Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПРАГА: Председник Србије о ситуацији на КиМ, Блиском истоку и свим најбитнијим темама (ФОТО/ВИДЕО)

31.08.2024. 09:42

У Прагу се данас одржава Глобални безбедносни форум ГЛОБСЕЦ 2024 на којем учестује и и председник Србије Александар Вучић.

Обраћање председника

- Чешки председник ће ускоро доћи у Србију, имао много чешких инвеститора. Садржајан разговор са Урсулом фон дер Лајен, отворен разговор са Лајчаком, добар разговор са финским председником. Размењиваћемо ставове и наду и своја очекивања, упутити молбе Кини да се укључи у решавање проблема по питању мира. Имаћемо састнаке са неколико чешких компанија састанке. Имали смо са Робертом Фасом важан састанак, задовољан сам и мислим да је било добро без обзира на умор и све што се збивало.

О ситуацији у свету

- Долази нам најтеже време у свету, септембрар. Онај ко мисли, Путину ће бити потребно много снага да врати Курск, много живота ће бити изгубљено. За Украјинце тешка ситуација много. Тек ће бити много мука и проблема за обе стране. Нема проблем са тим, што се тиче Хрвата и рафала. Када су они куповали то је била лепа вест за регион, нико се није питао шта ће им то. Кад Србија купи 12 западних авиона онда је то ужас, а у томе учествују и наши медији јер увек ми морамо да будемо неко ко за нешто мора да се извињава. Што да се извињавамо? Јер смо платили нешто, узели исто што и други и сви се питају што то Србија ради, па шта вас брига. За разлику од њих знам кад нам истичу ресурси. Ко ће да нам чува немо 2028 да ово нисмо урадили? Сви све знају површно како им се свиђа. Немам проблем са тим да преузмем терет недопадања, свој посао сам обављао часно и одговорно и то ћу наставити да радим.

Блиски исток

- Нисам отпитмиста, никоме се не исплати а сви знају да је неизбежно, бринем да када то крене да ће се тешко зауставити. Ускоро стиже и председник Израела у Србију.

О струји

- Ми за осам девет година, ако укључимо све пуњаче, немамо струје. Сви хоће зими да буду у мајицама по кући и сви хоће да им буде хладније лети. Индустрија тражи све више, сви траже, вештачка интелигнеција срче струју, из чега да имамо? Нико више неће да копа угаљ, питање је на колико места имамо да га копамо. Ни угаљ више није јефтин. Од чега ћемо да произведемо струју? То што људи нешто воле или не воле да чују, ја сам ту да констатујем и решавам проблеме а не да говорим оно што им је лепо да чују. Од мене људи треба да очекују решавање проблема и да урадимо за земљу оно што је најбоље.

- Видели сте и доле у сали, иако је 90 одсто њих који раде у европским институцијама, 90 одсто је било сагласно са мном, знају да причам истину, само нико не сме да каже. Ближи ми се крај мандата, могу да причам само истину и баш ме брига.

О Рафалима

- Проблем је у томе што ти људи свесно раде против своје земље. Они ће све најгоре рећи и француском председнику само да би задовољили своје партикуларне интересе. Што се тиче цене авиона, кажу дупло скупљи него хрватски. Колико кошта када купите најновији мерцедес, а колико када купите Д класу из 1967 године, е то је разлика у цени. Купите нове авионе, шта ја да објашњавам. Можда су хтели да кажу да је неко узео мито, тако увек полазе од себе. једино што им је у глави је колико би могли да ставе у свој џеп и полазећи од себе долазе до тих закључака.

О насловној страни Данаса

- Нико не види да сам диктатор, нико сем њих. Поносан сам на слободну Србију, замислите диктаторску земљу у којој сте сваки дан на насловној страни као диктатор. Срећан сам што могу да лупетају и nemma проблем са тим.

Шолц и посета руднику литијума

- Он има тешке изборе и у финишу кампање је отишао да отвара радове на руднику литијума. Није имао сукобе и проблеме, зна да је то јасан сигнал немачкој индустрији да ће да иде напред. Нигде није било проблема, а ми уместо да се захвљаујемо богу што имамо литијум, ми треба да се осећамо као проклети јер ће нам поједини људи са што мање знања и са теоријама завере да објашњавају како ћемо да имамо две главе, три рога без чињеница. Немци су мање површни, одговорнији а ми ћемо у инат да изаберемо најгори пут за нас, не по први пут у историји. Даћу све од себе да то не буде тако, уколико будемо имали све гарантије за здравље људи и пуну заштиту животне средине. Очекују ме и разговори са људима из Рио Тинта и нека се припреме. Важно је да наша земља гура напред. Имаћемо пад у пољопривреди због суше, проблем је енергетика.

