Poplave su prošle, ali Srbiji su donele NOVU SMRTNU OPASNOST: Ovu namirnicu NIKAKO ne smete da jedete
Trovanje često ima smrtonosni ishod, napominju lekari
Toplo i kišno vreme pogodovalo je rastu pečurki, jestivih i otrovnih, u šumama Pomoravlja, Resave i Levča, a lekari toksikolozi i infektolozi, upozoravaju na oprez zbog trovanja od kojih neretko stradaju cele porodice.
Beograđanka prespavala na Ostrogu: Videla sam nešto što mi se urezalo u dušu za ceo život! (FOTO)
U Vršcu situacija stabilna: Voda se povukla, sledi procena ŠTETE!
Na infektivnom odelejnju Opšte bolnice u Ćupriji, gde dolaze pacijenti sa teškim oblicima trovanja i koji se odatle uglavnom transportuju u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja u Beogradu, jedinu ustanovu za to u Srbiji, kažu da “nema otrovanih”.
Lekari u Domovima zdravlja, kažu da je bilo “lakših oblika trovanja i koji su lečeni ambulantno”.
Sa rastom pečurki, raste i broj otrovanih i mogu se očekivati u narednom periodu, podsećaju lekari i savetuju da se “ne konzumiraju gljive iz prirode” – da ih ne beru i ne jedu, posebno oni koji ih dobro ne poznaju.
U prirodi pored jestivih, rastu i otrovnice i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna i eto zla, podsećaju lekari.
Među najotrovnijima stručnjaci i lekari ubrajaju zelenu pupavku (amanita phalloides) koja kod dece “izaziva smrtnost u gotovo sto odsto slučajeva, kod starijih u 50 odsto.
Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive.
Toksičnost “želene pupavke” se ne smanjuje termičkom obradom (kuvanjem ili pečenjem), niti dužim držanjem u zamrzivaču.
Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja: mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja.