clear sky
19°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.058
usd
105.2585
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MILU SE DEFINITIVNO BLIŽI KRAJ! Najnovija istraživanja pokazuju da je SPC daleko popularnija od vladajućeg režima

26.08.2020. 19:05
Piše:
Amfilohije, Milo Đukanović
Amfilohije, Milo Đukanović / Izvor: Profimedia

SPC ima daleko veće poverenje građana Crne Gore od tamošnjeg predsednika Mila Đukanovića, pokazalo je istraživanje CEDEM-a

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima daleko veće poverenje građana Crne Gore od tamošnjeg predsednika Mila Đukanovića, pokazalo je avgustovsko istraživanje CEDEM-a. Čak 46,4 građana ima poverenje u SPC, a 33,8 u predsednika.

TRAGEDIJA U KAKNJU: Petogodišnje dete poginulo u saobraćajnoj nesreći

TRAGEDIJA U KAKNJU: Petogodišnje dete poginulo u saobraćajnoj nesreći

DEMOGRAFSKA KATASTROFA U HRVATSKOJ: Sledeće godine je popis stanovništva, a predviđanja Zagreba su užasna!

DEMOGRAFSKA KATASTROFA U HRVATSKOJ: Sledeće godine je popis stanovništva, a predviđanja Zagreba su užasna!

ALBANCIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Severna Makedonija uvodi POSEBNU meru za građane južne srpske pokrajine!

ALBANCIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Severna Makedonija uvodi POSEBNU meru za građane južne srpske pokrajine!

Ovo pokazuju rezultati istraživanja crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska prava. Istraživanje "Političko javno mnjenje Crne Gore" sprovedeno je od 5. do 12. avgusta, a učestvovalo je 1.037 ispitanika. Izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust, prijavljeno je 11 izbornih lista i sve one su bile na upitniku CEDEM-a.

Opozicija ima više

Kada je u pitanju poverenje u institucije, građani u Crnoj Gori imaju najviše poverenja u sistem obrazovanja, 52 odsto, pa u Srpsku pravoslavnu crkvu, a na trećem mestu je zdravstveni sistem sa 43,4 odsto podrške.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je na dalekom 13. mestu sa 33,8 odsto podrške. Ispred predsednika su čak i Ujedinjene nacije, nevladine organizacije i NATO. Najniži rejting ima Crnogroska pravoslavna crkva sa 12,8 odsto podrške.

Ovo istraživanje je specifično jer je pokazalo trend pada podrške Đukanoviću kao političaru, ali i poverenja u institucije sistema. Pad poverenja je takav da je, kako kažu iz CEDEM-a, "na istorijskom minimumu".

U odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, i lični rejting Đukanovića je pao, pa on više nije najpopularniji političar u Crnoj Gori. On je krajem 2019. bio prvi na listi sa prosečnom ocenom 2,52, a ovoga puta je dobio 2,45.

Milo Đukanović
Milo Đukanović / Izvor: Profimedia

Sada najviši rejting ima lider opozicione izborne liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić sa ocenom 2,53. Zamenik predsednika DPS i premijer Duško Marković ima prosečnu ocenu 2,37, što je rast u odnosu na decembarsku ocenu od 2,29, dok Milan Knežević ima 2,06, Nebojša Medojević 2,02, Andrija Mandić 1,97 i Marko Milačić 1,9.

Trend pada podrške prati i vladajuću koaliciju, a raste podrška opozicionim koalicijama. Tako koalicija "Odlučno za Crnu Goru DPS - Milo Đukanović" na izborima koji su zakazani za nedelju (30. avgust) može da računa na 35,3 odsto glasova, a u decembru je samo DPS imao 37 odsto.

Savez "Za budućnost Crne Gore", koju čine DF, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti, ima podršku 24,7 odsto građana (više nego stranke pojedinačno u decembru 2019).

Koalicija "Mir je naša nacija" Demokrata, Demosa, Nove levice i Partije penzionera invalida ima podršku 16,5 odsto, a "Crno na bijelo" URA, Civisa i nestranačkih ličnosti 6,6 odsto birača.

