Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИЈА ДОБИЈА 12 НОВИХ РАФАЛА, УГОВОР ВРЕДАН 2,7 МИЛИЈАРДИ: Обратили се Вучић и Макрон након састанка - Европској унији је потребна јака и демократска Србија

29.08.2024. 17:37

Председник Француске Емануел Макрон данас стиже у Србију на позив председника Александра Вучића. Ово је његова друга посета нашо земљи.

Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Одговор на питања новинара

"Споразум који је данас потписан је историјски. Ми верујемо у важно место Србије за безбедност региона. Поштујем партнерство Србије са Русијом и Кином, али ово је отварање Србије и према Француској", поручио је Макрон одговарајући француској новинарки на питање о набавци авиона.

Макрон је потом говорио о случају оснивача Телеграма.

- Француска је земља која штити слободу говора, штити и воли иновацију и предузетништво. Ми смо земља где постоји подела власти и имамо правну државу коју контролишу независне судије и то је добро. Ја нисам знао да господин Дуров долази у Француску, и то је нормално јер ја не треба да знам ко укази у Француску и ко из ње излази, било да се ради о француским држављанима или не. Ја нисам позвао и није требало да се видим са господином Дуровом, нисам знао да он долази у Француску. Ради се о независној акцији правосудних органа Француске, која је организивала транспарентно ову акцију. Када говоримо о давању држављанства Дурову, то је било 2018. године. Ја потпуно стојим иза те одлуке. Радило се о стратегији где смо желели да омогућимо женама и мушкарцима, спортистима, уметницима, који желе да науче француски језик,који желе да развијају иновације, када они желе да добију држављанство ми смо им давали. Ја сам дао држављанство господину Дурову, као што сам дао и другима. Мислим да је то нешто добро за нашу земљу и наставићу да радим то уз поштовање правила која сам овде споменуо. Ништа више о томе не знам и нормално је да не знам ништа о томе јер се ради о држави права и правосудним органима који су независни - рекао је Макрон одговарајући на питање француске новинарке о случају оснивача Телеграма.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара да ли се Србија куповином "рафала" удаљава од Москве и приближава ЕУ, истакао да је поносан на политику Србије, што увек поштује Повељу УН, што се не би могло рећи за многе земље на Западу.

- Знам да би Емануел волео да уведемо санкције Русији, али се не стидим своје одлуке. Ја објашњавам своје потезе свом народу. Србија подржава територијални интегритет Украјине и да их доживљавамо као пријатељски народ.

- Више смо хуманитарне помоћи дали него сви на Западном Балкану, па пута двадесет, истакао је Вучић.

Напоменуо је и да је немогуће, што се тиче "рафала", да Србија пренесе технологију Русији.

Макрон је говорио и о геополитичкој ситуацији Србије.

- Замолили сте ме да прокоментаришем геополитичку позицију Србије. Добра герополитичка позиција Србије је она која је у служби српског народа. Има једна особа има легитимитет да се тим питањем бави и то је српски председник. Ово исти важи за Француску. Ја нећу коментарисати шта ради председник Вучић и како води своју државу.

- Узели смо лоигистику, резервне делове, опрему, кренули смо и преоговоре о наоружавању са француском владом и министарством одбране. Срећан сам што ће Србија имати тако добре и тако технолошки савремене машине у свом поседу - истакао је председник коментаришући набавку "рафала".

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Званично обраћање Емануела Макрона

Председник Француске Емануел Макрон се на почетку обраћања захвалио председнику Вучићу на топлом дочеку и навео да му је драго што се са својом делегацијом вратио у Србију.

- Желео бих да данас својим присуством поново упутим поруку пријатељства Француске Србији и да на најодлучнији начин изјавим да је вашој земљи место у Европи, Европској унији.

Макрон је рекао да је у последњих пет година дошло до великих промена на светској сцени, а да је у овом периоду дошло до знатног повећања сарадње и утемељења пријатељства између Француске и Србије, а потом се осврнуо на пројекат Аеродрома „Никола Тесла“ који је тренутно у току у парнерству Француске и Србије, као и низ пројеката на којима ове две земље тренутно раде или планирају да започну.

Француски председник истакао је да Србија на пољу евроинтеграција ужива потпуну подршку Француске у сваком погледу и да се у блиској будућности радује отварању новог преговарачког поглавља.

- Француска агенција за развој која је присутна у Србији од 2019. године издвојила је своту од готово 600 милиона евра и наставља да развија своје активности. Наши стручњаци раде на пружању подршке у спровођењу реформи и еколошкој и енергетској транзицији у Србији. Данас споразуми који су потписани су јако важни за све то. Европској унији је потребна јака и демократска Србија, а Србији је потребна јака и суверена Европска унија – рекао је Макрон.

Додао је како ће сутра имати задовољство и част да посети једну од највећих националних културних установа Србије која се налази у Новом Саду, као и да у великој мери спортисти представљају спону између две земље.