О КиМ

- Разговарао сам са свима о КиМ. Са Лајчаком је то де факто једина тема. Важно је то што су Американци и Европљани осудили понашање Куртија, што НАТО држи своје позиције чврсто што се тиче моста на Ибру. Не разумем шта је смисао осим жеље да се испровоцира Србија. Не разумем крајњи резултат и смисао које приштинско руководство види. Да заузмете собу и шта онда? Све радите на дестабилзацији региона. Не видим да је то мудра политика, али што бих њих саветовао шта и како да раде. Ми ћемо да се понашамо одговорно. Представници Српске листе имају разговор у Приштини са представницима Квинте. Ми ћемо да радимо са нашим народом, добијаће своја примања како год, наставићемо да инвестирамо, покушаћемо да чувамо мир и опстанак нашег народа на КиМ. Ако постоји једн аситница која није лоша, полако али сигурно цео свет почиње да разуме ко прави проблеме. То је важно за нас, нисам сигуран да они који су на овакав начин наставили прогон нашег народа су нешто успели да добију. Да ли то изазива нервозу код Срба, оних који живе на КиМ нема сумње, али као што су рекли лидери Српске листе, и они морају да буду трпељиви и истрајни као и ми. Морамо да будемо и верујем да ћемо на крају пронаћи решења за наш народ.

Амерички избори, демографски проблеми

Модератор: Да ли препознајете делове своје политике који су погрешно схваћени у Европи

- Верујем да људи, прави лидири не смеју да имају такав приступ и да све знају. Причао сам о томе са Билчеком, имали смо тешке разговоре у прошлости, тако је увек било, све се своди на имиџ. Слажем се са вама да нисам шармантна особа, не знам како да ласкам. Тешко ми је да кажем победићемо сутра, а да то не видим. Нећу да лажем. Како то људима да кажем 2028. да сам их лагао или да сам био глуп па то нисам видео? Треба да престанемо да етикетирамо људе ако имамо различите идеје. Украјини треба мир пре него Русима, али то не жели нико да каже, него понављају реченицу победићемо, а кад вас питам када, онда нема правог одговора. То је само један пример - рекао је Вучић.

Потом се обратио Милатовић.

- Мислим да публика може да види колико се Александар и ја не слажемо и то је легитимно. Сада постоји јасан избор где желите да идете. За ЦГ је јасно, не знам да ли је јасно за Србију, али је легитимно имати нејасан став о томе где желе да иду. Мислим да Србија као највећа економија у региону је важна. Знате да сви говоримо истим језиком - рекао је Милатовић.

- Српским језиком, и ви говорите српским језиком - додао је председник Вучић.

- Да, говорим српски језик и то је лингвистички исти, људи га зову различито. Тема је да постоји много преливања и оно што верујем да је проблематично је ако имамо нејасну поруку о томе где Србија жели да буде. Био сам министар економије, пре пет година, 30 одсто нашег туристичког прихода је долазило из Русије и за мене је било тешко увести санкције против Русије. То је била тешка ствар али смо је урадили - рекао је Милатовић.

- Ускладили смо политику са ЕУ јер желимо да будемо део тог клуба. Разуем све што Александар говори али би било лакше за све нас ако би имали оптимисту као председника Србије уместо песимисту. Верујем да ЦГ може и хоће постати део ЕУ током мандара Урсуле фон дер Лајен - истакао је Милатовић.

Вучић се надовезао и навео да има јасну поруку европском путу.

- Многи људи из региона су инсистирали да порука није јасна. Не би ви били толико добри да не постоји неваљала Србија. Признали сте независност Косова и то је урађено против повеље ЕУ, резолуције, против закона. Напад на Србију је спроведен без одлуке савеза безбедности УН, то је разлика између нас. Ми јесмо на путу ка ЕУ и највећи проблем за Србију је наш однос са Приштином. Нисте ви строги кад је реч о Украјини, ствар је само у овоме, а то је тешка тема за нас. Моје питање и одговор је, ако неки мисле да би требало да нађемо лакши начин да некоме ласкамо, кажемо добро, немам проблема са тиме. Видећемо 2028. године ко је у праву, ко је песимиста или оптимиста, али сви овде знате да сам ја у праву и да се ништа неће догодити пре 2030, а тада ће бити Украјина. Верујем да ће украјина постати чланица ЕУ пре 2030. Реалан сам, зашто? Након тога верујем да ће Србија, Албанија, Црна Гора и надамо се, ако Бугари дозволе Македонији, верујем да ће се и они придружити али након што се Украјина придружи.

