broken clouds
11°C
14.09.2024.
Beograd
eur
117.03
usd
105.5751
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Premijer Srbije Miloš Vučević: Novi politički pejzaž u Crnoj Gori pruža osnovu za unapređenje saradnje dve zemlje

31.08.2024. 16:33
Piše:
Premijer Srbije Miloš Vučević
Premijer Srbije Miloš Vučević / Izvor: Tanjug/ Vladimir Šporčić/ bs

Ulazak koalicije Za budućnost Crne Gore u Vladu Crne Gore predstavlja važan trenutak koji može značajno uticati na odnose između Beograda i Podgorice, ocenio je u eksluzivnom intervjuu Borbi predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Prema njegovom mišljenju, političko pregrupisavanje u Crnoj Gori, u vidu ulaska autentičnih srpskih političkih predstavnika u Vladu, ne predstavlja samo simbolički važan korak ka afirmaciji srpskih nacionalnih interesa, već i praktičnu priliku za unapređenje međusobnih odnosa dve zemlje na konstruktivan način.

Vučević naglašava da se strategija Vlade na čijem je čelu fokusira na ekonomsku, infrastrukturnu, kulturnu, obrazovnu i bezbednosnu saradnju sa Crnom Gorom.

Dodao je da će u narednom periodu odlučiti da li će i kada posetiti Crnu Goru, istakavši da ta poseta ne treba da bude protokolarne, već suštinske prirode, da zaokruži neke procese saradnje i otvori nove.

Premijer Srbije je u intervjuu istakao koji su to prioriteti nacionalni interesi srpskog naroda i na koji način bi oni trebalo da se realizuju. Naglasak je stavio na regionalnu stabilnost i bezbednost, poručivši da zvanični Beograd svojom aktivnom ulogom u regionalnim i međunarodnim procesima može značajno doprineti ostvarivanju srpskih interesa, ali i širem prosperitetu Balkana.

Vučević je naglasio da je „Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ važan korak napred ka konsolidaciji srpskog jedinstva i predstavlja značajnu osnovu za dalji rad u pravcu ostvarivanja dugoročnih ciljeva srpskog naroda u skladu sa evropskim vrednostima i principima suživota sa svim narodima sa kojima Srbi dele životni prostor. Podvukao je da taj dokument ni u jednom svom segmentu nije usmeren ni protiv koga, već isključivo ka poboljšanju položaja pripadnika srpskog naroda, ma gde oni živeli.

Upitan da prokomentariše podršku koju opozicionim protestima pružaju određeni spoljašnji faktori, sa naglaskom na pojedine države i entitete u regionu, srpski premijer odgovara da se takav oblik pritiska može protumačiti i kao pokušaj preusmeravanja pažnje sa unutrašnjih problema tih država.

On nema dilemu da će Srbija od sporazuma sa Nemačkom imati višestruke ekonomske i geopolitičke benefite.

1. Šta se krije iza navodnih ekoloških protesta u Srbiji i koji su pravi motivi protestanata, odnosno određenih međunarodnih adresa u čije ime oni nastupaju? Kako komentarišete to što su određeni politički i medijski centri u regionu zdušno podržali proteste mešajući se brutalno u unutrašnje stvari Srbije, koju, uzgred, isti optužuju za takvu vrstu delovanja u njihovim državama?

Ekološka pitanja su veoma važna i to je nešto što smo mi kao vlada i prepoznali. Trudili smo se da razvijemo politiku koja balansira ekonomski razvoj s očuvanjem životne sredine. Pitanje kvaliteta vazduha, očuvanja prirodnih resursa i održivog razvoja je u samom središtu naših planova. Nažalost, iako mnogi građani iskreno izlaze na ulice iz zabrinutosti za svoju okolinu, postoje indicije da su te legitimne brige korišćene kao paravan za provođenje političkih ciljeva određenih interesnih grupa.

Postoje razne organizacije, od kojih su neke povezane s međunarodnim akterima, koje imaju interes da destabilizuju našu političku situaciju i na taj način osiromaše suverene kapacitete naše zemlje. Apelujemo na građane da budu obazrivi i svesni različitih agendi. Važno je da se držimo činjenica i radimo na stvarnim ekološkim poboljšanjima, kroz dijalog i koordinaciju, a ne kroz pritiskanje emotivnih i političkih tastera.