Socijaldemokrate podržava 5,3 odsto građana, Bošnjačku stranku 4,8, a Socijaldemokratsku partiju 4,2 odsto. Albansku listu "Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj" podržava 1,9 odsto, a albansku koaliciju "Jednoglasno" 0,4 odsto građana, dok Hrvatska reformska snaga ima podršku 0,3 odsto.

Važno je reći i da skoro polovina građana, 45,9 odsto, smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, nešto manje od trećine da se kreće pravim putem (26,3 odsto njih), a isti je procenat građana onih koji ne znaju ili ne mogu da procene (27,8).

Takođe, veći je broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade od onih koji su zadovoljni - veoma nezadovoljnih je 32,1 odsto, a samo 10,3 veoma zadovoljnih.

Milo Đukanović
Milo Đukanović / Izvor: Profimedia/ilustracija

Pad poverenja

Na sve ove trendove ukazuje i programski direktor CEDEM-a Marko Pejović, koji za "Blic" ocenjuje da je to u uskoj vezi sa padom poverenja u institucije.

- Ukoliko analiziramo trend poverenja građana u institucije, možemo govoriti o istorijskom minimumu kada su u pitanju političke institucije. Prema rezultatima istraživanja, poverenje u sve institucije beleži nastavak negativnog trenda iz 2019. što korespondira sa iskazanim nezadovoljstvom u kom pravcu se kreće Crna Gora, jer skoro polovina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, dok nešto manje od trećine građana smatra da se kreće pravim putem - napominje Pejović.

Na sve to uticali su, ocenjuje Pejović, politička kriza, ali i ekonomski aspekt.

- Postoji veliki broj faktora koji utiču na ovakav stav građana, a isti se mogu posmatrati sa tri aspekta, i to političkog, ekonomskog i aspekta vladavine prava. Najpre, politička i institucionalna kriza obeležile su ovaj mandat, pa na kraju 26. saziva parlamenta Crne Gore možemo prvi put govoriti da se pojedini birani predstavnici najvišeg zakonodavnog organa vlasti nisu pojavili niti jednom u parlamentarnim klupama, zbog čega je u narednom periodu neophodno učešće svih parlamentarnih stranaka u društveni i politički život sa ciljem rešavanja ključnih društvenih i političkih pitanja. Osmogodišnjica pregovaranja (sa EU, prim. aut.) opominje da trenutno brojimo tri privremeno zatvorena poglavlja te da je neophodna veća politička volja i odlučnost političkih aktera sa ciljem poboljšanja implementacije usvojenog normativnog okvira i sprovođenja neophodnih reformi - precizira Pejović.

Milo Đukanović
Milo Đukanović / Izvor: Profimedia/ilustracija

Zavisi od malih

On ukazuje i na još neke razloge za ovakvo raspoloženje građana:

- Rast nezaposlenosti i rast učešće javnog duga u BDP-u predstavljaju ekonomske razloge za ovakav stav građana, dok kada govorimo o vladavini prava, imenovanje sudija na najmanje treći mandat, v.d. stanja u ključnim pravosudnim institucijama, selektivna primena zakona, nedelovanje Agencije za sprečavanje korupcije, pitanje objektivnosti nacionalnih i lokalnih javnih servisa, privođenje novinara itd. ukazuju na razloge zbog čega je došlo do pada poverenja građana u političke institucije - zaključuje Pejović.

Pejović ocenjuje i da su najneizvesniji parlamentarni izbori pred Crnom Gorom i da, ako se analiziraju rejtinzi izbornih lista, građanska opozicija koja je malo iznad cenzusa, može biti odlučujući akter za konačan ishod izbora i sastavljanje nove vladajuće većine.

- Na kraju, važno je istaći i da procentualno gledano formiranje bilo koje postizborne koalicije ne garantuje stabilnost vlasti, jer se govori o ukupnom skoru od oko 50%. Formiranje postizbornih koalicija na lokalnom nivou od ideoloških različitih partija, te stalni nesporazumi i status kvo govori da i formiranje postizborne koalicije sa sadašnjim opozicionim partijama neće biti obećavajući kada je u pitanju politička i institucionalna stabilnost - zaključuje Pejović.

