Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МИЛУ СЕ ДЕФИНИТИВНО БЛИЖИ КРАЈ! Најновија истраживања показују да је СПЦ далеко популарнија од владајућег режима

26.08.2020. 19:05
Amfilohije, Milo Đukanović
Амфилохије, Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

СПЦ има далеко веће поверење грађана Црне Горе од тамошњег председника Мила Ђукановића, показало је истраживање ЦЕДЕМ-а

Српска православна црква (СПЦ) има далеко веће поверење грађана Црне Горе од тамошњег председника Мила Ђукановића, показало је августовско истраживање ЦЕДЕМ-а. Чак 46,4 грађана има поверење у СПЦ, а 33,8 у председника.

ТРАГЕДИЈА У КАКЊУ: Петогодишње дете погинуло у саобраћајној несрећи

ТРАГЕДИЈА У КАКЊУ: Петогодишње дете погинуло у саобраћајној несрећи

ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА У ХРВАТСКОЈ: Следеће године је попис становништва, а предвиђања Загреба су ужасна!

ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА У ХРВАТСКОЈ: Следеће године је попис становништва, а предвиђања Загреба су ужасна!

АЛБАНЦИМА СЕ ОВО НЕЋЕ СВИДЕТИ: Северна Македонија уводи ПОСЕБНУ меру за грађане јужне српске покрајине!

АЛБАНЦИМА СЕ ОВО НЕЋЕ СВИДЕТИ: Северна Македонија уводи ПОСЕБНУ меру за грађане јужне српске покрајине!

Ово показују резултати истраживања црногорског Центра за демократију и људска права. Истраживање "Политичко јавно мњење Црне Горе" спроведено је од 5. до 12. августа, а учествовало је 1.037 испитаника. Избори у Црној Гори заказани су за 30. август, пријављено је 11 изборних листа и све оне су биле на упитнику ЦЕДЕМ-а.

Опозиција има више

Када је у питању поверење у институције, грађани у Црној Гори имају највише поверења у систем образовања, 52 одсто, па у Српску православну цркву, а на трећем месту је здравствени систем са 43,4 одсто подршке.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је на далеком 13. месту са 33,8 одсто подршке. Испред председника су чак и Уједињене нације, невладине организације и НАТО. Најнижи рејтинг има Црногроска православна црква са 12,8 одсто подршке.

Ово истраживање је специфично јер је показало тренд пада подршке Ђукановићу као политичару, али и поверења у институције система. Пад поверења је такав да је, како кажу из ЦЕДЕМ-а, "на историјском минимуму".

У односу на истраживање из децембра прошле године, и лични рејтинг Ђукановића је пао, па он више није најпопуларнији политичар у Црној Гори. Он је крајем 2019. био први на листи са просечном оценом 2,52, а овога пута је добио 2,45.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Сада највиши рејтинг има лидер опозиционе изборне листе "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић са оценом 2,53. Заменик председника ДПС и премијер Душко Марковић има просечну оцену 2,37, што је раст у односу на децембарску оцену од 2,29, док Милан Кнежевић има 2,06, Небојша Медојевић 2,02, Андрија Мандић 1,97 и Марко Милачић 1,9.

Тренд пада подршке прати и владајућу коалицију, а расте подршка опозиционим коалицијама. Тако коалиција "Одлучно за Црну Гору ДПС - Мило Ђукановић" на изборима који су заказани за недељу (30. август) може да рачуна на 35,3 одсто гласова, а у децембру је само ДПС имао 37 одсто.

Савез "За будућност Црне Горе", коју чине ДФ, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности, има подршку 24,7 одсто грађана (више него странке појединачно у децембру 2019).

Коалиција "Мир је наша нација" Демократа, Демоса, Нове левице и Партије пензионера инвалида има подршку 16,5 одсто, а "Црно на бијело" УРА, Цивиса и нестраначких личности 6,6 одсто бирача.

Социјалдемократе подржава 5,3 одсто грађана, Бошњачку странку 4,8, а Социјалдемократску партију 4,2 одсто. Албанску листу "Генци Ниманбегу - Ник Ђељошај" подржава 1,9 одсто, а албанску коалицију "Једногласно" 0,4 одсто грађана, док Хрватска реформска снага има подршку 0,3 одсто.

Важно је рећи и да скоро половина грађана, 45,9 одсто, сматра да се Црна Гора креће погрешним путем, нешто мање од трећине да се креће правим путем (26,3 одсто њих), а исти је проценат грађана оних који не знају или не могу да процене (27,8).