Модератор: Ко ће победити на изборима у Америци, када већ имате инстикте предвиђања?

- Ви имате снажне инстикте јер сте предвиђали 2028. годину. Не знам ко ће побеидти. Имам преференсе али нећу их јавно изрећи. Имаћете још једне изборе у Бугарској после ових - рекао је Вучић.

Демографски проблеми

Бугарски политиколог, Иван Крастев навео је да се Западни Балкан демографски мења, да сада имамо доста Руса и Украјинаца. Некада су људи са Западног Балкана ишли у Русију, а сада Руси долазе.

Велики број Руса и Украјинаца је и у Србији, а председник Вучић је изнео неке од процена.

- 95 одсто оних који су у Србији, по нашој процени су против Путина, Украјинци су 95 одсто проруски орјентисани. Руси који су дошли су углавном из Москве, из већих градова и они су углавном политички против Путина - рекао је Вучић.

- Увек отворено и јавно кажем да желимо да будемо део ЕУ и то што пре. Знам колико ствари треба да урадимо али кад год кажемо да хоћемо да будемо део ЕУ, увек се чују сумње, да ми хоћемо да будемо руски тројански коњ. Када то чујете сваког дана, видите да немам проблема да о томе говорим пред великим и важним аудиторијумом, право питање је да ли желимо да остваримо то поверење. Верујем да су посете Шолца и Макрона јако важне. Имали смо још неке посете недавно, и надам се да ћемо бити у стању да дођемо до заједничког именитеља када је реч о нашем приближавању ЕУ.

Председник на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ"

- Увек сам прагматичан, нисам сањар али сам заинтересован за економски напредак Србије и све смо претекли на Западном Балкану. Са четвртог места у региону, дошли смо на прво место у скоро свим параметрима. Желимо да наши људи живе боље, а да ли ће бити спремни за нас видећемо. Ми морамо да спроведемо бројне реформе, али и ЕУ ће морати да прихвати чињеницу да можда имамо различита гледишта на одређена питања, одређене проблеме које треба да решимо - рекао је председник Вучић.

- Нисам дошао да никога лажем, хтели сте да кажем да ћемо бити, а нећемо. Неће се то догодити, не желим да лажем свој народ. Ви сте рекли да Украјинци треба да буду победници, ја сам рекао у реду, али видећемо да ли ће тако бити. Кажем оно што мислим и на жалост чини ми се, да сам у не малом броју случаја био у праву.

На панелу учествује и председник Црне Горе Јаков Милатовић. Он је рекао да у смислу геополитике, војног савеза, да је све присутно у ЦГ, ускладили су спољну политику са ЕУ и наводи да је ЦГ једина земља региона која је отворила сва поглавља.

- Верујем да природно постоји другачији статус између земаља у региону. Национални интерес Црне Горе је да цео регион постане део ЕУ. Сваки успех који оствари Србија, Албанија, Босна је успех и Црне Горе, тако гледамо на своје суседство и мислим да би сви то тако требало да посматрамо - навео је Милатовић.

Председник Вучић се потом надовезао и рекао да председник Милатовић хоће да каже да се Србија разликује од Црне Горе.

- То и јесте. Ми се нисмо у потпуности ускладили са одлукама ЕУ, ја то не кријем, отворено говорим и зато ми имамо сопствену политику. Рекао је да користе евро 20 година, ми имамо своју валуту и поносни смо на то. Они су чланица НАТО ми нисмо јер нас је НАТО бомбардовао, иако имамо добре односе са НАТО. Наша сарадња расте и могу да кажем да рачунамо на НАТО да штити становништво Србије на КиМ. Ми смо највећа земља на Западном Балкану и верујем да успех сваке земље јесте добар за нас али верујем да сам ја реалнији макар мало искуснији када је реч о овим питањима, имамо исти циљ, да постанемо део ЕУ, али мени је увек најважније оно што могу да урадим за своју земљу и то је оно на шта се своди наш посао. Надам се да је председник ЦГ у праву, мислим да сам ја, али надам се да ћемо постати део ЕУ пре него што мислим.

