heavy intensity rain
16°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.058
usd
105.2585
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"NI D OD KURTIJEVE DEMOKRATIJE" Činjenice demontirale Aljbina - hvali se progresom, a samo želi da uništi srpski narod (VIDEO)

18.09.2023. 21:18
Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Foto: Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda, File

Dugačka lista faličnosti Kurtijeve "demokratije".

To što se premijer Aljbin Kurti stalno hvali visokim stepenom vladavine prava i zaštite manjina, pa čak Kosovo naziva i "najdemokratskijom zemljom na Zapadnom Balkanu", ne odgovara stvarnosti na terenu, koja ovakve tvrdnje svakodnevno demantuje, slažu se sagovornici Kosovo onlajn, analitičari iz Severne Mitrovice i Prištine, kao i Srbi koji žive na severu.

Ističu da demokratija ne može da bude samo "na papiru" i da zakoni podjednako moraju da važe za sve zajednice. Navode da je dugačka lista faličnosti demokratije na Kosovu - od kršenja ustava i Briselskog sporazuma, preko bezbednosnih pritisaka na Srbe na severu i otežanog vraćanja raseljenih, do neustavnog referenduma za smenu gradonačelnika.

KURTI POTPUNO DEMONTIRAN, OVA MU TAKTIKA VIŠE NE PIJE VODU! Poslanik iz kosovske opozicije otkrio važnu stvar o premijeru lažne države

KURTI POTPUNO DEMONTIRAN, OVA MU TAKTIKA VIŠE NE PIJE VODU! Poslanik iz kosovske opozicije otkrio važnu stvar o premijeru lažne države

"KURTIJEV CILJ DA OČISTI KOSOVO OD SRBA" Dramatično upozorenje ministra Vučevića: Nakon neuspeha u Briselu napeto stanje na terenu

"KURTIJEV CILJ DA OČISTI KOSOVO OD SRBA" Dramatično upozorenje ministra Vučevića: Nakon neuspeha u Briselu napeto stanje na terenu

TEROR, PSIHOZA, ORUŽANO NASILJE Kurtijevom ludilu se ne nazire kraj: Srbi na izmaku snage, napadi sve češći i žešći

TEROR, PSIHOZA, ORUŽANO NASILJE Kurtijevom ludilu se ne nazire kraj: Srbi na izmaku snage, napadi sve češći i žešći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izneo crni bilans napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje od kada je Kurti došao na mesto premijera. Od tada su zabeležena 403 napada na Srbe i njihovu imovinu, na severu se desio 41 eskalatorni potez sa ciljem da se izazovu sukobi, 15 napada na srpsku decu, 15 direktnih pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije, kao i 56 napada na verske objekte SPC.

Nastavljaju se i neosnovana hapšenja Srba pod nejasnim optužnicama i njihovo dugo držanje u pritvoru. Uoči poslednje runde dijaloga u Briselu zapaljena je, po drugi put, kuća povratničke porodice Janaković, a srpskog mladića u Gračanici pretukla su trojica nepoznatih Albanaca.

Drektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upitao je nakon paljenja kuće Janačkovića specijalnog izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka i šefa OEBS na Kosovu Majkla Devenporta, da li je "ovo ta Kurtijeva demokratija i deeskalacija"?

Ipak, sve ovo nije smetalo Kurtiju da se oglasi i pre nekoliko dana, na Međunarodni dan demokratije, i da se još jednom pohvali kako "Kosovo stoji uz demokratski svet u odbrani vladavine prava i poštovanja ljudskih prava".

A samo pre nekoliko meseci, u martu ove godine, čak je i Stejt department u svom izveštaju o ljudskim pravima na Kosovu za 2022. godinu, izrazio razočaranje stanjem ljudskih prava, navodeći primere hapšenja Srba, eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, zločine i pretnje etničkim manjinama, kao zabrinjavajuće pojave. Prema oceni Vašingtona

Kako poručuje Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, na Kosovu nisu stvoreni uslovi za pravo multietničko društvo i napominje da je to prepoznato i u izveštajima Evropske unije.

"Mnogo je toga što dovodi u pitanje demokratiju na Kosovu i to nije samo odnos prema Srbima. U poslednje dve i po godine to jeste jako izraženo, zato što je srpska zajednica faktički isključena iz političkog života na Kosovu. Tu imamo primere imenovanja ljudi koji bi trebalo da predstavljaju, tj. kosovska vlada tvrdi da predstavljaju, srpsku zajednicu na centralnom nivou, poput ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića i njegovog zamenika, ali oni nisu odabrani u skladu sa članom 95 Ustava Kosova", navodi Andrić Rakić.