Такође, већи је број грађана који нису задовољни радом Владе од оних који су задовољни - веома незадовољних је 32,1 одсто, а само 10,3 веома задовољних.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Пад поверења

На све ове трендове указује и програмски директор ЦЕДЕМ-а Марко Пејовић, који за "Блиц" оцењује да је то у уској вези са падом поверења у институције.

- Уколико анализирамо тренд поверења грађана у институције, можемо говорити о историјском минимуму када су у питању политичке институције. Према резултатима истраживања, поверење у све институције бележи наставак негативног тренда из 2019. што кореспондира са исказаним незадовољством у ком правцу се креће Црна Гора, јер скоро половина грађана сматра да се Црна Гора креће погрешним путем, док нешто мање од трећине грађана сматра да се креће правим путем - напомиње Пејовић.

На све то утицали су, оцењује Пејовић, политичка криза, али и економски аспект.

- Постоји велики број фактора који утичу на овакав став грађана, а исти се могу посматрати са три аспекта, и то политичког, економског и аспекта владавине права. Најпре, политичка и институционална криза обележиле су овај мандат, па на крају 26. сазива парламента Црне Горе можемо први пут говорити да се поједини бирани представници највишег законодавног органа власти нису појавили нити једном у парламентарним клупама, због чега је у наредном периоду неопходно учешће свих парламентарних странака у друштвени и политички живот са циљем решавања кључних друштвених и политичких питања. Осмогодишњица преговарања (са ЕУ, прим. аут.) опомиње да тренутно бројимо три привремено затворена поглавља те да је неопходна већа политичка воља и одлучност политичких актера са циљем побољшања имплементације усвојеног нормативног оквира и спровођења неопходних реформи - прецизира Пејовић.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Зависи од малих

Он указује и на још неке разлоге за овакво расположење грађана:

- Раст незапослености и раст учешће јавног дуга у БДП-у представљају економске разлоге за овакав став грађана, док када говоримо о владавини права, именовање судија на најмање трећи мандат, в.д. стања у кључним правосудним институцијама, селективна примена закона, неделовање Агенције за спречавање корупције, питање објективности националних и локалних јавних сервиса, привођење новинара итд. указују на разлоге због чега је дошло до пада поверења грађана у политичке институције - закључује Пејовић.

Пејовић оцењује и да су најнеизвеснији парламентарни избори пред Црном Гором и да, ако се анализирају рејтинзи изборних листа, грађанска опозиција која је мало изнад цензуса, може бити одлучујући актер за коначан исход избора и састављање нове владајуће већине.

- На крају, важно је истаћи и да процентуално гледано формирање било које постизборне коалиције не гарантује стабилност власти, јер се говори о укупном скору од око 50%. Формирање постизборних коалиција на локалном нивоу од идеолошких различитих партија, те стални неспоразуми и статус кво говори да и формирање постизборне коалиције са садашњим опозиционим партијама неће бити обећавајући када је у питању политичка и институционална стабилност - закључује Пејовић.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа/илустрација

Попов: Догорела свећа

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже да су за Ђукановића ово најнеизвеснији избори.

- Кроз 30 година његове владавине накупиле су се многобројне афере које га прате. Актуелна је "Можуро", око ветропаркова, а у коју су, према писању медија, добрано умешани његови пријатељи. Свакако да афере утичу на рејтинг, као и литије, а неће без утицаја бити ни сведочење Светозара Маровића који прича како је Ђукановић и према њему био немилосрдан, иако је у најбитнијим моментима стајао на његовој страни, чак је и аутор статута ДПС. Ђукановић је стари хазардер, вукао је низ хазардерских потеза, а најризичнији му је био онај из 2006. године са осамостаљивањем Црне Горе. Имамо примера из околних држава да се током дуге владавине политичари осете непобедивим, али и да на крају осете последице владавине. У нашем народу се каже "догорела свећа", а да ли ће Ђукановић и овај пут извести неки маневар у своју корист, велико је питање - напомиње Попов.

Свега 11,2% грађана подржава понуду Владе СПЦ

Према истраживању ЦЕДЕМ-а, 40,4 одсто испитаника не зна или не може да процени понуду коју је Влада упутила Српској православној цркви у Црној Гори, док 37,1 одсто сматра да понуда није била искрена. Свега 11,2 одсто испитаника сматра да је понуда требало да буде прихваћена, док исти проценат сматра да је закон био усвојен и да није било потребе за било каквим преговорима.

ПАНИКА У САРАЈЕВУ НАКОН САСТАНКА ВУЧИЋА И ДОДИКА! Срамне изјаве Бакирове СДА, Србија опет на удару!

