clear sky
23°C
21.09.2024.
Beograd
eur
117.062
usd
104.8191
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZAVRŠENI PREDSEDNIČKI IZBORI U AUSTRIJI: Van der Belen pobednik sa 51,68 odsto glasova (FOTO)

04.12.2016. 08:48 20:56
Aleksandar van der Belen
Aleksandar van der Belen / Izvor: Profimedia

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, pobednik na današnjim predsedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 odsto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.

20.50 - Van der Belen pobednik sa 51,68 odsto glasova

U ove rezultate nisu uključeni glasovi predati putem pošte, na osnovu kojih će Van der Belen, prema proceni instituta ARGE osvojiti ukupno 53,3 odsto glasova, dok će Hofer pasti na 46,7 procenata.

Glasovi pristigli putem pošte biće prebrojavani sutra od 9 časova.

Belen i Hofer
Belen i Hofer / Izvor: Reuters

Izlaznost na predsedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, iznosila je 64,56 odsto, a uz glasove putem pošte biće najverovatnije na 74 procenata.

Aleksander Van der Belen ocenio je da je njegova pobeda nad Hoferom pobeda proevropske Austrije i istakao da će biti predsednik svih Austrijanaca. 

On je dodao da su njegovoj pobedi doprinele i "stare vrednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Evropski zvaničnici i političari članica Unije pozdravili su njegovu pobedu kao dobru vest za Evropu.

20.10 - Lepen: Čestitam Slobodarskoj partiji Austrije, koja se hrabro borila

30.11.2014
30.11.2014 / Izvor: Profimedia

Na rezultate izbora u Austriji reagovala je i liderka krajnje desnicarske francuske partije Nacionalni front Marin Le Pen.

- Čestitam Slobodarskoj partiji Austrije, koja se hrabro borila. Naredni izbori će biti njihovi - navela je Le Pen na svom nalogu na Tviteru. Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Austriji, na osnovu 86 odsto prebrojanih glasova, kandidat koga je podržavala stranka Zelenih je osvojio 53,5 odsto glasova, dok je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer dobio 46,7 procenata. 

19.46 - Vals: Pobeda Van der Belena - udarac za populizam u Evropi

Francuski premijer Manuel Vals
Francuski premijer Manuel Vals / Izvor: Profimedia

Francuski premijer Manuel Vals ocenio je danas da pobeda Aleksandra Van der Belena, koga je podržala stranka Zelenih, nad desničarskim protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsedničkim izborima u Austriji predstavlja "udarac za populizam u Evropi". 

- Velika pobeda Aleksandra van der Belena u Austriji. Populizam nije sudbina Evrope - naveo je Vals na svom nalogu na Tviteru nakon što je Hofer priznao poraz, prenosi AFP. 

19.35 - Damnjanović: Veliki uspeh za FPO

Poslanik Slobodarske partija Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović izrazio je večeras zadovoljstvo brojem glasova koje je dobio kandidat te stranke na predsedničkim izvborima Norbert Hofer, uprkos tome što je pobedu odneo nezavisni kandidat koga su podržali Zeleni Aleksandar Van der Belen.

- Danas je Hofer dobio 47 odsto glasova Austrijanaca. Malo je falilo da Hofer postane predsednik Austrije. Tih 47 odsto u borbi jedan protiv svih znači puno. To je najveći uspeh u istoriji FPO - podvukao je Damnjanović.

19.24 - Kern zadovoljan ishodom predsedničkih izbora

Austrijski kancelar Kristijan Kern izrazio je zadovoljstvo što je na predsedničkim izborima pobedio Aleksander van der Belen.

- Uveren sam da sa Van der Belenom dobijamo predsednika koji će na odličan način predstavljati našu zemlju kako unutar države, tako i inostranstvu - poručio je on na konferenciji za novinare.

19.01 - Lunaček zadovoljna zbog uspeha Van der Belena

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček izrazila je večeras zadovljstvo zbog uspeha Aleksandera van der Belena, koji je prema preliminarnim rezultatima pobedio na predsedničkim izborima u Austriji, ističući da će on kao predsednik raditi na uvođenju svih zemalja zapadnog Balkana u EU.

