Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У АУСТРИЈИ: Ван дер Белен победник са 51,68 одсто гласова (ФОТО)

04.12.2016. 08:48 20:56
Aleksandar van der Belen
Александар ван дер Белен / Извор: Профимедиа

Након 100 одсто пребројаних гласова на биралиштима, победник на данашњим председничким изборима у Аустрији, независни кандидат Александер ван дер Белен, освојио је 51,69 одсто гласова, а његов противканидат из десничарске Слободарске партије (ФПО) Норберт Хофер 48,32 одсто гласова.

20.50 - Ван дер Белен победник са 51,68 одсто гласова

У ове резултате нису укључени гласови предати путем поште, на основу којих ће Ван дер Белен, према процени института АРГЕ освојити укупно 53,3 одсто гласова, док ће Хофер пасти на 46,7 процената.

Гласови пристигли путем поште биће пребројавани сутра од 9 часова.

Belen i Hofer
Белен и Хофер / Извор: Реутерс

Излазност на председничким изборима, према прелиминарним резултатима, износила је 64,56 одсто, а уз гласове путем поште биће највероватније на 74 процената.

Александер Ван дер Белен оценио је да је његова победа над Хофером победа проевропске Аустрије и истакао да ће бити председник свих Аустријанаца. 

Он је додао да су његовој победи допринеле и "старе вредности које је промовисао", као што су слобода, једнакост и солидарност.

Европски званичници и политичари чланица Уније поздравили су његову победу као добру вест за Европу.

20.10 - Лепен: Честитам Слободарској партији Аустрије, која се храбро борила

30.11.2014
30.11.2014 / Извор: Профимедиа

На резултате избора у Аустрији реаговала је и лидерка крајње десницарске француске партије Национални фронт Марин Ле Пен.

- Честитам Слободарској партији Аустрије, која се храбро борила. Наредни избори ће бити њихови - навела је Ле Пен на свом налогу на Твитеру. Према прелиминарним резултатима председничких избора у Аустрији, на основу 86 одсто пребројаних гласова, кандидат кога је подржавала странка Зелених је освојио 53,5 одсто гласова, док је кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер добио 46,7 процената. 

19.46 - Валс: Победа Ван дер Белена - ударац за популизам у Европи

Francuski premijer Manuel Vals
Француски премијер Мануел Валс / Извор: Профимедиа

Француски премијер Мануел Валс оценио је данас да победа Александра Ван дер Белена, кога је подржала странка Зелених, над десничарским противкандидатом Слободарске партије Норбертом Хофером на председничким изборима у Аустрији представља "ударац за популизам у Европи". 

- Велика победа Александра ван дер Белена у Аустрији. Популизам није судбина Европе - навео је Валс на свом налогу на Твитеру након што је Хофер признао пораз, преноси АФП. 

19.35 - Дамњановић: Велики успех за ФПО

Посланик Слободарске партија Аустрије (ФПО) у бечком парламенту Немања Дамњановић изразио је вечерас задовољство бројем гласова које је добио кандидат те странке на председничким извборима Норберт Хофер, упркос томе што је победу однео независни кандидат кога су подржали Зелени Александар Ван дер Белен.

- Данас је Хофер добио 47 одсто гласова Аустријанаца. Мало је фалило да Хофер постане председник Аустрије. Тих 47 одсто у борби један против свих значи пуно. То је највећи успех у историји ФПО - подвукао је Дамњановић.

19.24 - Керн задовољан исходом председничких избора

Аустријски канцелар Кристијан Керн изразио је задовољство што је на председничким изборима победио Александер ван дер Белен.

- Уверен сам да са Ван дер Беленом добијамо председника који ће на одличан начин представљати нашу земљу како унутар државе, тако и иностранству - поручио је он на конференцији за новинаре.

