Поплаве су прошле, али Србији су донеле НОВУ СМРТНУ ОПАСНОСТ: Ову намирницу НИКАКО не смете да једете
Тровање често има смртоносни исход, напомињу лекари
Топло и кишно време погодовало је расту печурки, јестивих и отровних, у шумама Поморавља, Ресаве и Левча, а лекари токсиколози и инфектолози, упозоравају на опрез због тровања од којих неретко страдају целе породице.
Београђанка преспавала на Острогу: Видела сам нешто што ми се урезало у душу за цео живот! (ФОТО)
У Вршцу ситуација стабилна: Вода се повукла, следи процена ШТЕТЕ!
На инфективном оделејњу Опште болнице у Ћуприји, где долазе пацијенти са тешким облицима тровања и који се одатле углавном транспортују у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања у Београду, једину установу за то у Србији, кажу да “нема отрованих”.
Лекари у Домовима здравља, кажу да је било “лакших облика тровања и који су лечени амбулантно”.
Са растом печурки, расте и број отрованих и могу се очекивати у наредном периоду, подсећају лекари и саветују да се “не конзумирају гљиве из природе” – да их не беру и не једу, посебно они који их добро не познају.
У природи поред јестивих, расту и отровнице и онда се догоди да се убере и нека отровна и ето зла, подсећају лекари.
Међу најотровнијима стручњаци и лекари убрајају зелену пупавку (аманита phalloides) која код деце “изазива смртност у готово сто одсто случајева, код старијих у 50 одсто.
Смртоносна количина је око 20 грама сирове гљиве.
Токсичност “желене пупавке” се не смањује термичком обрадом (кувањем или печењем), нити дужим држањем у замрзивачу.
Лекари подсећају да су први симптоми тровања: мучнина, гађење, повраћање, дијареја (пролив), болови у трбуху и јављају се шест до 24 сата после конзумирања.