Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Премијер Србије Милош Вучевић: Нови политички пејзаж у Црној Гори пружа основу за унапређење сарадње две земље

31.08.2024. 16:33
Premijer Srbije Miloš Vučević
Премијер Србије Милош Вучевић / Извор: Танјуг/ Владимир Шпорчић/ бс

Улазак коалиције За будућност Црне Горе у Владу Црне Горе представља важан тренутак који може значајно утицати на односе између Београда и Подгорице, оценио је у екслузивном интервјуу Борби председник Владе Србије Милош Вучевић.

Према његовом мишљењу, политичко прегруписавање у Црној Гори, у виду уласка аутентичних српских политичких представника у Владу, не представља само симболички важан корак ка афирмацији српских националних интереса, већ и практичну прилику за унапређење међусобних односа две земље на конструктиван начин.

Вучевић наглашава да се стратегија Владе на чијем је челу фокусира на економску, инфраструктурну, културну, образовну и безбедносну сарадњу са Црном Гором.

Додао је да ће у наредном периоду одлучити да ли ће и када посетити Црну Гору, истакавши да та посета не треба да буде протоколарне, већ суштинске природе, да заокружи неке процесе сарадње и отвори нове.

Премијер Србије је у интервјуу истакао који су то приоритети национални интереси српског народа и на који начин би они требало да се реализују. Нагласак је ставио на регионалну стабилност и безбедност, поручивши да званични Београд својом активном улогом у регионалним и међународним процесима може значајно допринети остваривању српских интереса, али и ширем просперитету Балкана.

Вучевић је нагласио да је „Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа“ важан корак напред ка консолидацији српског јединства и представља значајну основу за даљи рад у правцу остваривања дугорочних циљева српског народа у складу са европским вредностима и принципима суживота са свим народима са којима Срби деле животни простор. Подвукао је да тај документ ни у једном свом сегменту није усмерен ни против кога, већ искључиво ка побољшању положаја припадника српског народа, ма где они живели.

Упитан да прокоментарише подршку коју опозиционим протестима пружају одређени спољашњи фактори, са нагласком на поједине државе и ентитете у региону, српски премијер одговара да се такав облик притиска може протумачити и као покушај преусмеравања пажње са унутрашњих проблема тих држава.

Он нема дилему да ће Србија од споразума са Немачком имати вишеструке економске и геополитичке бенефите.

1. Шта се крије иза наводних еколошких протеста у Србији и који су прави мотиви протестаната, односно одређених међународних адреса у чије име они наступају? Како коментаришете то што су одређени политички и медијски центри у региону здушно подржали протесте мешајући се брутално у унутрашње ствари Србије, коју, узгред, исти оптужују за такву врсту деловања у њиховим државама?

Еколошка питања су веома важна и то је нешто што смо ми као влада и препознали. Трудили смо се да развијемо политику која балансира економски развој с очувањем животне средине. Питање квалитета ваздуха, очувања природних ресурса и одрживог развоја је у самом средишту наших планова. Нажалост, иако многи грађани искрено излазе на улице из забринутости за своју околину, постоје индиције да су те легитимне бриге коришћене као параван за провођење политичких циљева одређених интересних група.

Постоје разне организације, од којих су неке повезане с међународним актерима, које имају интерес да дестабилизују нашу политичку ситуацију и на тај начин осиромаше суверене капацитете наше земље. Апелујемо на грађане да буду обазриви и свесни различитих агенди. Важно је да се држимо чињеница и радимо на стварним еколошким побољшањима, кроз дијалог и координацију, а не кроз притискање емотивних и политичких тастера.

Из перспективе међународних односа, свака земља треба да буде транспарентна и директна у комуникацији с партнерским земљама. Када видимо како неки медијски и политички центри подржавају унутрашње протесте, постављамо питање њихових намера и могућих скривених мотива. Подршка протестима споља може да буде облик притиска или чак покушај преусмеравања пажње са унутрашњих проблема тих држава. Двоструки стандарди, где оптужују нашу земљу за мешање док сами учествују у истом, наглашавају потребу за стрпљивом дипломатском комуникацијом. Позивамо наше регионалне партнере на отворену дискусију о свим несугласицама, јер верујемо да стабилност региона иде у корист свима. Спољни притисци не смеју да одреде наш суверенитет и тежњу за самосталним решавањем наших унутрашњих проблема. Ми смо посвећени очувању конструктивних односа и зато радимо на јачању унутрашњих капацитета како бисмо осигурали да наши грађани живе у чистоћи, реду и без спољних уплитања. Улагања у инфраструктуру, процеси јавног консултовања и сарадња са међународним еколошким институцијама су наши приоритети.