Модератор панела: Неки би рекли да се ствари не одвијају у Србији како би могле због односа са Путином, али и кажу да "играте на обе стране".

- Под један, какав ја то однос имам са Путином, већ помињете да имам посебан однос са њим. Нисам причао са њим две године. Рекли сте да одржавам однос, а нисам са њим причао откад је рат почео, за разлику од других лидера. Многи су причали са њиме телефоном. Не мислим на Орбана, мислим на многе еврпске лидере, ја нисам причао са њим. Ви сте хтели да нагласите да радим нешто што не раде други. Друго питање о санкцијама и маневрисању у извесном смислу и бирању обе стране. Нема обе стране, ми смо на путу ка ЕУ, имамо традиционално добре везе са Русијом и ми смо једина земља у Европи која није наметнула санкције и као што видите ја се не бојим да то отворено кажем. Са друге стране смо осудили руску агресију на Украјину, неколико пута на састанцима. Ако анализирамо ко је помогао Украјини са Западног Балкана, сви они заједно су до сада Украјини дали 20 пута мање помоћи од Србије. У Европи се нико не слаже са мном на ову тему, али сви разумеју мој став, искрен сам, не лажем. Имао сам сјајан разговор са Урсулом, верујем да боље од свих других испуњавамо ову агенду.

Вучић са председником Чешке

Председник Републике Србије Александар Вучића састао се са председником Чешке Републике Петром Павелом током Форума #GLOBSEC2024 који се одржава у Прагу.

Срдачан сусрет са председником Чешке @prezident_pavel са којим сам разговарао о ситуацији у региону, посебно ескалацији ситуације на Косову и Метохији, као и нашим билатералним односима. Затражио сам подршку председника Павела када је реч о одржању мира и стабилности у нашем региону, као и наставак подршке Чешке европском путу Србије.

Такође, захвалио сам нашем домаћину на одличној организацији @globsecthinktank , једне од најважнијих европских платформи за дијалог у циљу одржања глобалне стабилности. У времену пуном безбедносних изазова, на свим нивоима, морамо да искористимо сваку прилику да разговарамо, да се чујемо и разумемо, јер кораци које сад предузимамо одредиће будућност наше деце.

Позвао сам председника Павела да посети Србију како би могли да наставимо разговоре о даљем јачању добрих партнерских односа наше две земље и народа.

Председник се састао са Вашом

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником #GLOBSEC Робертом Вашом и бившим известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком на маргинама Форума #GLOBSEC2024 у Прагу.

Са председником @globsecthinktank @robert_vass_official и @vladobilcik разговарао сам о главним темама и порукама са овогодишњег Форума у Прагу. Разговарали смо и о улози земаља Централне и Југоисточне Европе у дијалогу и доношењу одлука које ће дефинисати будућност свих нас и нашег континента.

Вучић разговарао са Лајчаком

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком на Форуму #GLOBSEC2024

Отворен и искрен разговор са @miroslav.lajcak коме сам пренео изузетну забринутост због најновијег насиља на Косову и Метохији, поновног кршења права и угрожавања безбедности српског становништва бахатим и нелегалним потезима Приштине.

Затражио сам конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица - не само у осуди оваквих потеза, већ и у њиховом спречавању и заштити Срба. Србија остаје одговоран партнер ЕУ у процесу нормализације односа са Приштином, али ће искористити сва расположива дипломатска средства да не дозволи терор над својим народом.


Вучић разговарао са Урсулом фон дер Лајен

Одличан разговор са председницом @ursulavonderleyen о ситуацији у региону, нашем европском путу, реализацији пројеката предвиђеним европским Планом раста за Западни Балкан, као и о укупним односима Србије и ЕУ.

Захвалио сам председници @europeancommission на разумевању и личном ангажману када је реч о напретку Србије и целог Западног Балкана на путу приближавања ЕУ, посебно у областима убрзања социјалне и економске интеграције.

Поновио сам да Србија предано приступа својој реформској агенди, као и да је озбиљан и одговоран партнер ЕУ у свим активностима усмереним ка изградњи заједничке и просперитетне будућности за све наше грађане.

Вучић се састао са председником Финске

Председника Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Републике Финске Александром Штубом током Форума #GLOBSEC2024

Одличан разговор са председником @alexstubb о актуелним глобалним и регионалним дешавањима, као и о унапређењу билатералне сарадње Србије и Финске.