Iz perspektive međunarodnih odnosa, svaka zemlja treba da bude transparentna i direktna u komunikaciji s partnerskim zemljama. Kada vidimo kako neki medijski i politički centri podržavaju unutrašnje proteste, postavljamo pitanje njihovih namera i mogućih skrivenih motiva. Podrška protestima spolja može da bude oblik pritiska ili čak pokušaj preusmeravanja pažnje sa unutrašnjih problema tih država. Dvostruki standardi, gde optužuju našu zemlju za mešanje dok sami učestvuju u istom, naglašavaju potrebu za strpljivom diplomatskom komunikacijom. Pozivamo naše regionalne partnere na otvorenu diskusiju o svim nesuglasicama, jer verujemo da stabilnost regiona ide u korist svima. Spoljni pritisci ne smeju da odrede naš suverenitet i težnju za samostalnim rešavanjem naših unutrašnjih problema. Mi smo posvećeni očuvanju konstruktivnih odnosa i zato radimo na jačanju unutrašnjih kapaciteta kako bismo osigurali da naši građani žive u čistoći, redu i bez spoljnih uplitanja. Ulaganja u infrastrukturu, procesi javnog konsultovanja i saradnja sa međunarodnim ekološkim institucijama su naši prioriteti.

Otvoreni smo za dijalog sa svim stranama koje su zaista zainteresovane za zaštitu životne sredine i pozivamo ih da zajedno radimo na održivim rešenjima koja će doprineti i našoj ekonomiji i građanima. Naša vrata su uvek otvorena za konstruktivne razgovore.

2. U kojoj meri je pitanje sporazuma sa Nemačkom u vezi sa litijumom ekonomsko, a u kojoj geopolitičko pitanje? Da li će ovaj projekat pomoći Srbiji da, makar unekoliko, smanji pritisak koji se na nju konstantno vrši?
 

Sporazum sa Nemačkom nosi sa sobom značajne ekonomske i geopolitičke posledice. S ekonomske strane, ovaj projekat može biti značajan pokretač rasta naše ekonomije. Litijum, kao ključna sirovina za proizvodnju baterija za električna vozila, ima ogromnu potencijalnu vrednost na globalnom tržištu. Time Srbija može postati važno središte u lancu snabdevanja za tehnologije čiste energije, što bi moglo privući dodatne strane investicije, dovesti do razvoja novih industrijskih sektora i omogućiti stvaranje brojnih radnih mesta u regionima sa visokom nezaposlenošću. Prihodi od izvoza litijuma dalje bi poboljšali naš trgovinski bilans i ojačali ekonomsku nezavisnost Srbije.

S geopolitičkog aspekta, ovakav sporazum može pomoći Srbiji da osnaži svoje veze sa Evropskom unijom, posebno s Nemačkom kao njenim ekonomskim motorom. Pomaže jačanju percepcije Srbije kao pouzdanog partnera u ključnim ekonomskim pitanjima. Potencijalno, to bi moglo smanjiti politički pritisak drugih međunarodnih aktera, jer prisustvo ekonomskih interesa često vodi ka stabilnijim političkim i diplomatskim odnosima. Srbija bi kroz ove veze mogla izbalansirati globalne i regionalne uticaje, stvarajući više prostora za samostalne političke odluke. Uključivanje u evropske industrijske lance vrednosti i doprinos tranziciji prema održivim izvorima energije može Srbiju postaviti kao značajnog igrača u međunarodnim odnosima.

Ulazak u ovakav projekat donosi sa sobom jačanje ekonomske i političke saradnje sa jednom od vodećih evropskih nacija, pružajući potporu našim naporima da smanjimo razne spoljne pritiske. Kada govorimo o političkom pritisku, važno je istaći da dugoročne ekonomske veze doprinose izgradnji poverenja među državama. Značajnim učešćem u snabdevanju esencijalnim sirovinama, kao što je litijum, Srbija postaje vredan partner, čime dobija politički kapital koji može koristiti u pregovorima sa EU i šire.

Ovaj projekat ne samo da jača našu ekonomiju već nas i pozicionira kao ključnog učesnika u evropskoj tranziciji ka održivoj energiji, što otvara vrata dodatnim pregovorima i smanjuje spremnost drugih država da vrše politički pritisak kada su ekonomske veze stabilne i prosperitetne.

Pored toga, projekat može omogućiti Srbiji da koristi svoja prirodna bogatstva na održiv način, koristeći najbolje tehnologije i standarde, čime dodatno afirmišemo našu posvećenost zaštiti životne sredine, što je takođe važno sa stanovišta međunarodne reputacije i geopolitičkih pozicioniranja.

