iz ovih 11 sporazuma ste mogli da vidite kako kroz sve sfere društvenog života se provlači naša saradnja.

- Sutra ćemo videti deo francuskih investicija. Dužni smo zahvalnost što francuske kompanije učestvuju u izgradnji metroa u Srbiji, a francuska kompanija će nam pomagati i u upravljanju celim sistemom. Srbija za deset godina neće imati dovoljno električne energije ukoliko ne koristi nuklearnu energiju.

Istakao je i da naša prerađivačka industrija dobro raste i svi sektori osim energetike.

- Moraćemo da ulažemo mnogo više i mnogo više da se borimo. Tražićemo od francuske vlade da to uradimo na najčistiji mogući način. Velika je vest i kupovina rafala. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi, 12 potpuno novih aviona rafala u vlasništvu Srbije. To je za nas ogromna vest! To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Potpuno drugačiji pristup. Mi smo srećni što postajemo deo "Rafal kluba". Hvala predsedniku Makronu što je doneo takvu odluku i što nam je omogućio da kupimo nove "Rafale". Iako nije bilo lako.

- Mi smo i danas sa Erikom od 12 do 2 pregovarali poslednje delove i pasuse ugovora. Ne zna se ko je teži Erik ili Siniša. Nekako sam ja danas uspeo da pomirim interese i srećan sam što smo ovo mogli večeras da potpišemo. Verujem da ćemo imati dobru saradnju naših armija u budućnosti. Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno. Mi ćemo u 2024. i 2025. uplatiti iz budžeta po 15 posto, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP-u.

Razmena sporazuma
Razmena sporazuma / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata

Bilateralne sporazume sa kolegama iz Francuske razmenili su Siniša Mali, Irena Vujović, Miloš Vučević, Aleksandar Martinović, Bratislav Gašić i Dubravka Đedović Handanović.

Ugovor o nabavci aviona "rafala“ i pratećih roba i usluga potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso“.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron / Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Počeo razgovor Vučića i Makrona u Palati Srbija

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji, počeo je u Palati Srbija oko 18.45 časova.

 

VUčić poslao snažnu poruku

Dobro nam došli, dragi prijatelju @emmanuelmacron! Značaj Vaše posete za nas je nemerljiv u političkom i ekonomskom smislu, a nadam se da ćemo, kao zemlja i narod, znati da uzvratimo i poštovanje i pažnju koju Vi pokazujete prema našoj Srbiji.

Pred nama su novi koraci kojima ćemo proširiti naše partnerstvo i ojačati tradicionalno dobre odnose naše dve zemlje i dva naroda.

Živelo prijateljstvo Srbije i Francuske!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona na aerodromu u Beogradu.

Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije i predsednik Francuske dočekani su uz stroj Počasnog bataljona Garde Vojske Srbije i crveni tepih ispred Palate Srbija.

Intonirane su himne Francuske i Srbije, nakon čega su Vučić i Makron jedno drugome predstavili članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak.

Tokom intoniranja hime dve države ispaljivani su počasni plotuni.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron / Izvor: Youtube Printscreen/Tanjug

Vučić dočekao Makrona na aerodromu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tokom boravka u Srbiji biće potpisan niz sporazuma, a glavne teme sastanka dvojice šefova država trebalo bi da budu Kosovo, kupovina francuskih borbenih aviona "rafala" i svečani završetak radova na modernizaciji aerodroma "Nikola Tesla".

Njegov dolazak na beogradski aerodrom očekuje se oko 18.00 sati, gde će biti priređen doček, pa se očekuje da će deo autoputa od aerodroma do Novog Beograda u određenom trenutku biti zatvoren za saobraćaj. Nakon toga uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" sa vojnim počastima, gde će takođe deo saobraćaja na Novom Beogradu biti obustavljen.

Program posete

Četvrtak

18.05 Makron sleće na aerodrom "Nikola Tesla"
18.30 Svečani doček ispred "Palate Srbija" sa vojnim počastima
18.45 Zajednički sastanak predsednika Srbije i Francuske
19.40 Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika
19.45 Obraćanje medijma
 

Petak

10.30 Poseta Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i obilazak postavke
11.15 Obraćanje Makrona i Vučića na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
15.30 Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, obraćanje dvojice predsednika
15.50 Ispraćaj predsednika Francuske na aerodromu
Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati, a tada je i najavio dolazak francuskog predsednika.