Kao krovni primer faličnosti demokratije na Kosovu ona navodi situaciju sa narodnom inicijativom, odnosno lokalnim referendumom, peticijom za smenu gradonačelnika na severu kako bi se došlo do novih izbora u četiri opštine.

"Ključna zakonodavna infrastruktuta ne postoji, a koja bi omogućila praktikovanje lokalne demokratije. To su samo neki od primera. Generalno, a to se može naći i u izveštajima EU, na Kosovu nisu stvoreni uslovi za pravo participativno multietničko društvo. I dalje smo jako segregirani po etničkim linijama i dalje je teško pojedinim zajednicama, posebno srpskoj i romskoj, da učestvuju smisleno u procesima donošenja odluka“, ukazuje Andrić Rakić.

Posebno apostrofira bezbednosni pritisak na Srbe na severu kroz prisustvo specijalnih jedinica. Ističe da je to ono što opterećuje građane još od februara 2022. godine, kada su počele da se grade baze specijalnih jedinica policije, mnogo pre nego što su Srbi izašli iz institucija. Napominje da su tada i nevladine organizacije i pojedinci upozoravali da to nije u skladu ni sa kosovskim ustavom ni odredbama Briselskog sporazuma, koji se odnosi na formiranje regiona Sever unutar policijskih direktorata.

„Specijalne jedinice Kosovske policije, i pre izaska Srba iz institucija su, koliko sam ja upućena, imale samo jednog srpskog pripadnika u formaciji koja broji oko 700 policajaca. Tako da, konkretno specijalne jedinice, nikada nisu imale u svom sastavu jedinicu koja bi bila bar po ustavu i Briselskom sporazumu odgovarajuća da sprovodi akcije na severu", kaže Andrić Rakić.

Ono što dodatno traumatizuje srpsku zajednicu na Kosovu, ističe ona, jeste i to što ne mogu da se ostvare društveni uslovi da bude prihvatljivo da se vrate u pojedine sredine, a tamo gde jeste prihvatljivo, najčešće taj povratak nije održiv. Navodi i da osim Dragice Gašić nema povratnika u urbanim sredinama.

"Iz nekog razloga je nezamislivo da u Prištini ima Srba, to su sve stvari koje pokazuju ozbiljni demokratski manjak. Dokle god Srbi žive u ruralnim sredinama ili u Severnoj Mitrovici, koja je jedina suštinska urbana sredina, biće jako teško da se zaista govori o pravom kohezivnom i demokratskom društvu“, zaključila je Andrić Rakić.

Politička analitičarka iz Prištine Mimoza Gavrani kaže da demokratija na Kosovu ne bi trebalo da bude samo "na papiru" i da mora da važi za sve zajednice. 

"Imamo najbolje zakone i to je pozitivno, dobra baza, koju moramo da nastavimo da implementiramo i Kurti i mi iz civilnog društva. Zato što svi mi živimo ovde i treba da damo podršku ovoj zemlji. Ponavljam, Kurti je u pravu kada je reč o Kosovu kao demokratskoj državi, ali je takođe bitno da on daje pozitivan odnos da politika ove zemlje, koja bi trebalo da bude demokratija za primer, bude i implementirana. I da to bude demokratija za sve, a ne samo za jednu zajednicu", navodi Gavrani.

Srbi iz Leposavića, Severne Mitrovice i Zvečana sa kojima su reporteri Kosovo onlajn razgovarali, poručuju da, nažalost, na Kosovu "nema ni 'd' od Kurtijeve diplomatije", i kao poseban problem ističu što što na Zapadu ne žele da vide u kakvim uslovima Srbi žive. 

Ističu i da žive u getu i strahuju da sve što Kurti i vlasti u Prištini rade ima za cilj da njih ne bude na Kosovu.

Tako se Ratomir Vukašinović iz Leposavića pita kakva je to demokratija kada ništa što je Srbima potrebno, Kurti ne dozvoljava.

"Što se tiče ovih sa Zapada, oni oči nemaju uopšte, oni to ne vide, može Kurti da radi šta god hoće oni se oglušuju na sve što on uradi, ne prihvataju ništa od onoga što Srbi govore. Pogledajte smo opštinu Leposavić, nijedan dokument ne može da se uzme jer je vlast pod upravom Kurtija. Tri meseca radnici opštine ne mogu da dođu na svoja radna mesta, a kamoli da obavljaju svoj posao. Užas je kada je reč o demokratiji. Užasno, zaista“, kaže Vukašinović.