Отворени смо за дијалог са свим странама које су заиста заинтересоване за заштиту животне средине и позивамо их да заједно радимо на одрживим решењима која ће допринети и нашој економији и грађанима. Наша врата су увек отворена за конструктивне разговоре.

2. У којој мери је питање споразума са Немачком у вези са литијумом економско, а у којој геополитичко питање? Да ли ће овај пројекат помоћи Србији да, макар унеколико, смањи притисак који се на њу константно врши?
 

Споразум са Немачком носи са собом значајне економске и геополитичке последице. С економске стране, овај пројекат може бити значајан покретач раста наше економије. Литијум, као кључна сировина за производњу батерија за електрична возила, има огромну потенцијалну вредност на глобалном тржишту. Тиме Србија може постати важно средиште у ланцу снабдевања за технологије чисте енергије, што би могло привући додатне стране инвестиције, довести до развоја нових индустријских сектора и омогућити стварање бројних радних места у регионима са високом незапосленошћу. Приходи од извоза литијума даље би побољшали наш трговински биланс и ојачали економску независност Србије.

С геополитичког аспекта, овакав споразум може помоћи Србији да оснажи своје везе са Европском унијом, посебно с Немачком као њеним економским мотором. Помаже јачању перцепције Србије као поузданог партнера у кључним економским питањима. Потенцијално, то би могло смањити политички притисак других међународних актера, јер присуство економских интереса често води ка стабилнијим политичким и дипломатским односима. Србија би кроз ове везе могла избалансирати глобалне и регионалне утицаје, стварајући више простора за самосталне политичке одлуке. Укључивање у европске индустријске ланце вредности и допринос транзицији према одрживим изворима енергије може Србију поставити као значајног играча у међународним односима.

Улазак у овакав пројекат доноси са собом јачање економске и политичке сарадње са једном од водећих европских нација, пружајући потпору нашим напорима да смањимо разне спољне притиске. Када говоримо о политичком притиску, важно је истаћи да дугорочне економске везе доприносе изградњи поверења међу државама. Значајним учешћем у снабдевању есенцијалним сировинама, као што је литијум, Србија постаје вредан партнер, чиме добија политички капитал који може користити у преговорима са ЕУ и шире.

Овај пројекат не само да јача нашу економију већ нас и позиционира као кључног учесника у европској транзицији ка одрживој енергији, што отвара врата додатним преговорима и смањује спремност других држава да врше политички притисак када су економске везе стабилне и просперитетне.

Поред тога, пројекат може омогућити Србији да користи своја природна богатства на одржив начин, користећи најбоље технологије и стандарде, чиме додатно афирмишемо нашу посвећеност заштити животне средине, што је такође важно са становишта међународне репутације и геополитичких позиционирања.

3. Када сте претходни пут дали интервју за наш портал били сте министар одбране у техничком мандату. У међувремену сте постали премијер, како Ваша Влада планира да унапреди односе Србије и Црне Горе и у којим областима, те да ли ће улазак аутентичних српских представника у 44. Владу Црне Горе олакшати реализацију тог посла који је у интересу грађана обе државе?
 

Као премијер Србије, побољшање односа са Црном Гором видим као један од регионалних приоритета наше владе. Сматрамо да блиска сарадња између наших земаља може значајно допринети стабилности и просперитету читавог региона. Наша стратегија за унапређење односа фокусира се на неколико кључних области: економску сарадњу, инфраструктуру, културу, образовање и безбедност.

Економска сарадња је основ за побољшање животног стандарда грађана у обе земље. Планирамо да подржимо заједничке пословне форуме и директне инвестиције с обе стране границе. На тај начин, желимо да створимо повољно окружење за пословање које ће омогућити отварање нових радних места и привредни раст.

Инфраструктурни пројекти представљају велики потенцијал за заједнички рад. Повезивање главних путних и железничких праваца између Србије и Црне Горе олакшаће транспорт и мобилност. Модернизација постојеће инфраструктуре и изградња нових капацитета приоритети су који ће значајно унапредити повезаност наших земаља. У области културе и образовања, размена знања, повећање мобилности студената, заједнички културни догађаји, доприносиће бољем међусобном разумевању и очувању заједничког наслеђа. Наша је жеља да млади људи из обе земље имају прилику да кроз образовање и културу граде трајна пријатељства и партнерства.

Када је реч о политици и безбедности, стабилни политички односи и сарадња у безбедносним питањима кључни су за миран и просперитетан Балкан. Уз јачање партнерских иницијатива у борби против организованог криминала и илегалних миграција, верујемо да можемо постићи виши ниво сигурности за све грађане. Улазак аутентичних српских представника у нову владу Црне Горе додатно побољшава могућности за отворени дијалог и решавање питања која су у интересу грађана обе државе. Њихово присуство може олакшати комуникацију и омогућити ефикасније спровођење заједничких иницијатива. Наша влада ће наставити да се залаже за унапређење односа на основу заједничких вредности и интереса, с циљем креирања бољег и стабилнијег окружења за све народе Балкана.