Milo Đukanović
Milo Đukanović / Izvor: Profimedia/ilustracija

Popov: Dogorela sveća

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da su za Đukanovića ovo najneizvesniji izbori.

- Kroz 30 godina njegove vladavine nakupile su se mnogobrojne afere koje ga prate. Aktuelna je "Možuro", oko vetroparkova, a u koju su, prema pisanju medija, dobrano umešani njegovi prijatelji. Svakako da afere utiču na rejting, kao i litije, a neće bez uticaja biti ni svedočenje Svetozara Marovića koji priča kako je Đukanović i prema njemu bio nemilosrdan, iako je u najbitnijim momentima stajao na njegovoj strani, čak je i autor statuta DPS. Đukanović je stari hazarder, vukao je niz hazarderskih poteza, a najrizičniji mu je bio onaj iz 2006. godine sa osamostaljivanjem Crne Gore. Imamo primera iz okolnih država da se tokom duge vladavine političari osete nepobedivim, ali i da na kraju osete posledice vladavine. U našem narodu se kaže "dogorela sveća", a da li će Đukanović i ovaj put izvesti neki manevar u svoju korist, veliko je pitanje - napominje Popov.

Svega 11,2% građana podržava ponudu Vlade SPC

Prema istraživanju CEDEM-a, 40,4 odsto ispitanika ne zna ili ne može da proceni ponudu koju je Vlada uputila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, dok 37,1 odsto smatra da ponuda nije bila iskrena. Svega 11,2 odsto ispitanika smatra da je ponuda trebalo da bude prihvaćena, dok isti procenat smatra da je zakon bio usvojen i da nije bilo potrebe za bilo kakvim pregovorima.

PANIKA U SARAJEVU NAKON SASTANKA VUČIĆA I DODIKA! Sramne izjave Bakirove SDA, Srbija opet na udaru!

PANIKA U SARAJEVU NAKON SASTANKA VUČIĆA I DODIKA! Sramne izjave Bakirove SDA, Srbija opet na udaru!

SRBIJA OPKOLJENA PLAMENOM KORONE! U zemljama u komšiluku stanje ALARMANTNO, situacija izmiče kontroli

SRBIJA OPKOLJENA PLAMENOM KORONE! U zemljama u komšiluku stanje ALARMANTNO, situacija izmiče kontroli

SKANDALOZNO MEŠANJE U IZBORE! Edi Rama javno podržao Đukanovića uz SRAMNU PORUKU (VIDEO)

SKANDALOZNO MEŠANJE U IZBORE! Edi Rama javno podržao Đukanovića uz SRAMNU PORUKU (VIDEO)

POZVALA DRUGARICU DA SE POMIRE, ONA JE OŠIŠALA I ISEKLA PO LICU MAKAZAMA: Stravična tuča zbog momka

POZVALA DRUGARICU DA SE POMIRE, ONA JE OŠIŠALA I ISEKLA PO LICU MAKAZAMA: Stravična tuča zbog momka

HRVATSKA POD "CRVENIM ALARMOM" Oborili novi rekord: Registrovano još 358 slučajeva korona virusa!

HRVATSKA POD "CRVENIM ALARMOM" Oborili novi rekord: Registrovano još 358 slučajeva korona virusa!