18.31 - Belen postao jedan od najstarijih predsednika

Novi predsednik Austrije Van der Belen koji je večeras, prema preliminarnim rezultatima, pobedio na predsedničkim izborima u Austriji političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države, iako je u trku ušao uz podršku stranke Zelenih.

Van der Belen, koji je rođen pre 72 godine u Beču, dete je majke Estonke i oca Rusa, a detinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol. Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji. 

Biografiju novog predsednika Austrije pročitajte na OVOM linku.

17.50 - Norbert Hofer priznao poraz

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer se na Fejsbuku zahvalio svima koji su glasali za njega i čestitao je Belenu na pobedi. Pozvao je sve Austrijance da se ujedine i da zajedno ponovo rade za bolju budućnost bez obzira na to za kogu su glasali.

17.27 - PRVI REZULTATI: Belen vodi na izborima za novog predsednika Austrije

Prvi preliminarni rezultati, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova ukazuju da je na današnjim predsedničkim izborima u Austriji pobedio Aleksander Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni.

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvesnosti koju bi, kako se ocenjivalo, doneo izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera. 

Prema pomenutim preliminiarnim rezultatima, Van der Belen je osvojio 53,6 odsto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata.

Celu vest pročitajte na OVOM linku.

17.20 - Preliminarni rezultati oko 19.30

Najkasnije su glasali Bečlije i stanovnici Insbruka, to jest do 17 časova, dok je u drugim opštinama glasanje trajalo mnogo kraće.

Preliminarni rezultat, kako je najavljeno, saopštiće ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka oko 19.30 časova.

17.00 - Zatvorena birališta u Austriji

Glasačka kutija u Austriji
Glasačka kutija u Austriji / Izvor: Profimedia

Tačno u 17 časova zatvorena su i poslednja birališta na predsedničkim izborima u Austriji koji su privukli veliku međunarodnu pažnju zbog kandidata desnice Norberta Hofera kome su predizborna istraživanja davala dobre šanse.

Ministarstvo unutaršnjih poslova Austrije polako objavljuje rezultate iz opština u kojima je glasanje završeno ranije. 

Za razliku od ranijih godina ovoga puta zbog poništenja ishoda drugog kruga glasanja održanog u maju, nisu prosleđivani čak ni podaci o izlaznosti pre zatvaranja biračkih mesta.

Trenutno se radi na prvim proračunima na osnovu prvih pristiglih rezultata.

15.35 - Povećana izlaznost na izborima

Na predsedničkim izborima u Austriji izlaznost je povećana u poređenju sa drugim krugom održanom krajem maja, a koji je poništen, javljaju austrijski mediji uz ocenu da kod birača koji su treći put morali da izađu na birališta kako bi glasali za budućeg predsednika, očigledno ne postoji zamor od glasanja.

Mediji nemaju tačne podatke o izlaznosti iako su u nekim delovima Austrije već završeni izbori, jer je novim pravilnikom zabranjeno izbornim komisijama da saopštavaju javnosti bilo koje informacije sa izbornih mesta.

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer, koji se trenutno nalazi na putu iz Pinkafelda, u kojem je glasao, ka Beču, potvrdio je da postoje informacije o većoj izlaznosti. On je, televiziji "Oe24" kazao da je ishod neizvestan, jer se ne zna ko su ti ljudi, koji su sada izašli na izbore.

Komentatori "Oe24" ipak konstatuju da će ovi izbori, iako se prognozira da će biti ponovo tesan ishod, biti završeni jasnim rezultatom.

Čitavu vest pročitajte na OVOM linku.

12.42 -  Oba kandidata na današnjim predsedničkim izborima u Austriji, Norbert Hofer i Aleksander van der Belen, izrazili su uverenje prilikom dolaska na glasačko mesto da će pobediti. Kandidat Slobodarske partije (FPO) Hofer glasao je u mestu Pinkafeld u pokrajini Burgenland, gde ga je, ispred glasačkog mesta sačekao veliki broj novinara. On je kazao da je uveren da će osvojiti više od 50 odsto glasova, te da je cilj ostao isti kao i u maju, a to je 52 odsto. Kandidat podržan od Zelene stranke Van der Belen glasao je u Beču, gde je novinarima kazao da je predizborna kampanja bila naporna i da se rezultat izbora najverovatnije neće znati do ponedeljka. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09.25 - Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer favorit je kladionica na današnjim izborima za predsednika Austrije. U tri najveće kladionice u Austriji Hofer je favorit. U kladionici "Bet-at-Home" kvota za Hofera je 1.55, a za Van der Belena 2.30, kod kladionice "Mr Green" je slična situacija - Hofer 1.45, Van der Belen 2.50. U kladionici "William Hil", Hofer je još izrazitiji favorit sa kvotom od 1.33.