Верујемо да ће сви ови напори допринети изградњи снажнијих веза и креирању услова у којима ће сви грађани осетити конкретне погодности.

4.Аутентични политички представници српског народа коначни су део власти у Црној Гори, сматрате ли да тај тренутак представља позитивну прекретницу у односима Београда и Подгорице? Планирате ли службену посету Подгорици што би представљало прву званичну посету неког високог српског државника (премијера/председника) од 2013. године и доласка тадашњег председника Србије Томислава Николића?
 

Улазак аутентичних српских политичких представника у Владу Црне Горе представља важан тренутак који може значајно утицати на односе између Београда и Подгорице. Сматрам да ово политичко прегруписавање није само симболички важан корак, већ и практична прилика да унапредимо међусобне односе на конструктиван начин. Нови политички пејзаж у Црној Гори пружа основу за унапређење сарадње кроз отворени дијалог и решавање постојећих и будућих питања која су од интереса за обе земље.

Очекујем да овај улазак отвори врата за ефикаснију сарадњу у областима као што су привреда, култура, образовање, као и у инфраструктурним пројектима који могу бити од великог значаја за грађане обе земље. Постизање консензуса и имплементација заједничких пројеката доприносиће бољем квалитету живота и стабилности у региону, што и јесте наш заједнички стратешки циљ.

Увек смо заинтересовани за сарадњу и директну комуникацију, а да ли ће и када до посете доћи, одлучићу у наредном периоду. Свакако, та посета не треба да буде протоколарна, него суштинске природе, да заокружи неке процесе сарадње и отвори нове.

5. Који су кључни српски национални интереси у овом тренутку и у будућности, те колики ће значај за остваривање истих имати улазак коалиције За будућност Црне Горе у Владу Црне Горе и избор Ивана Стоилковића за потпредседника Владе Северне Македоније? Да ли је тиме коначно стављена тачка на неутемељену стигматизацију Срба као „реметилачког“ фактора у региону?
 

Кључни српски национални интереси тренутно се фокусирају на неколико основних области.

Прво, регионална стабилност и безбедност су нам приоритети, јер верујемо да мир и стабилност представљају основу за економски и друштвени напредак. Србија је посвећена активном учешћу у регионалним иницијативама које промовишу решавање сукоба кроз дијалог.

Друго, економски развој је од кључног значаја. Улажемо значајне напоре у побољшање пословног окружења, привлачење страних инвестиција и јачање економских веза са суседним земљама. Већа економска сарадња доприносиће расту и просперитету целог региона.

Наша дугорочна визија укључује и чланство у Европској унији, што је трећи кључни циљ. Верујемо да процес европских интеграција пружа оквир за побољшање стандарда живота, правне сигурности и отварање нових економских прилика за наше грађане.

Заштита права Срба у региону је високо на листи приоритета. Посвећени смо очувању равнотеже и идентитета Срба ван граница Србије кроз билатералне споразуме и регионалну сарадњу.

Очување културног и историјског наслеђа је есенцијално. Промовишемо културну размену и образовне иницијативе као начин очувања нашег идентитета.

Улазак коалиције „За будућност Црне Горе“ у Владу Црне Горе и именовање Ивана Стоилковића за потпредседника Владе Северне Македоније представљају значајне кораке ка афирмацији наших интереса. Ове политичке позиције омогућавају ефикасније адресирање питања од важности за српску заједницу, смањују политичке тензије и стварају повољније окружење за сарадњу и поверење међу народима.

Као резултат, верујем да ови догађаји значајно доприносе разбијању дугогодишњих и вештачки креираних, лажних и негативних стереотипа о Србима као „реметилачком фактору“ у региону. Наш циљ је да кроз конструктивни допринос промовишемо инклузију и створимо хармонију у међуетничким односима.

У будућности, планирамо наставак ових позитивних трендова, уз фокус на образовање, економски развој и културну сарадњу. Наша активна улога у регионалним и међународним процесима може значајно допринети остваривању наших интереса, али и ширем просперитету Балкана.

6. Колико је за српски народ у целини битна „Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа“ која је недавно усвојена у Скупштини Србије и да ли она представља неопходан корак ка успостављању толико нужног српског јединства у овим турбулентним геополитичким приликама?
 

„Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа“ представља значајан документ за српски народ у целини, јер реафирмише нашу посвећеност очувању права и интереса Срба како у Србији, тако и у региону и дијаспори. У тренутним турбулентним геополитичким приликама, ово је важан корак ка јачању српског јединства.