19.01 - Луначек задовољна због успеха Ван дер Белена

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек изразила је вечерас задовљство због успеха Александера ван дер Белена, који је према прелиминарним резултатима победио на председничким изборима у Аустрији, истичући да ће он као председник радити на увођењу свих земаља западног Балкана у ЕУ.

18.31 - Белен постао један од најстаријих председника

Нови председник Аустрије Ван дер Белен који је вечерас, према прелиминарним резултатима, победио на председничким изборима у Аустрији политичар је са дугогодишњим искуством који је у току кампање обећао да ће бити надстраначки шеф државе, иако је у трку ушао уз подршку странке Зелених.

Ван дер Белен, који је рођен пре 72 године у Бечу, дете је мајке Естонке и оца Руса, а детињство је провео у аустријској покрајини Тирол. Преци по оцу Александера ван дер Белена су се преселили из Холандије у Русију крајем 17. века и од 18. века су живели у Псковској губернији. 

Биографију новог председника Аустрије прочитајте на ОВОМ линку.

17.50 - Норберт Хофер признао пораз

Кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер се на Фејсбуку захвалио свима који су гласали за њега и честитао је Белену на победи. Позвао је све Аустријанце да се уједине и да заједно поново раде за бољу будућност без обзира на то за когу су гласали.

17.27 - ПРВИ РЕЗУЛТАТИ: Белен води на изборима за новог председника Аустрије

Први прелиминарни резултати, на основу 60 одсто избројаних гласова указују да је на данашњим председничким изборима у Аустрији победио Александер Ван дер Белен, кандидат кога подржавају Зелени.

Грађани Аустрије одлучили су се тиме за наставак досадашње политике, а против неизвесности коју би, како се оцењивало, донео избор десничарског кандидата Норберта Хофера. 

Према поменутим прелиминиарним резултатима, Ван дер Белен је освојио 53,6 одсто гласова, а кандидат десничарске Слободарске партије (ФПО) Хофер 46,4 процената.

Целу вест прочитајте на ОВОМ линку.

17.20 - Прелиминарни резултати око 19.30

Најкасније су гласали Бечлије и становници Инсбрука, то јест до 17 часова, док је у другим општинама гласање трајало много краће.

Прелиминарни резултат, како је најављено, саопштиће министар унутрашњих послова Волфганг Соботка око 19.30 часова.

17.00 - Затворена биралишта у Аустрији

Glasačka kutija u Austriji
Гласачка кутија у Аустрији / Извор: Профимедиа

Тачно у 17 часова затворена су и последња биралишта на председничким изборима у Аустрији који су привукли велику међународну пажњу због кандидата деснице Норберта Хофера коме су предизборна истраживања давала добре шансе.

Министарство унутаршњих послова Аустрије полако објављује резултате из општина у којима је гласање завршено раније. 

За разлику од ранијих година овога пута због поништења исхода другог круга гласања одржаног у мају, нису прослеђивани чак ни подаци о излазности пре затварања бирачких места.

Тренутно се ради на првим прорачунима на основу првих пристиглих резултата.

15.35 - Повећана излазност на изборима

На председничким изборима у Аустрији излазност је повећана у поређењу са другим кругом одржаном крајем маја, а који је поништен, јављају аустријски медији уз оцену да код бирача који су трећи пут морали да изађу на биралишта како би гласали за будућег председника, очигледно не постоји замор од гласања.

Медији немају тачне податке о излазности иако су у неким деловима Аустрије већ завршени избори, јер је новим правилником забрањено изборним комисијама да саопштавају јавности било које информације са изборних места.

Кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер, који се тренутно налази на путу из Пинкафелда, у којем је гласао, ка Бечу, потврдио је да постоје информације о већој излазности. Он је, телевизији "Ое24" казао да је исход неизвестан, јер се не зна ко су ти људи, који су сада изашли на изборе.

Коментатори "Ое24" ипак констатују да ће ови избори, иако се прогнозира да ће бити поново тесан исход, бити завршени јасним резултатом.