3. Kada ste prethodni put dali intervju za naš portal bili ste ministar odbrane u tehničkom mandatu. U međuvremenu ste postali premijer, kako Vaša Vlada planira da unapredi odnose Srbije i Crne Gore i u kojim oblastima, te da li će ulazak autentičnih srpskih predstavnika u 44. Vladu Crne Gore olakšati realizaciju tog posla koji je u interesu građana obe države?
 

Kao premijer Srbije, poboljšanje odnosa sa Crnom Gorom vidim kao jedan od regionalnih prioriteta naše vlade. Smatramo da bliska saradnja između naših zemalja može značajno doprineti stabilnosti i prosperitetu čitavog regiona. Naša strategija za unapređenje odnosa fokusira se na nekoliko ključnih oblasti: ekonomsku saradnju, infrastrukturu, kulturu, obrazovanje i bezbednost.

Ekonomska saradnja je osnov za poboljšanje životnog standarda građana u obe zemlje. Planiramo da podržimo zajedničke poslovne forume i direktne investicije s obe strane granice. Na taj način, želimo da stvorimo povoljno okruženje za poslovanje koje će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i privredni rast.

Infrastrukturni projekti predstavljaju veliki potencijal za zajednički rad. Povezivanje glavnih putnih i železničkih pravaca između Srbije i Crne Gore olakšaće transport i mobilnost. Modernizacija postojeće infrastrukture i izgradnja novih kapaciteta prioriteti su koji će značajno unaprediti povezanost naših zemalja. U oblasti kulture i obrazovanja, razmena znanja, povećanje mobilnosti studenata, zajednički kulturni događaji, doprinosiće boljem međusobnom razumevanju i očuvanju zajedničkog nasleđa. Naša je želja da mladi ljudi iz obe zemlje imaju priliku da kroz obrazovanje i kulturu grade trajna prijateljstva i partnerstva.

Kada je reč o politici i bezbednosti, stabilni politički odnosi i saradnja u bezbednosnim pitanjima ključni su za miran i prosperitetan Balkan. Uz jačanje partnerskih inicijativa u borbi protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija, verujemo da možemo postići viši nivo sigurnosti za sve građane. Ulazak autentičnih srpskih predstavnika u novu vladu Crne Gore dodatno poboljšava mogućnosti za otvoreni dijalog i rešavanje pitanja koja su u interesu građana obe države. Njihovo prisustvo može olakšati komunikaciju i omogućiti efikasnije sprovođenje zajedničkih inicijativa. Naša vlada će nastaviti da se zalaže za unapređenje odnosa na osnovu zajedničkih vrednosti i interesa, s ciljem kreiranja boljeg i stabilnijeg okruženja za sve narode Balkana.

Verujemo da će svi ovi napori doprineti izgradnji snažnijih veza i kreiranju uslova u kojima će svi građani osetiti konkretne pogodnosti.

4.Autentični politički predstavnici srpskog naroda konačni su deo vlasti u Crnoj Gori, smatrate li da taj trenutak predstavlja pozitivnu prekretnicu u odnosima Beograda i Podgorice? Planirate li službenu posetu Podgorici što bi predstavljalo prvu zvaničnu posetu nekog visokog srpskog državnika (premijera/predsednika) od 2013. godine i dolaska tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića?
 

Ulazak autentičnih srpskih političkih predstavnika u Vladu Crne Gore predstavlja važan trenutak koji može značajno uticati na odnose između Beograda i Podgorice. Smatram da ovo političko pregrupisavanje nije samo simbolički važan korak, već i praktična prilika da unapredimo međusobne odnose na konstruktivan način. Novi politički pejzaž u Crnoj Gori pruža osnovu za unapređenje saradnje kroz otvoreni dijalog i rešavanje postojećih i budućih pitanja koja su od interesa za obe zemlje.

Očekujem da ovaj ulazak otvori vrata za efikasniju saradnju u oblastima kao što su privreda, kultura, obrazovanje, kao i u infrastrukturnim projektima koji mogu biti od velikog značaja za građane obe zemlje. Postizanje konsenzusa i implementacija zajedničkih projekata doprinosiće boljem kvalitetu života i stabilnosti u regionu, što i jeste naš zajednički strateški cilj.

Uvek smo zainteresovani za saradnju i direktnu komunikaciju, a da li će i kada do posete doći, odlučiću u narednom periodu. Svakako, ta poseta ne treba da bude protokolarna, nego suštinske prirode, da zaokruži neke procese saradnje i otvori nove.