Декларација служи као платформа за координисано деловање и артикулисање српских интереса. Она наглашава важност заштите културног идентитета, језика и традиције, као и политичких права Срба ван матице. У том контексту, документ поставља оквир за ближу сарадњу са свим народима који нас окружују, што је кључно за превазилажење изазова с којима се суочавамо.

Овај документ није крај напора већ почетак новог поглавља у којем радимо на оснаживању веза унутар српског народа, кроз различите сфере као што су култура, образовање и економија. Верујемо да ће ове мере допринети јачању колективне свести и међусобне подршке, солидарности, што ће омогућити Србима да се боље суоче са унутрашњим и спољним изазовима.

У суштини, Декларација је важан корак напред ка консолидацији српског јединства и представља значајну основу за даљи рад у правцу остваривања дугорочних циљева српског народа у складу са европским вредностима и принципима суживота са свим народима са којима делимо животни простор. Она ни у једном свом сегменту није усмерена ни против кога, већ искључиво ка побољшању положаја припадника српског народа, ма где они живели.

Србија Данас/Borba.me

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк

18.09.2024. 11:08
ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:41
ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАРДИНАЛОМ ПАРОЛИНОМ: "Високо ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризанавнаје проглашене независности Косова"
Aleksandar Vučić sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАРДИНАЛОМ ПАРОЛИНОМ: "Високо ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризанавнаје проглашене независности Косова"

18.09.2024. 10:19
Вучић данас прима државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина
Aleksandar Vučić

Вучић данас прима државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина

18.09.2024. 09:22
Најновије информације о повредама дечака (10) који је пао са прозора у школи: Отац га пронашао у језивом стању "Нисам прво ни знао да је то моје дете"
hitna pomoć

Најновије информације о повредама дечака (10) који је пао са прозора у школи: Отац га пронашао у језивом стању "Нисам прво ни знао да је то моје дете"

18.09.2024. 14:50
ШИРЕ СЕ ЈЕЗИВИ СНИМЦИ СА РАТИШТА: Детонације не престају, ЦЕО ГРАД евакуисан - руске јединице покушавају да се одбране од СТРАШНОГ напада
Eksplozija u Toropecu

ШИРЕ СЕ ЈЕЗИВИ СНИМЦИ СА РАТИШТА: Детонације не престају, ЦЕО ГРАД евакуисан - руске јединице покушавају да се одбране од СТРАШНОГ напада

18.09.2024. 14:41
ОВО ЧУДО ОД ПОСТРОЈЕЊА ХЛАДИ, ГРЕЈЕ И СНАБДЕБА СТРУЈОМ: И домаћи инжењери се ухватили у сложен подухват! Expo тригенерација - ИНОВАТИВНО решење за ОДРЖИВУ ЕНЕРГИЈУ!
HLADI, GREJE I SNABDEBA STRUJOM/ Expo_Trigeneracija

ОВО ЧУДО ОД ПОСТРОЈЕЊА ХЛАДИ, ГРЕЈЕ И СНАБДЕБА СТРУЈОМ: И домаћи инжењери се ухватили у сложен подухват! Expo тригенерација - ИНОВАТИВНО решење за ОДРЖИВУ ЕНЕРГИЈУ!

18.09.2024. 14:40
ПО ЧЕМУ ЋЕМО ПАМТИТИ ОВО ЛЕТО? Иза нас можда најтоплија година у историји, Београд чак 6 °Ц топлији него што је некада био - Ево шта нас чека у будућности
Vremenska prognoza

ПО ЧЕМУ ЋЕМО ПАМТИТИ ОВО ЛЕТО? Иза нас можда најтоплија година у историји, Београд чак 6 °Ц топлији него што је некада био - Ево шта нас чека у будућности

18.09.2024. 14:04
Осуђен Сергеј Трифуновић
Sergej Trifunović

Осуђен Сергеј Трифуновић

18.09.2024. 13:54
ЧУВАЈМО ПРИРОДУ, ШТЕДИМО СТРУЈУ – Фондација Mozzart наставља са еколошким акцијама широм земље
Eko akcija na Drinskoj regati

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ, ШТЕДИМО СТРУЈУ – Фондација Mozzart наставља са еколошким акцијама широм земље

18.09.2024. 11:43
Огласила се супруга Сергеја Трифуновића - ево како су прихватили пресуду хрватског суда
Trifunovići

Огласила се супруга Сергеја Трифуновића - ево како су прихватили пресуду хрватског суда

18.09.2024. 14:13
ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"
Danka Ilić

ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"

18.09.2024. 10:31