Читаву вест прочитајте на ОВОМ линку.

12.42 -  Оба кандидата на данашњим председничким изборима у Аустрији, Норберт Хофер и Александер ван дер Белен, изразили су уверење приликом доласка на гласачко место да ће победити. Кандидат Слободарске партије (ФПО) Хофер гласао је у месту Пинкафелд у покрајини Бургенланд, где га је, испред гласачког места сачекао велики број новинара. Он је казао да је уверен да ће освојити више од 50 одсто гласова, те да је циљ остао исти као и у мају, а то је 52 одсто. Кандидат подржан од Зелене странке Ван дер Белен гласао је у Бечу, где је новинарима казао да је предизборна кампања била напорна и да се резултат избора највероватније неће знати до понедељка. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09.25 - Кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер фаворит је кладионица на данашњим изборима за председника Аустрије. У три највеће кладионице у Аустрији Хофер је фаворит. У кладионици "Бет-ат-Хоме" квота за Хофера је 1.55, а за Ван дер Белена 2.30, код кладионице "Мр Греен" је слична ситуација - Хофер 1.45, Ван дер Белен 2.50. У кладионици "William Хил", Хофер је још изразитији фаворит са квотом од 1.33.

Norbert Hofer
Норберт Хофер / Извор: Реутерс

08.49 - Само после двадесетак минута затвориће се прва гласачка места, пошто само између 8 и 8.20 часова становници дома Антониус у Фелдкирхену имају времена да гласају, а десет минута касније затвара се гласачко место у затвору у Инсбруку.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У Инсбруку и Бечу, као и општинама Винервалд и Волфсгрубен, бирачи ће имати прилике гласају до 17 часова, док ће у већини гласачких места гласање бити омогућено до 16 часова.

Први резултати биће саопштени после 17 часова, јер до тада би требало да буде избројано око 35 до 40 одсто гласова, у половини општина, те би тада, ако борба не буде тесна, као што се предвиђа, могао бити познат победник.

08.17 - Од 8 сати отворено је 9.551 од укупно 10.292 гласачко место, а од 10 сати биће отворена сва галсачка места.

ДАЛЕКО ОД ДЕСНИЦЕ, ЛЕВО ОД АМЕРИКЕ: Ево ко је Норберт Хофер и зашто га се ЕУ плаши

08.05 - Предизборна кампања два кандидата - кандидата Слободарске партије (ФПО) Норберта Хофера и Александера ван дер Белена - била је поларизујућа, а уједно и кампања у којој су владајуће партије - Социјалдемократска партија (СПО) и Народна странка (ОВП), које су до сада увек постављале председника - биле декласиране.

Ови избори могли би ући у историјске анале по више питања. Тако би по први пут, у послератној историји земље, један слободарац могао бити председник, а уједно би, избором Хофера, држава добила и најмлађег председника са 45 година.

Aleksander Van der Belen
Александер Ван дер Белен / Извор: Профимедиа/илустрација

Дуел између Хофера и Ван дер Белена отворио је раздоре и поделио земљу, а раздор иде чак и кроз породице. Тако посланик ОВП Јоханес Шмукеншлагер подржава Хофера, а његов брат Штефан, градоначелник Клостернојбурга је за Ван дер Белена.

Хофер је у кампањи тематизирао страхове Аустријанаца, и то свих социјалних слојева, пре свега страх од социјалног пада, јединствена је оцена истраживача јавног мњења.

Око себе је окупио грађане који стрепе од преоптерећења због превелике имиграције, али и оне који су незадовљни актуелном владом (СПО-ОВП).У градовима и међу млађима, као и женама, Ван дер Белен има већу подршку.

ТЕСНА И НЕИЗВЕСНА ПОБЕДА! Александер Ван дер Белен нови председник Аустрије

Hofrer i Štrahe
Хофрер и Штрахе / Извор: Профимедиа

Он је окупио грађане који се плаше да би победом деснице биле угрожене основне вредности републике.Током предизборне кампање ствопрена је референдумска атмосфера, јер се грађани одлучују између две потпуно супростављене политичке струје.