Norbert Hofer
Norbert Hofer / Izvor: Reuters

08.49 - Samo posle dvadesetak minuta zatvoriće se prva glasačka mesta, pošto samo između 8 i 8.20 časova stanovnici doma Antonius u Feldkirhenu imaju vremena da glasaju, a deset minuta kasnije zatvara se glasačko mesto u zatvoru u Insbruku.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U Insbruku i Beču, kao i opštinama Vinervald i Volfsgruben, birači će imati prilike glasaju do 17 časova, dok će u većini glasačkih mesta glasanje biti omogućeno do 16 časova.

Prvi rezultati biće saopšteni posle 17 časova, jer do tada bi trebalo da bude izbrojano oko 35 do 40 odsto glasova, u polovini opština, te bi tada, ako borba ne bude tesna, kao što se predviđa, mogao biti poznat pobednik.

08.17 - Od 8 sati otvoreno je 9.551 od ukupno 10.292 glasačko mesto, a od 10 sati biće otvorena sva galsačka mesta.

DALEKO OD DESNICE, LEVO OD AMERIKE: Evo ko je Norbert Hofer i zašto ga se EU plaši

08.05 - Predizborna kampanja dva kandidata - kandidata Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera i Aleksandera van der Belena - bila je polarizujuća, a ujedno i kampanja u kojoj su vladajuće partije - Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP), koje su do sada uvek postavljale predsednika - bile deklasirane.

Ovi izbori mogli bi ući u istorijske anale po više pitanja. Tako bi po prvi put, u posleratnoj istoriji zemlje, jedan slobodarac mogao biti predsednik, a ujedno bi, izborom Hofera, država dobila i najmlađeg predsednika sa 45 godina.

Aleksander Van der Belen
Aleksander Van der Belen / Izvor: Profimedia/ilustracija

Duel između Hofera i Van der Belena otvorio je razdore i podelio zemlju, a razdor ide čak i kroz porodice. Tako poslanik OVP Johanes Šmukenšlager podržava Hofera, a njegov brat Štefan, gradonačelnik Klosternojburga je za Van der Belena.

Hofer je u kampanji tematizirao strahove Austrijanaca, i to svih socijalnih slojeva, pre svega strah od socijalnog pada, jedinstvena je ocena istraživača javnog mnjenja.

Oko sebe je okupio građane koji strepe od preopterećenja zbog prevelike imigracije, ali i one koji su nezadovljni aktuelnom vladom (SPO-OVP).U gradovima i među mlađima, kao i ženama, Van der Belen ima veću podršku.

TESNA I NEIZVESNA POBEDA! Aleksander Van der Belen novi predsednik Austrije

Hofrer i Štrahe
Hofrer i Štrahe / Izvor: Profimedia

On je okupio građane koji se plaše da bi pobedom desnice bile ugrožene osnovne vrednosti republike.Tokom predizborne kampanje stvoprena je referendumska atmosfera, jer se građani odlučuju između dve potpuno suprostavljene političke struje.

Hofer zastupa kurs oštrijeg nastupa Austrije prema EU, blokiranju svake dalje centralizacije Unije, i za veća nacionalna ovlašćenja. Van der Belenova kampanja ukazivala je na opasnost ugrožavanja imidža Austrije u svetu izborom desničara, pre svega zbog pretnje da bi pobeda Hofera mogla voditi ka istupanju iz EU. On se zalaže za još tešnju saradnju u EU, kao i protiv širenja mržnje protiv izgelica i imigranata.

