clear sky
19°C
20.09.2024.
Beograd
eur
117.058
usd
105.2585
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ervin Romel: Priča o Pustinjskoj Lisici, jednom od najvećih generala svih vremena

07.04.2018. 07:23
Ervin Romel
Ervin Romel / Izvor: Profimedia

Mnogi ga i danas vole

14. oktobra 1944. dvoje nacističkih oficira su se pojavili na vratima feldmaršala Ervina Romela, jednog od najsposobnijih i najcenjenijih generala Drugog svetskog rata koji je zbog svojih vojnih uspeha protiv Saveznika u Severnoj Africi dobio nadimak Pustinjska Lisica. Optužujući ga za učestvovanje u neuspelom atentatu da se ubije Adolf Hitler, oficiri su mu ponudili izbor: suđenje zbog izdaje ili samoubistvo. Svestan da ga smrt čeka u oba slučaja, Romel je progutao kapsulu cijanida u zamenu za imunitet svoje porodice.

Iako će ostati zapisan u istoriji kao vojni genije, Romel je dolazio iz porodice koja nije imala vojnu tradiciju. Njegova sestra ga je opisala kao blago i poslušno dete. Razvijajući zanimanje za matematiku i inženjerstvo, od 14 godine pokazuje talent za izgradnju motora i malih letelica. Bez dobrih ocena koje bi mu omogućile pohađanje fakulteta, razmišljao je o radu u fabrici aviona u blizini svog rodnog grada u južnoj Nemačkoj. Ali njegov otac, upravnik škole, pozvao ga je da razmotri vojsku umesto toga. Nakon što su ga artiljerci i inženjeri odbacili, 18-godišnji Romel je 1910. prihvaćen u pešadiju kao kadetski oficir. Ostaće u vojsci do kraja svog života - daleko od životnog puta njegovog oca i drugih rođaka koji su vojsku napustili nakon odrađivanja obveznog vojnog roka.

Vek od formiranja Crvene armije: Mnogi ne znaju zašto je najmoćnija vojska u istoriji dobila baš ovu boju za ime i zastavu (FOTO)

Vermaht
Vermaht / Izvor: Profimedia

Iako je Romel poznat po svojim uspesima za vreme Drugog svetskog rata, on se već za vreme Prvog počeo isticati hrabrošću i taktičkim delovanjem. Učestvujući u opasnim napadima i misijama izviđanja tokom Prvog svetskog rata, njegovi su se ljudi često šalili: "Gde je Romel, tamo je front." Ali sve to vojno delovanje, uključujući i jedan 52-satni period u kom je njegova jedinica zarobila oko 9.000 italijanskih zarobljenika , došao je s cenom. U septembru 1914., na primer, Romel je jurišao na tri francuska vojnika s bajonetom nakon što je ostao bez municije, da bi bio ranjen u bedro tako snažno da mu se otvorila rana veličine šake.

ZAPAD ODUŠEVLJEN HRABROŠĆU RUSKOG PILOTA: Rusi su sačuvali karakter svojih dedova (FOTO)

Ervin Romel
Ervin Romel / Izvor: Profimedia

Tri godine kasnije, u Rumuniji je izgubio poprilično krvi nakon što je pogođen u ruku, a uz to kontinuirano je patio od bolova u želucu, groznice i iscrpljenosti. Još više fizičkih poteškoća počelo se pojavljivati tokom Drugog svetskog rata; od upale slepog creva do rane na licu od gelera granate. Zatim, uoči Dan-D invazije, saveznički avion je pogodio Romelov kabriolet dok se vozio kroz Normandiju u Francuskoj, što je rezultiralo sletanjem auta sa puta. Kad se prašina smirila, Romel je bio bez svesti, s višestrukim frakturama lobanje i komadićima stakla u licu. Da bi se prikrilo naknadno prisilno samoubistvo popularnog generala, nacistički zvaničnici rekli su javnosti da je umro od posledica tih povreda, a istina je izašla na videlo tek nakon kraja rata.

Zbog NJIH su umrli milioni ljudi: Ovo su NAJSUROVIJI diktatori u istoriji (FOTO)

Nakon Drugog svetskog rata, Zapadni Saveznici, sada u ideološkoj borbi sa Sovjetskim Savezom, počeli su da ulažu napore da ponovo ožive reputaciju Nemačke. Pritom su prikazali Romela kao viteškog borca, ukazujući, između ostalog, da se očigledno nikada nije pridružio Nacističkoj stranci. Ipak, njegovo divljenje Hitleru je neupitno. Kada je Hitler preuzeo vlast, Romel je pozdravio njegove planove za remilitarizaciju Nemačke, nazvavši firera "ujediniteljem nacije".

Adolf Hitler
Adolf Hitler / Izvor: Profimedia

Kasnije, kad su se dvojica muškaraca bolje upoznali na početku invazije Poljske (što mu je omogućilo dodeljivanje pozicije zapovednika divizije u Francuskoj), Romel je pisao svojoj supruzi da "Firer zna šta je ispravno za nas. "Takođe je pohađao tečajeve nacističke indoktrinacije i potpisivao svoja pisma sa "Hajl Hitler! " Hitler mu je čak dao kopiju knjige " Majn Kampf ". Tek kasnije, kada je uvideo da je poraz neizbežan, Romel je postao svestan ludosti nacističkih vlasti koje su podržavale borbu do samog kraja te je video da Nemačka mora da pregovara sa Saveznicima.