- Почевши од Новака Ђоковића. Спортисти двеју земаља су добили јако пуно медаља. Имали смо дивних слика овог лета са Олимпијских игара. Ви имате вашег хероја кога сте ви овде славили када се вратио у Србију. Ми смо га такође славили у Француској. Он је постигао невероватан успех, поручио је Макрон.

Напоменуо је да се вратио у Србију да би видео како Србија и Француска могу да наставе свој пут у међународном и европском контексту.

- Моја порука данашња порука је о одлучности и поверењу, наставићемо да пружамо подршку напорима како би се остварила нормализација односа између Београда и Приштине. На тај начин ће се побољшати ваши односи са свим партнерима. Драги Александре, још једном хвала на стратешким одлукама које сте данас донели, на ангажманима које сте преузели, пуно смо разговарали на разним местима, делили анализе, пуно сам научио када сам вас слушао, ви сте увек радили оно што сте рекли да ћете радити. То је нешто што веома ценим. То је пријатељство између наших народа, настало у борби за нашу Европу. У важним тренуцима наши народи су увек били једни поред других. Имамо тај идеал романтизма, имамо храброст, историја је важна за њих. Одлуке коју су данас донете настављају славну прошлост.

Званично обрачање председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић на почетку излагања истакао је да посебну захвалност дугује Емануелу Макрону због жеље да посети и други град у Србији, пошто ће сутра бити у Новом Саду.

- Посебну захвалност дугујем зато што сте изразили спремност и жељу да посетите и неке друге градове осим Београда. Са нарочитим задовољством наглашавам нашу и вашу посету Новом Саду. Много вам хвала што сте дошли у Србију и тиме показали поштовање према грађанима Србије. Ми то умемо да ценимо и поштујемо. Имали смо дуге разговоре, наставићемо их вечерас до касно у ноћ, такође и сутра о свим важним стратешким питањима. Захвалио сам Макрону за подршци коју је Француска пружала на ЕУ путу ка нашој земљи. Из ових 11 споразума сте могли да видите како кроз све сфере друштвеног живота се провлачи наша сарадња.

- Сутра ћемо видети део француских инвестиција. Дужни смо захвалност што француске компаније учествују у изградњи метроа у Србији, а француска компанија ће нам помагати и у управљању целим системом. Србија за десет година неће имати довољно електричне енергије уколико не користи нуклеарну енергију.

Истакао је и да наша прерађивачка индустрија добро расте и сви сектори осим енергетике.

- Мораћемо да улажемо много више и много више да се боримо. Тражићемо од француске владе да то урадимо на најчистији могући начин. Велика је вест и куповина рафала. Укупна вредност уговора је 2,7 милијарди, 12 потпуно нових авиона рафала у власништву Србије. То је за нас огромна вест! То ће допринети значајном повећању оперативних способности наше армије. Потпуно другачији приступ. Ми смо срећни што постајемо део "Рафал клуба". Хвала председнику Макрону што је донео такву одлуку и што нам је омогућио да купимо нове "Рафале". Иако није било лако.

- Ми смо и данас са Ериком од 12 до 2 преговарали последње делове и пасусе уговора. Не зна се ко је тежи Ерик или Синиша. Некако сам ја данас успео да помирим интересе и срећан сам што смо ово могли вечерас да потпишемо. Верујем да ћемо имати добру сарадњу наших армија у будућности. Ово је нешто што је на комерцијалном нивоу добро урађено. Ми ћемо у 2024. и 2025. уплатити из буџета по 15 посто, по 421 милион евра. При томе нећемо повећати удео јавног дуга у БДП-у.

Razmena sporazuma
Размена споразума / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Церемонија размене потписаних билатералних докумената

Билатералне споразуме са колегама из Француске разменили су Синиша Мали, Ирена Вујовић, Милош Вучевић, Александар Мартиновић, Братислав Гашић и Дубравка Ђедовић Хандановић.

Уговор о набавци авиона "рафала“ и пратећих роба и услуга потписали су министар одбране Србије Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор компаније "Дасо“.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Александар Вучић и Емануел Макрон / Извор: Танјуг/Марко Ђоковић

Почео разговор Вучића и Макрона у Палати Србија

Састанак председника Србије Александра Вучића и председника Француске Емануела Макрона, који се налази у дводневној посети Србији, почео је у Палати Србија око 18.45 часова.

ВУчић послао снажну поруку

Добро нам дошли, драги пријатељу @emmanuelmacron! Значај Ваше посете за нас је немерљив у политичком и економском смислу, а надам се да ћемо, као земља и народ, знати да узвратимо и поштовање и пажњу коју Ви показујете према нашој Србији.

Пред нама су нови кораци којима ћемо проширити наше партнерство и ојачати традиционално добре односе наше две земље и два народа.

Живело пријатељство Србије и Француске!