Sličnog su mišljenja i građani Zvečana i Severne Mitrovice. Tako penzioner iz Zvečana kaže da, na primer, Srbi ne smeju sami da se kreću noću i takođe otvoreno pita kakva je to demokratija.

"Demokratija je da mogu da spavam pored puta noću i da me ne dira niko. A kakva je to demokratija kad moram da se krijem od policajaca, kad prolaze kolima. Šta će oni ovde na severu? Nekad smo bili u kafanama zajedno, pili, jeli, družili se a sad ne možemo da gledamo jedni druge. Koja je to demokratija? Nema demokratije, ni kod nas, ni kod njih", kaže ovaj Zvečanac.

Žiteljka Severne Mitrovice ogorčeno poručuje da Srbi na Kosovu žive u getu.

I žitelj iz Zvečana koji je u penziji poručuje da je Kurtijeva "demokratija" takva da gore ne može da bude.

"On sve radi samo da uništi ovaj srpski narod. Zajedno sa specijalnim jedinicama rade na tome da nas oteraju i unište“, poručuje naš sagovornik.

 

TERORISTA KURTI NE NAMERAVA DA STANE: Žestoka reackija iz Beograda nakon nove runde dijaloga - Potrebno je da se momentalno zaustavi nasilje nad Srbima
Aljbin Kurti

TERORISTA KURTI NE NAMERAVA DA STANE: Žestoka reackija iz Beograda nakon nove runde dijaloga - Potrebno je da se momentalno zaustavi nasilje nad Srbima

18.09.2024. 09:20
PRIVEDEN JOŠ JEDAN SRBIN IZ SEVERNOG DELA MITROVICE U toku saslušanje
Kosovska policija

PRIVEDEN JOŠ JEDAN SRBIN IZ SEVERNOG DELA MITROVICE U toku saslušanje

17.09.2024. 21:15
Dačić u Berlinu odgovorio Svečlji: Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru, posle 11 godina nije formirana ZSO
Ivica Dačić

Dačić u Berlinu odgovorio Svečlji: Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru, posle 11 godina nije formirana ZSO

17.09.2024. 17:32
PRIŠTINA ODBILA TRILATERALNI SASTANAK: Bisljimi nije prihvatio da se razgovara o ZSO
Petar Petković

PRIŠTINA ODBILA TRILATERALNI SASTANAK: Bisljimi nije prihvatio da se razgovara o ZSO

17.09.2024. 16:29
IZRAEL IZVEO VIŠE OD 60 NAPADA! Liban na meti žestokog napada
Izraleski avion

IZRAEL IZVEO VIŠE OD 60 NAPADA! Liban na meti žestokog napada

19.09.2024. 22:43
KARAMBOL NA BEŽANIJSKOJ KOSI Kombi od siline udarca prevrnut, Hitna pomoć i policija na terenu
Hitna pomoć, policija

KARAMBOL NA BEŽANIJSKOJ KOSI Kombi od siline udarca prevrnut, Hitna pomoć i policija na terenu

19.09.2024. 22:05
JEZIVI DETALJI ZLOČINA: Ubio KRISTINU pa OTIŠAO da se prijavi u policiju
Italijanska policija

JEZIVI DETALJI ZLOČINA: Ubio KRISTINU pa OTIŠAO da se prijavi u policiju

19.09.2024. 21:34
KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?
Vojska Srbije

KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?

19.09.2024. 21:11
MALO JE NEDOSTAJALO ZA REMI: Benfika savladala Zvezdu na Marakani
FK Crvena zvezda

MALO JE NEDOSTAJALO ZA REMI: Benfika savladala Zvezdu na Marakani

19.09.2024. 18:27
KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?
Vojska Srbije

KONAČNO OTKRIVENO kako će da izgleda služenje VOJNOG ROKA u SRBIJI - da li su telefoni NAJVEĆI PROBLEM?

19.09.2024. 21:11
"Benfika nema veze s mozgom" Delije žale zbog poraza, na udaru je i Milojević
FK Crvena zvezda

"Benfika nema veze s mozgom" Delije žale zbog poraza, na udaru je i Milojević

19.09.2024. 20:45
SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)
Ukrajinska vojska

SNIMCI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA! Rusi izvršili žestok napad u Kursku - Plamen progutao ukrajinsku defanzivu (VIDEO)

19.09.2024. 18:38