Хофер заступа курс оштријег наступа Аустрије према ЕУ, блокирању сваке даље централизације Уније, и за већа национална овлашћења. Ван дер Беленова кампања указивала је на опасност угрожавања имиџа Аустрије у свету избором десничара, пре свега због претње да би победа Хофера могла водити ка иступању из ЕУ. Он се залаже за још тешњу сарадњу у ЕУ, као и против ширења мржње против изгелица и имиграната.

БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку
poplave

БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку

21.09.2024. 11:07
Сергеј Лавров споменуо Србију и Космет, а онда упутио СНАЖНЕ РЕЧИ: "САД и њихови сателити не поштују принципе Уједињених нација"
Sergej Lavrov

Сергеј Лавров споменуо Србију и Космет, а онда упутио СНАЖНЕ РЕЧИ: "САД и њихови сателити не поштују принципе Уједињених нација"

21.09.2024. 09:51
ТРЕНУТНО НАЈТРАЖЕНИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ! Шокантна истрага показала да је под заштитом ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?!
Kristijana Basrsoni

ТРЕНУТНО НАЈТРАЖЕНИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ! Шокантна истрага показала да је под заштитом ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?!

21.09.2024. 09:34
ШОК! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Зима пред нама ће бити потпуно другачија од онога што сте мислили - СПРЕМИТЕ СЕ, НИЈЕ ДОБРО
Za vikend promena vremena

ШОК! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Зима пред нама ће бити потпуно другачија од онога што сте мислили - СПРЕМИТЕ СЕ, НИЈЕ ДОБРО

21.09.2024. 09:13
СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСЕРЕЋА КОД УШЋА, ИМА ПОГИНУЛИХ?! У судару учествовало возило Војске Србије, хитне службе на терену - испливали први снимци (ВИДЕО)
užas

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСЕРЕЋА КОД УШЋА, ИМА ПОГИНУЛИХ?! У судару учествовало возило Војске Србије, хитне службе на терену - испливали први снимци (ВИДЕО)

21.09.2024. 14:14
ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"

21.09.2024. 14:14
ВЕЛИКА НЕДЕЉА ПРЕД НАМА: Председник ће током читаве следеће седмице боравити у Њујорку, очекује се сусрет са преко 40 светских лидера
Aleksandar Vučić

ВЕЛИКА НЕДЕЉА ПРЕД НАМА: Председник ће током читаве следеће седмице боравити у Њујорку, очекује се сусрет са преко 40 светских лидера

21.09.2024. 13:56
НОВИ ДЕТАЉИ ТЕШКЕ САОБРАЋАЈКЕ НА АУТО-ПУТУ Повређена једна особа, после судара са камионом, од аутомобила није остало готово ништа (ВИДЕО)
Sudar na auto-putu

НОВИ ДЕТАЉИ ТЕШКЕ САОБРАЋАЈКЕ НА АУТО-ПУТУ Повређена једна особа, после судара са камионом, од аутомобила није остало готово ништа (ВИДЕО)

21.09.2024. 13:50
ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"

21.09.2024. 14:14
Преминуо легендарни глумац
Dejvid Grejam

Преминуо легендарни глумац

21.09.2024. 12:46
"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије

21.09.2024. 10:21
СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСЕРЕЋА КОД УШЋА, ИМА ПОГИНУЛИХ?! У судару учествовало возило Војске Србије, хитне службе на терену - испливали први снимци (ВИДЕО)
užas

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСЕРЕЋА КОД УШЋА, ИМА ПОГИНУЛИХ?! У судару учествовало возило Војске Србије, хитне службе на терену - испливали први снимци (ВИДЕО)

21.09.2024. 14:14