BUDIMPEŠTA SE PRIPREMA ZA NOVI HAOS! Od ključnog značaja noć koja sledi, Orban uputio UZNEMIRUJUĆU poruku
poplave

BUDIMPEŠTA SE PRIPREMA ZA NOVI HAOS! Od ključnog značaja noć koja sledi, Orban uputio UZNEMIRUJUĆU poruku

21.09.2024. 11:07
Sergej Lavrov spomenuo Srbiju i Kosmet, a onda uputio SNAŽNE REČI: "SAD i njihovi sateliti ne poštuju principe Ujedinjenih nacija"
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov spomenuo Srbiju i Kosmet, a onda uputio SNAŽNE REČI: "SAD i njihovi sateliti ne poštuju principe Ujedinjenih nacija"

21.09.2024. 09:51
TRENUTNO NAJTRAŽENIJA ŽENA NA SVETU! Šokantna istraga pokazala da je pod zaštitom TAJNE SLUŽBE?!
Kristijana Basrsoni

TRENUTNO NAJTRAŽENIJA ŽENA NA SVETU! Šokantna istraga pokazala da je pod zaštitom TAJNE SLUŽBE?!

21.09.2024. 09:34
ŠOK! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Zima pred nama će biti potpuno drugačija od onoga što ste mislili - SPREMITE SE, NIJE DOBRO
Za vikend promena vremena

ŠOK! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Zima pred nama će biti potpuno drugačija od onoga što ste mislili - SPREMITE SE, NIJE DOBRO

21.09.2024. 09:13
VEĆA SRAMOTA NE POSTOJI! Žena gazila po srpskoj zastavi a potom je i ZAPALILA - Gnusne scene zabeležene u Novom Sadu (VIDEO)
paljenje srpske zastave

VEĆA SRAMOTA NE POSTOJI! Žena gazila po srpskoj zastavi a potom je i ZAPALILA - Gnusne scene zabeležene u Novom Sadu (VIDEO)

21.09.2024. 12:29
JEZIV UDES NA AUTO-PUTU MILOŠ VELIKI Automobil totalno smrskan, saobraćaj usporen - slike sa lica mesta su STRAVIČNE (FOTO)
Policija i hitna pomoć

JEZIV UDES NA AUTO-PUTU MILOŠ VELIKI Automobil totalno smrskan, saobraćaj usporen - slike sa lica mesta su STRAVIČNE (FOTO)

21.09.2024. 12:19
NESTALA DEVOJČICA U NOVOM SADU! Majka uputila apel celoj Srbiji, ako je vidite KONTAKTIRAJTE POLICIJU
Nestala devojčica

NESTALA DEVOJČICA U NOVOM SADU! Majka uputila apel celoj Srbiji, ako je vidite KONTAKTIRAJTE POLICIJU

21.09.2024. 12:09
HOROR SCENA U LESKOVCU! Telo žene pluta u Južnoj Moravi
Hitna pomoć

HOROR SCENA U LESKOVCU! Telo žene pluta u Južnoj Moravi

21.09.2024. 11:34
"SRPSKA VOJSKA POKAZALA MIŠIĆE" Hrvatski mediji se raspisali nakon prikaza MOĆNOG naoružanja naše armije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"SRPSKA VOJSKA POKAZALA MIŠIĆE" Hrvatski mediji se raspisali nakon prikaza MOĆNOG naoružanja naše armije

21.09.2024. 10:21
Sloboda Mićalović masno opsovala Ivana Bosiljčića - mnogima omiljeni par u žestokom klinču
Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović

Sloboda Mićalović masno opsovala Ivana Bosiljčića - mnogima omiljeni par u žestokom klinču

21.09.2024. 11:28
VEĆA SRAMOTA NE POSTOJI! Žena gazila po srpskoj zastavi a potom je i ZAPALILA - Gnusne scene zabeležene u Novom Sadu (VIDEO)
paljenje srpske zastave

VEĆA SRAMOTA NE POSTOJI! Žena gazila po srpskoj zastavi a potom je i ZAPALILA - Gnusne scene zabeležene u Novom Sadu (VIDEO)

21.09.2024. 12:29
NESTALA DEVOJČICA U NOVOM SADU! Majka uputila apel celoj Srbiji, ako je vidite KONTAKTIRAJTE POLICIJU
Nestala devojčica

NESTALA DEVOJČICA U NOVOM SADU! Majka uputila apel celoj Srbiji, ako je vidite KONTAKTIRAJTE POLICIJU

21.09.2024. 12:09