 

PREMIJER SRBIJE MILOŠ VUĆEVIĆ JASNO PORUČIO: "Podrška Vučiću u borbi za očuvanje nacionalnih interesa"
Miloš Vučević

PREMIJER SRBIJE MILOŠ VUĆEVIĆ JASNO PORUČIO: "Podrška Vučiću u borbi za očuvanje nacionalnih interesa"

14.09.2024. 08:59
Prelistavanje dnevnih novina za 14. septembar 2024. godine
prelist

Prelistavanje dnevnih novina za 14. septembar 2024. godine

13.09.2024. 21:25
TAKO JE I HITLER DEMONSTRIRAO SILU: Vučić o Kurtijevoj poseti severu KiM - Ni kuče sa ulice nije htelo da mu priđe
Aljbin Kurti

TAKO JE I HITLER DEMONSTRIRAO SILU: Vučić o Kurtijevoj poseti severu KiM - Ni kuče sa ulice nije htelo da mu priđe

13.09.2024. 19:25
"USPOSTAVLJANJE POSEBNOG TUŽILAŠTVA": Predsednik objasnio još jedan potez Srbije po pitanju Kosova i Metohije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"USPOSTAVLJANJE POSEBNOG TUŽILAŠTVA": Predsednik objasnio još jedan potez Srbije po pitanju Kosova i Metohije

13.09.2024. 19:17
SRBIN NAPRAVIO HAOS NA KRITU: Ubio muškarca, pa kidnapovao dve žene
Hapšenje

SRBIN NAPRAVIO HAOS NA KRITU: Ubio muškarca, pa kidnapovao dve žene

14.09.2024. 09:41
PRVE ŽRTVE CIKLONA "BORIS" Ljudi poginuli u nezapamćenim poplavama kod komšija - Voda dostiže visinu preko metar i po, cela naselja potopljena (FOTO)
Poplave u Rumuniji

PRVE ŽRTVE CIKLONA "BORIS" Ljudi poginuli u nezapamćenim poplavama kod komšija - Voda dostiže visinu preko metar i po, cela naselja potopljena (FOTO)

14.09.2024. 09:35
EVO KADA DEČAK UBICA IZ RIBNIKARA IZLAZI PRED SUDIJU: Dolazi pripremljen, jer su mu advokati savetovali samo jednu stvar
Dečak ubica

EVO KADA DEČAK UBICA IZ RIBNIKARA IZLAZI PRED SUDIJU: Dolazi pripremljen, jer su mu advokati savetovali samo jednu stvar

14.09.2024. 09:22
KULMINIRA SUKOB U REGIONU? Severna Makedonija uklanja albanske nazive sa znakova na auto-puta
Severna Makedonija

KULMINIRA SUKOB U REGIONU? Severna Makedonija uklanja albanske nazive sa znakova na auto-puta

14.09.2024. 09:08
PRVE ŽRTVE CIKLONA "BORIS" Ljudi poginuli u nezapamćenim poplavama kod komšija - Voda dostiže visinu preko metar i po, cela naselja potopljena (FOTO)
Poplave u Rumuniji

PRVE ŽRTVE CIKLONA "BORIS" Ljudi poginuli u nezapamćenim poplavama kod komšija - Voda dostiže visinu preko metar i po, cela naselja potopljena (FOTO)

14.09.2024. 09:35
KURTIJEV TEROR BEZ PRESEDANA: Šesnaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM
Kosovo i Metohija

KURTIJEV TEROR BEZ PRESEDANA: Šesnaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM

14.09.2024. 07:47
POSLEDNJE PUTINOVO UPOZORENJE: Svet je na ivici sukoba NUKLEARNIH SILA, Zelenski "priželjukuje" uključenje NATO alijanse u rat
Vladimir Putin

POSLEDNJE PUTINOVO UPOZORENJE: Svet je na ivici sukoba NUKLEARNIH SILA, Zelenski "priželjukuje" uključenje NATO alijanse u rat

14.09.2024. 07:21
AMERIČKA BAZA PRIPREMA VOJNIKE ZA SUKOB S RUSIJOM Tajna mapa pronađena u zarobljenom "Bredliju"!
Američka vojska

AMERIČKA BAZA PRIPREMA VOJNIKE ZA SUKOB S RUSIJOM Tajna mapa pronađena u zarobljenom "Bredliju"!

14.09.2024. 08:35