Постоје велики неискоришћени потенцијали, посебно када је реч о нашој економској сарадњи и на томе треба да радимо у будућности. Нагласио сам и чињеницу да су нам свима у Европи неопходни мир, разумевање и јединство како бисмо могли да превазиђемо ова турбулентна времена и нађемо заједнички интерес у даљем развоју и напретку наших држава и народа.

Вучић са Билчиком

Председника Републике Србије Александар Вучић састао се са бившим известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком на маргинама Форума #GLOBSEC2024 у Прагу.

Срдачан сусрет са @vladobilcik , добрим познаваоцем прилика у Србији и региону. Разговарали смо о европском путу Србије, приоритетима наше реформске агенде, као и утицају недавних европских избора на наставак процеса проширења ЕУ.

Поновио сам да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, као и да нам је за сваку врсту напретка у земљи, региону и Европи неопходно да имамо мир и стабилност.

Председник Вучић учествоваће на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ", а током боравка у Прагу имаће и одвојене билатералне сусрете са бројним званичницима.

Вучић је синоћ у Прашком замку присуствовао Гала вечери приређеној поводом овогодишњег Форума.

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк

18.09.2024. 11:08
ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:41
ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАРДИНАЛОМ ПАРОЛИНОМ: "Високо ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризанавнаје проглашене независности Косова"
Aleksandar Vučić sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КАРДИНАЛОМ ПАРОЛИНОМ: "Високо ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању непризанавнаје проглашене независности Косова"

18.09.2024. 10:19
Вучић данас прима државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина
Aleksandar Vučić

Вучић данас прима државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина

18.09.2024. 09:22
ПО ЧЕМУ ЋЕМО ПАМТИТИ ОВО ЛЕТО? Иза нас можда најтоплија година у историји, Београд чак 6 °Ц топлији него што је некада био - Ево шта нас чека у будућности
Vremenska prognoza

ПО ЧЕМУ ЋЕМО ПАМТИТИ ОВО ЛЕТО? Иза нас можда најтоплија година у историји, Београд чак 6 °Ц топлији него што је некада био - Ево шта нас чека у будућности

18.09.2024. 14:04
ХАОС НА ПУТУ У БЛИЗИНИ КРУШЕВЦА! Пламен ПРОГУТАО аутобус, НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО - екипе ватрогасаца покушавају да угасе ПОЖАР (ФОТО/ВИДЕО)
Izgoreo autobus

ХАОС НА ПУТУ У БЛИЗИНИ КРУШЕВЦА! Пламен ПРОГУТАО аутобус, НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО - екипе ватрогасаца покушавају да угасе ПОЖАР (ФОТО/ВИДЕО)

18.09.2024. 13:53
ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ против бившег директора: ПРИСЛУШКИВАО 50 особа, ПОЛИТИЧКУ ПАРТИЈУ, привредна друштва и верску заједницу?!
Policija

ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ против бившег директора: ПРИСЛУШКИВАО 50 особа, ПОЛИТИЧКУ ПАРТИЈУ, привредна друштва и верску заједницу?!

18.09.2024. 13:36
Ухапшена девојка након што су ТЕЛА ДВЕ БЕБЕ пронађена у њеној башти - умотано у чаршав и закопано у рупи ИСПЛИВАЛИ ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ
Policija

Ухапшена девојка након што су ТЕЛА ДВЕ БЕБЕ пронађена у њеној башти - умотано у чаршав и закопано у рупи ИСПЛИВАЛИ ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ

18.09.2024. 13:19
Осуђен Сергеј Трифуновић
najnovija vest, najnovija

Осуђен Сергеј Трифуновић

18.09.2024. 13:54
ЧУВАЈМО ПРИРОДУ, ШТЕДИМО СТРУЈУ – Фондација Mozzart наставља са еколошким акцијама широм земље
Eko akcija na Drinskoj regati

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ, ШТЕДИМО СТРУЈУ – Фондација Mozzart наставља са еколошким акцијама широм земље

18.09.2024. 11:43
Огласила се супруга Сергеја Трифуновића - ево како су прихватили пресуду хрватског суда
Trifunovići

Огласила се супруга Сергеја Трифуновића - ево како су прихватили пресуду хрватског суда

18.09.2024. 14:13
ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"
Danka Ilić

ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"

18.09.2024. 10:31