Da li je moguće zaraziti se koronom preko hrane? Poznati stručnjak IMA ODGOVOR NA TO PITANJE
Korona virusi se ne mogu multiplicirati u hrani, jer im je za to potreban životinjski ili ljudski domaćin.
Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine prati sve potencijalne rizike po zdravlje potrošača iz područja bezbednosti hrane na domaćem i međunarodnom nivou.
PROŠIRILO SE ZAGAĐENJE MORA KOD DUBROVNIKA: Turisti beže iz Hrvatske kao đavo od krsta, ostala korona i fekalije
KORONA SE OKOMILA NA HRVATE: Susedi u TOP DESET zemalja EU po broju zaraženih
ŽELI VLAST, A GLADNIM RADNICIMA OKREĆE GLAVU! Milo doživeo neprijatnost, brže-bolje POBEGAO u zgradu parlamenta
Korona virusi se ne mogu multiplicirati u hrani, jer im je za to potreban životinjski ili ljudski domaćin, a trenutno nema naučno utemeljenih dokaza koji bi ukazivali na to da se virusom 2019-nCoV, uzrok pandemije COVID-19, možemo zaraziti kroz probavni sistem.
Direktor Agencije za bezbednost hrane BiH Džemil Hajrić navodi da je COVID-19 respiratorna bolest i primarni put prenošenja je direktni kontakt osoba ili prenos kapljičnim putem prilikom kašljanja ili kijanja inficirane osobe.
- Postoji mogućnost da kapljice iz dišnog sistema osobe inficirane virusom 2019-nCoV dospeju na bilo koji predmet i površinu koja okružuje zaraženu osobu te da se osoba zarazi tako što dodirne kontaminiranu površinu, predmet ili ruku zaražene osobe i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči - kaže Hajrić.
Prema rezultatima određenih istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), virus 2019-nCoV može preživeti na različitim površinama, i to do 72 sata na plastičnoj ili površini od nerđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu. Ovo istraživanje je sprovedeno u laboratorijskim uslovima (kontrolisana relativna vlažnost i temperatura) i rezultati bi se trebali oprezno tumačiti u realnom okruženju.
- Dakle, rizik od dolaska u kontakt s virusom usled rukovanja predmetima kontaminiranim od strane kliconoše teoretski se ne može isključiti, ali on nije visok. Stoga je važno pridržavati se određenih pravila: ne dodirivati lice rukama za vreme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući, voće i povrće, pre jela ili kuhanja, temeljito oprati čistom vodom i prebrisati sva pakiranja hrane po dolasku iz trgovine - navodi Hajrić.
S ciljem pružanja usluga Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine je u aprilu 2020. godine objavila i prevod smernica Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svetske zdravstvene organizacije pod nazivom "COVID-19 i bezbednost hrane".
U smernicama su detaljno opisane mere za prepoznavanje i sprečavanje širenja virusa 2019-nCoV u prehrambenom sektoru te mere higijene i dezinfekcije u fazama proizvodnje hrane, prevoza hrane, maloprodaje, kao i u kantinama u kojima se pružaju usluge prerade i prodaje hrane korisnicima. U smernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu provoditi mere fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana i dane su upute za korištenje i odlaganje osobne zaštitne opreme, poput maski i rukavica.
AMERIKANAC RATOVAO ZA SRBE: Nemci uhapsili bivšeg vojnika Republike Srpske Krajine, izručuju ga Hrvatima!
VIRUS HARA KOMŠILUKOM: Kod Hrvata Još 255 zaraženih, 13 osoba na respiratoru
KORONA SE NE SMIRUJE U SRPSKOJ! Za jedan dan preminule četiri osobe
SAME "UBIJAJU" KORONA VIRUS: U Hrvatsku stigla neverovatna pošiljka!
Ceo Balkan bruji o OVOJ KAZNI! Policajac rekao Bosancu "OLOVO", a onda je usledio urnebesan odgovor koji košta! (FOTO)