ПАНИКА У САРАЈЕВУ НАКОН САСТАНКА ВУЧИЋА И ДОДИКА! Срамне изјаве Бакирове СДА, Србија опет на удару!

СРБИЈА ОПКОЉЕНА ПЛАМЕНОМ КОРОНЕ! У земљама у комшилуку стање АЛАРМАНТНО, ситуација измиче контроли

СРБИЈА ОПКОЉЕНА ПЛАМЕНОМ КОРОНЕ! У земљама у комшилуку стање АЛАРМАНТНО, ситуација измиче контроли

СКАНДАЛОЗНО МЕШАЊЕ У ИЗБОРЕ! Еди Рама јавно подржао Ђукановића уз СРАМНУ ПОРУКУ (ВИДЕО)

СКАНДАЛОЗНО МЕШАЊЕ У ИЗБОРЕ! Еди Рама јавно подржао Ђукановића уз СРАМНУ ПОРУКУ (ВИДЕО)

ПОЗВАЛА ДРУГАРИЦУ ДА СЕ ПОМИРЕ, ОНА ЈЕ ОШИШАЛА И ИСЕКЛА ПО ЛИЦУ МАКАЗАМА: Стравична туча због момка

ПОЗВАЛА ДРУГАРИЦУ ДА СЕ ПОМИРЕ, ОНА ЈЕ ОШИШАЛА И ИСЕКЛА ПО ЛИЦУ МАКАЗАМА: Стравична туча због момка

ХРВАТСКА ПОД "ЦРВЕНИМ АЛАРМОМ" Оборили нови рекорд: Регистровано још 358 случајева корона вируса!

ХРВАТСКА ПОД "ЦРВЕНИМ АЛАРМОМ" Оборили нови рекорд: Регистровано још 358 случајева корона вируса!

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Воз вукао аутомобил 70 МЕТАРА, познато у каквом је стању возач и како је дошло до несреће - РАМПА БИЛА СПУШТЕНА?!
Hrvatska policija

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Воз вукао аутомобил 70 МЕТАРА, познато у каквом је стању возач и како је дошло до несреће - РАМПА БИЛА СПУШТЕНА?!

20.09.2024. 10:48
"УБИЋУ ТЕ КАД ЗАСПИШ" Мушкарац упутио супрузи СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ и то пред њиховом децом - ево шта је жртва испричала на суђењу о језивом породичном насиљу
Jezivo

"УБИЋУ ТЕ КАД ЗАСПИШ" Мушкарац упутио супрузи СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ и то пред њиховом децом - ево шта је жртва испричала на суђењу о језивом породичном насиљу

20.09.2024. 10:12
РАЗОРНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН! Ветар ће да носи све пред собом, алармантно стање због ПОПЛАВА
loše vreme, nevreme

РАЗОРНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН! Ветар ће да носи све пред собом, алармантно стање због ПОПЛАВА

19.09.2024. 22:11
ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици
Aerodrom Podgorica

ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици

19.09.2024. 20:27
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Воз вукао аутомобил 70 МЕТАРА, познато у каквом је стању возач и како је дошло до несреће - РАМПА БИЛА СПУШТЕНА?!
Hrvatska policija

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Воз вукао аутомобил 70 МЕТАРА, познато у каквом је стању возач и како је дошло до несреће - РАМПА БИЛА СПУШТЕНА?!

20.09.2024. 10:48
ПРЕДСЕДНИК СА ГЕНЕРАЛ-МАЈОРОМ ХАРИСОМ: Пренео сам забринутост због све теже ситуације Срба на КиМ, затражио сам јачу подршку САД
Aleksandar Vučić i general Džon Haris

ПРЕДСЕДНИК СА ГЕНЕРАЛ-МАЈОРОМ ХАРИСОМ: Пренео сам забринутост због све теже ситуације Срба на КиМ, затражио сам јачу подршку САД

20.09.2024. 10:39
ЗАСТАВА 2024: "ВИДИ СЕ ПОНОС У ОКУ СВАКОГ ВОЈНИКА" Генерал Харис одушевљен призором Војске Србије у Батајници

види понос у оку сваког војника

Aleksandar Vučić i general Džon Haris
УЖИВО

ЗАСТАВА 2024: "ВИДИ СЕ ПОНОС У ОКУ СВАКОГ ВОЈНИКА" Генерал Харис одушевљен призором Војске Србије у Батајници

20.09.2024. 11:15
Преминула глумачка легенда Радмила Живковић
najnovija vest, najnovija

Преминула глумачка легенда Радмила Живковић

20.09.2024. 12:23
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50