"UBIĆU TE KAD ZASPIŠ" Muškarac uputio supruzi STRAVIČNE PRETNJE i to pred njihovom decom - evo šta je žrtva ispričala na suđenju o jezivom porodičnom nasilju
Jezivo

"UBIĆU TE KAD ZASPIŠ" Muškarac uputio supruzi STRAVIČNE PRETNJE i to pred njihovom decom - evo šta je žrtva ispričala na suđenju o jezivom porodičnom nasilju

20.09.2024. 10:12
RAZORNO NEVREME STIŽE NA BALKAN! Vetar će da nosi sve pred sobom, alarmantno stanje zbog POPLAVA
loše vreme, nevreme

RAZORNO NEVREME STIŽE NA BALKAN! Vetar će da nosi sve pred sobom, alarmantno stanje zbog POPLAVA

19.09.2024. 22:11
ZBOG LJUBAVI HTELA DA RAZNESE AVION? Otkrivaju se NOVI DETALJI DRAME u Podgorici
Aerodrom Podgorica

ZBOG LJUBAVI HTELA DA RAZNESE AVION? Otkrivaju se NOVI DETALJI DRAME u Podgorici

19.09.2024. 20:27
DRAMA NA NEBU IZNAD CRNE GORE: Prijavljena bomba u avionu - Policija blokirala SVE
Avion

DRAMA NA NEBU IZNAD CRNE GORE: Prijavljena bomba u avionu - Policija blokirala SVE

19.09.2024. 18:26
"IZRAEL ĆE NESTATI ZA DVE GODINE" Donald Tramp uputio ZAPALJIVE REČI biračima i dao prognozu šta će se desiti ako Kamala pobedi
Donald Tramp

"IZRAEL ĆE NESTATI ZA DVE GODINE" Donald Tramp uputio ZAPALJIVE REČI biračima i dao prognozu šta će se desiti ako Kamala pobedi

20.09.2024. 10:34
SVE JE SPREMNO ZA VELIKI SPEKTAKL! Veliki prikaz sposobnosti "Zastava 2024" nadmašiće sva vaša očekivanja, čak 500 naših dronova biće u akciji
Ministarstvo odbrane

SVE JE SPREMNO ZA VELIKI SPEKTAKL! Veliki prikaz sposobnosti "Zastava 2024" nadmašiće sva vaša očekivanja, čak 500 naših dronova biće u akciji

20.09.2024. 10:32
"UBIĆU TE KAD ZASPIŠ" Muškarac uputio supruzi STRAVIČNE PRETNJE i to pred njihovom decom - evo šta je žrtva ispričala na suđenju o jezivom porodičnom nasilju
Jezivo

"UBIĆU TE KAD ZASPIŠ" Muškarac uputio supruzi STRAVIČNE PRETNJE i to pred njihovom decom - evo šta je žrtva ispričala na suđenju o jezivom porodičnom nasilju

20.09.2024. 10:12
SLEDI MASOVNI ŠTRAJK PROSVETARA: Najavili nove proteste
škola

SLEDI MASOVNI ŠTRAJK PROSVETARA: Najavili nove proteste

20.09.2024. 10:07
APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"
rat na Bliskom istoku

APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"

20.09.2024. 08:30
SVE JE SPREMNO ZA VELIKI SPEKTAKL! Veliki prikaz sposobnosti "Zastava 2024" nadmašiće sva vaša očekivanja, čak 500 naših dronova biće u akciji
Ministarstvo odbrane

SVE JE SPREMNO ZA VELIKI SPEKTAKL! Veliki prikaz sposobnosti "Zastava 2024" nadmašiće sva vaša očekivanja, čak 500 naših dronova biće u akciji

20.09.2024. 10:32
TEROR NAD SRBIMA SE NASTAVLJA Mučki pretučen i opljačkan Srbin na Kosmetu, oglasila se Kancelarija za KiM: "Brutalni napad je posledica antisrpske politike"
Kosmet

TEROR NAD SRBIMA SE NASTAVLJA Mučki pretučen i opljačkan Srbin na Kosmetu, oglasila se Kancelarija za KiM: "Brutalni napad je posledica antisrpske politike"

20.09.2024. 09:50
DUNAV DOSTIŽE SVOJ VRHUNAC! Prognoze nikad gore, da li ovakav scenario preti Srbiji? "Odbrana od poplava je teška"
poplave u Mađarskoj

DUNAV DOSTIŽE SVOJ VRHUNAC! Prognoze nikad gore, da li ovakav scenario preti Srbiji? "Odbrana od poplava je teška"

20.09.2024. 09:16