5. Koji su ključni srpski nacionalni interesi u ovom trenutku i u budućnosti, te koliki će značaj za ostvarivanje istih imati ulazak koalicije Za budućnost Crne Gore u Vladu Crne Gore i izbor Ivana Stoilkovića za potpredsednika Vlade Severne Makedonije? Da li je time konačno stavljena tačka na neutemeljenu stigmatizaciju Srba kao „remetilačkog“ faktora u regionu?
 

Ključni srpski nacionalni interesi trenutno se fokusiraju na nekoliko osnovnih oblasti.

Prvo, regionalna stabilnost i bezbednost su nam prioriteti, jer verujemo da mir i stabilnost predstavljaju osnovu za ekonomski i društveni napredak. Srbija je posvećena aktivnom učešću u regionalnim inicijativama koje promovišu rešavanje sukoba kroz dijalog.

Drugo, ekonomski razvoj je od ključnog značaja. Ulažemo značajne napore u poboljšanje poslovnog okruženja, privlačenje stranih investicija i jačanje ekonomskih veza sa susednim zemljama. Veća ekonomska saradnja doprinosiće rastu i prosperitetu celog regiona.

Naša dugoročna vizija uključuje i članstvo u Evropskoj uniji, što je treći ključni cilj. Verujemo da proces evropskih integracija pruža okvir za poboljšanje standarda života, pravne sigurnosti i otvaranje novih ekonomskih prilika za naše građane.

Zaštita prava Srba u regionu je visoko na listi prioriteta. Posvećeni smo očuvanju ravnoteže i identiteta Srba van granica Srbije kroz bilateralne sporazume i regionalnu saradnju.

Očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa je esencijalno. Promovišemo kulturnu razmenu i obrazovne inicijative kao način očuvanja našeg identiteta.

Ulazak koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u Vladu Crne Gore i imenovanje Ivana Stoilkovića za potpredsednika Vlade Severne Makedonije predstavljaju značajne korake ka afirmaciji naših interesa. Ove političke pozicije omogućavaju efikasnije adresiranje pitanja od važnosti za srpsku zajednicu, smanjuju političke tenzije i stvaraju povoljnije okruženje za saradnju i poverenje među narodima.

Kao rezultat, verujem da ovi događaji značajno doprinose razbijanju dugogodišnjih i veštački kreiranih, lažnih i negativnih stereotipa o Srbima kao „remetilačkom faktoru“ u regionu. Naš cilj je da kroz konstruktivni doprinos promovišemo inkluziju i stvorimo harmoniju u međuetničkim odnosima.

U budućnosti, planiramo nastavak ovih pozitivnih trendova, uz fokus na obrazovanje, ekonomski razvoj i kulturnu saradnju. Naša aktivna uloga u regionalnim i međunarodnim procesima može značajno doprineti ostvarivanju naših interesa, ali i širem prosperitetu Balkana.

6. Koliko je za srpski narod u celini bitna „Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ koja je nedavno usvojena u Skupštini Srbije i da li ona predstavlja neophodan korak ka uspostavljanju toliko nužnog srpskog jedinstva u ovim turbulentnim geopolitičkim prilikama?
 

„Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ predstavlja značajan dokument za srpski narod u celini, jer reafirmiše našu posvećenost očuvanju prava i interesa Srba kako u Srbiji, tako i u regionu i dijaspori. U trenutnim turbulentnim geopolitičkim prilikama, ovo je važan korak ka jačanju srpskog jedinstva.

Deklaracija služi kao platforma za koordinisano delovanje i artikulisanje srpskih interesa. Ona naglašava važnost zaštite kulturnog identiteta, jezika i tradicije, kao i političkih prava Srba van matice. U tom kontekstu, dokument postavlja okvir za bližu saradnju sa svim narodima koji nas okružuju, što je ključno za prevazilaženje izazova s kojima se suočavamo.

Ovaj dokument nije kraj napora već početak novog poglavlja u kojem radimo na osnaživanju veza unutar srpskog naroda, kroz različite sfere kao što su kultura, obrazovanje i ekonomija. Verujemo da će ove mere doprineti jačanju kolektivne svesti i međusobne podrške, solidarnosti, što će omogućiti Srbima da se bolje suoče sa unutrašnjim i spoljnim izazovima.

U suštini, Deklaracija je važan korak napred ka konsolidaciji srpskog jedinstva i predstavlja značajnu osnovu za dalji rad u pravcu ostvarivanja dugoročnih ciljeva srpskog naroda u skladu sa evropskim vrednostima i principima suživota sa svim narodima sa kojima delimo životni prostor. Ona ni u jednom svom segmentu nije usmerena ni protiv koga, već isključivo ka poboljšanju položaja pripadnika srpskog naroda, ma gde oni živeli.