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је председника Републике Француске Емануела Макрона на аеродрому у Београду.

Церемонија свечаног дочека испред Палате Србија

Председник Србије и председник Француске дочекани су уз строј Почасног батаљона Гарде Војске Србије и црвени тепих испред Палате Србија.

Интониране су химне Француске и Србије, након чега су Вучић и Макрон једно другоме представили чланове својих делегација, након чега је уследио тет-а-тет састанак.

Током интонирања химе две државе испаљивани су почасни плотуни.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Александар Вучић и Емануел Макрон / Извор: Youtube Printscreen/Tanjug

Вучић дочекао Макрона на аеродрому

Председник Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому "Никола Тесла" француског председника Емануела Макрона.

Током боравка у Србији биће потписан низ споразума, а главне теме састанка двојице шефова држава требало би да буду Косово, куповина француских борбених авиона "рафала" и свечани завршетак радова на модернизацији аеродрома "Никола Тесла".

Његов долазак на београдски аеродром очекује се око 18.00 сати, где ће бити приређен дочек, па се очекује да ће део аутопута од аеродрома до Новог Београда у одређеном тренутку бити затворен за саобраћај. Након тога уследиће церемонија свечаног дочека испред Палате "Србија" са војним почастима, где ће такође део саобраћаја на Новом Београду бити обустављен.

Програм посете

Четвртак

18.05 Макрон слеће на аеродром "Никола Тесла"
18.30 Свечани дочек испред "Палате Србија" са војним почастима
18.45 Заједнички састанак председника Србије и Француске
19.40 Церемонија размене потписаних билатералних докумената у присуству двојице председника
19.45 Обраћање медијма
 

Петак

10.30 Посета Галерији Матице српске у Новом Саду и обилазак поставке
11.15 Обраћање Макрона и Вучића на Форуму о младима и вештачкој интелигенцији
15.30 Церемонија откривања плоче поводом завршетка радова на модернизацији Аеродрома "Никола Тесла" у Београду, обраћање двојице председника
15.50 Испраћај председника Француске на аеродрому
Последњи пут Вучић и Макрон су се срели током Олимпијских игара у Паризу, где је Вучић присуствовао пријему за светске лидере у Јелисејској палати, а тада је и најавио долазак француског председника.

 

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк

18.09.2024. 11:08
ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:41
ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАРДИНАЛОМ ПАРОЛИНОМ: "Високо ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризанавнаје проглашене независности Косова"
Aleksandar Vučić sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАРДИНАЛОМ ПАРОЛИНОМ: "Високо ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризанавнаје проглашене независности Косова"

18.09.2024. 10:19
Вучић данас прима државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина
Aleksandar Vučić

Вучић данас прима државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина

18.09.2024. 09:22
ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк

18.09.2024. 11:08
Везао га и МУЧИО до ПОСЛЕДЊЕГ ТРЕНУТКА - Ухапшен убица угоститеља из Боговине
policija

Везао га и МУЧИО до ПОСЛЕДЊЕГ ТРЕНУТКА - Ухапшен убица угоститеља из Боговине

18.09.2024. 10:56
Створене ВЕЛИКЕ гужве, СВИ желе да иду на ОВЕ дестинације - Позната авио компанија уводи додатне летове из Ниша
Avion

Створене ВЕЛИКЕ гужве, СВИ желе да иду на ОВЕ дестинације - Позната авио компанија уводи додатне летове из Ниша

18.09.2024. 10:56
СПОМЕНИК ДРАЖИ МИХАЈЛОВИЋУ ИЗАЗАВАО БУРНУ РЕАКЦИЈУ "ЦРНОГОРАЦА": Градоначелник Цетиња вређа Шапића, а не смета му споменик крвнику Мирку у Подгорици који је убијао децу
Gradnačelnik Cetinja

СПОМЕНИК ДРАЖИ МИХАЈЛОВИЋУ ИЗАЗАВАО БУРНУ РЕАКЦИЈУ "ЦРНОГОРАЦА": Градоначелник Цетиња вређа Шапића, а не смета му споменик крвнику Мирку у Подгорици који је убијао децу

18.09.2024. 10:51
ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"
Danka Ilić

ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"

18.09.2024. 10:31
ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:41
ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РХМЗ! Критична ситуација са Дунавом у Србији, ових ПЕТ тачака су кључне
Pakistan, poplave

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РХМЗ! Критична ситуација са Дунавом у Србији, ових ПЕТ тачака су кључне

18.09.2024. 10:04
ХОЋЕ ДА ОПТУЖЕ СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД! Црногорске "патриоте" спремају нову резолуцију - Навели период од 1918. до 1929 да би се додворили Хрватској
Crna Gora

ХОЋЕ ДА ОПТУЖЕ СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД! Црногорске "патриоте" спремају нову резолуцију - Навели период од 1918. до 1929 да би се додворили Хрватској

18.09.2024. 07:39