Srbija Danas/Borba.me

Prelistavanje dnevnih novina za 15. septembar 2024. godine
prelistavanje dnevnih novina

Prelistavanje dnevnih novina za 15. septembar 2024. godine

14.09.2024. 21:05
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! Sutra prijem kod Vučića, stižu gosti iz Republike Srpske i Crne Gore
Aleksandar Vučić

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! Sutra prijem kod Vučića, stižu gosti iz Republike Srpske i Crne Gore

14.09.2024. 17:52
ŠEŠELJ OBJASNIO ŠTA ZNAČI KOMPROMIS SA ALBANCIMA "To je jedini način da se postigne dogovor" (VIDEO)
Vojislav Šešelj

ŠEŠELJ OBJASNIO ŠTA ZNAČI KOMPROMIS SA ALBANCIMA "To je jedini način da se postigne dogovor" (VIDEO)

14.09.2024. 17:26
U ČAST I SLAVU PREDAKA Srbija i RS sutra obeležavaju Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave
Srpska zastava

U ČAST I SLAVU PREDAKA Srbija i RS sutra obeležavaju Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave

14.09.2024. 16:35
TUGA! UMRLA TEK ROĐENA BEBA U PROKUPLJU Bračni par tužio bolnicu smatrajući da su lekari krivi za SMRT deteta: "SKAKALI SU JOJ PO STOMAKU DA JE PORODE!"
Hitna pomoć

TUGA! UMRLA TEK ROĐENA BEBA U PROKUPLJU Bračni par tužio bolnicu smatrajući da su lekari krivi za SMRT deteta: "SKAKALI SU JOJ PO STOMAKU DA JE PORODE!"

14.09.2024. 22:00
KANAĐANKA U SPLITU OPTUŽILA DVOJICU KONOBARA IZ SRBIJE ZA SILOVANJE Sudija odbio da im odredi pritvor, OVO JE RAZLOG
sudija

KANAĐANKA U SPLITU OPTUŽILA DVOJICU KONOBARA IZ SRBIJE ZA SILOVANJE Sudija odbio da im odredi pritvor, OVO JE RAZLOG

14.09.2024. 21:59
EKSPLODIRALA CISTERNA Najmanje 15 ljudi poginulo (FOTO/VIDEO)
policija, rotacija, hapšenje

EKSPLODIRALA CISTERNA Najmanje 15 ljudi poginulo (FOTO/VIDEO)

14.09.2024. 21:45
FINCI SE POBUNILI ZBOG POSETE RUSIJI ZVANIČNIKA MOĆNE ORGANIZACIJE Strahuju da će to dati Putinu vetar u leđa
Vladimir Putin

FINCI SE POBUNILI ZBOG POSETE RUSIJI ZVANIČNIKA MOĆNE ORGANIZACIJE Strahuju da će to dati Putinu vetar u leđa

14.09.2024. 21:37
UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! Ovako je nastradao Luka Vuksanović - Izleteo kroz šiber 30 metara u vazduh, kamera zabeležila KOBAN trenutak (VIDEO)
Luka Vuksanović

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! Ovako je nastradao Luka Vuksanović - Izleteo kroz šiber 30 metara u vazduh, kamera zabeležila KOBAN trenutak (VIDEO)

14.09.2024. 21:23
GDE SE NALAZI TELO DANKE ILIĆ? Jovanovic iznela nove teorije o nestanku devojčice - Jedino satelitski snimci mogu da otkriju istinu?
Danka Ilić

GDE SE NALAZI TELO DANKE ILIĆ? Jovanovic iznela nove teorije o nestanku devojčice - Jedino satelitski snimci mogu da otkriju istinu?

14.09.2024. 20:38
TUGA! UMRLA TEK ROĐENA BEBA U PROKUPLJU Bračni par tužio bolnicu smatrajući da su lekari krivi za SMRT deteta: "SKAKALI SU JOJ PO STOMAKU DA JE PORODE!"
Hitna pomoć

TUGA! UMRLA TEK ROĐENA BEBA U PROKUPLJU Bračni par tužio bolnicu smatrajući da su lekari krivi za SMRT deteta: "SKAKALI SU JOJ PO STOMAKU DA JE PORODE!"

14.09.2024. 22:00
PTICE PADAJU SA NEBA Gomile mrtvih životinja po ulicama prestonice, SVI SU U PANICI!
Ptice

PTICE PADAJU SA NEBA Gomile mrtvih životinja po ulicama prestonice, SVI SU U PANICI!

14.09.2024. 16:11