80 godina od ANŠLUSA: Austrijanci traže JAKOG VOĐU

Adolf Hitler u poseti Parizu
Adolf Hitler u poseti Parizu / Izvor: Profimedia

Nakon što je komandovao tenkovskom divizijom u francuskom Blickrigu 1940. godine, (koja je dobila nadimak "Fantomska Divizija" iz razloga što je Romel često ignorisao naređenja glavnog štaba u Berlinu tako da na trenutke ni Generalštab nije znao gde se divizija nalazila), nemački general je prebačen u Severnu Afriku kako bi pomogao italijanskim trupama protiv Britanaca. Gotovo odmah je preokrenuo tok rata, potiskujući Britance natrag stotinama kilometara u nizu odvažnih i lukavih napada, zbog kojih je dobio nadimak "Pustinjska Lisica", i unapređenje u feldmaršala. Nakon niza poraza u oktobru 1942., brojčano nadmoćni Britanci su uspeli da zaustave Romelov napredak u Egiptu, u blizini El Alamejna. Na rubu zaliha sa tenkovima, municijom i gorivom, Romel je bio spreman da se povuče.

RUDIGER SUHSLAND: Gebels je stvarao nemačku fabriku snova

Ervin Romel
Ervin Romel / Izvor: Profimedia

Ali Hitler mu je poslao pismo u kom mu je naredio da ne predaje "ni jedan pedalj zemlje". "Što se tiče vaših vojnika", dodao je firer, "ne možete im pokazati nijedan drugi put osim pobede ili smrti". Uprkos njegovoj odanosti Hitleru, Romel je odbio direktnu naredbu zbog procene da će njegove snage biti u potpunosti uništene. Takođe je zanemario naredbu datu nemačkim generalima da vrši egzekucije savezničkih specijalnih snaga koje bi bile uhvaćene iza neprijateljskih linija. Na kraju, Romel se povukao sve do Tunisa, pobedivši Amerikance u jednoj tenkovskoj bici i izgubivši drugu protiv Britanaca - pre nego što se vratio u Evropu u martu 1943. Dva meseca kasnije, Saveznici su Nemce izbacili iz Severne Afrike, spremajući teren za invaziju Italije.

Devojčice po Hitlerovom izboru: Šokantni snimci letnjeg kampa za mlade naciste (FOTO/VIDEO)

Uz predstojeću savezničku invaziju Zapadne Evrope, Romel je dobio zadatak krajem 1943. da izvrši pregled nemačke odbrane duž nekih 2500 km atlantske obale. Uprkos Nacističkoj propagandi, zaključio je da područje nema dobru odbranu. Pod njegovim nadzorom nacisti su izgradili utvrde, poplavili obalne nizine kako bi ih učinili neprohodnim i postavili ogromne količine bodljikave žice, mina i čeličnih blokada na plažama i u moru. Romel je takođe hteo da ima tenkove spremne blizu obale kako bi sprečio Saveznike da uspostave uporište nakon iskrcavanja, ali su ga drugi generali nadvladali, preferirajući to da zadrže većinu njih u unutrašnjosti. Ta se odluka kasnije pokazala kobnom budući da su noć pre Dan-D invazije Saveznici izvršili veliku operaciju s padobrancima koji bi okupirali mostove i tako sprečili dolazak nemačkih tenkova na obalu.

Iskrcavanje u Normadiji
Iskrcavanje u Normadiji / Izvor: Profimedia

ARIJEVSKA RASA: Deca nastala u Hitlerovom tajnom projektu su I DALJE ŽIVA

Kako se nemačka vojna situacija pogoršavala, grupa visokih oficira pokušala je atentat na Hitlera s aktovkom bombe, koji je sprečen u poslednjem trenutku. Romel je bio prijatelj s nekim zaverenicima i sigurno je razgovarao s njima o budućnosti nakon Hitlera. Ipak, puni opseg njegovog učešća u zaveri ostaje nepoznat. (Prema njegovoj udovici, on se suprotstavljao atentatu, ali je hteo da Hitler bude uhapšen i doveden pred sud.) No bez obzira da li je nevin ili ne, njegovo ime je isplivalo kasnije za vreme nacističke istrage, što je nateralo Hitlera da naredi njegovu smrt.

Most
Most / Izvor: Profimedia

Tokom vrhunca Romelovog uspeha u Severnoj Africi, britanski premijer Vinston Čerčil imao je reči hvale u britanskom parlamentu. "Imamo vrlo mudrog i veštog protivnika koji se bori protiv nas i usudio bih se reći velikog generala". Žorž Paton, Bernard Montgomeri i drugi vrhovni saveznički generali takođe su izrazili svoje poštovanje prema nemačkom feldmaršalu , a Romel je odgovorio sličnom merom izjavivši za Patona da je majstor mobilnog ratovanja i da Montgomeri nikad nije napravio ozbiljnu stratešku grešku.

Padobranci
Padobranci / Izvor: Profimedia

Ovo su pravi PROKLETNICI: Hitlerova jedinica sastavljena od UBICA, SILOVATELJA i PSIHOPATA (FOTO/VIDEO)

Za razliku od ostalih istaknutih Nemaca iz doba Drugog svetskog rata, Romel je izbegao masovnu osudu. Zapravo, njegovo ime i dalje nose dve vojne baze i nekoliko ulica u Nemačkoj, a spomenik u svom rodnom gradu slavi ga kao "viteškog", "hrabrog" i "žrtvom tiranije". Ipak, i dalje ostaju osobe uključujući i istoričare koji ga smatraju "duboko uverenim nacistom" i "antisemitom" koji je severnoafričke Jevreje koristio kao robovske radnike.

Nemačko povlačenje
Nemačko povlačenje / Izvor: Profimedia

Iako se većina istoričara slaže da se Romel verovatno više brinuo za svoju karijeru nego o nacističkim zločinima, činjenica je da nije uprljao svoje ruke istim. Kako za vreme Prvog svetskog rata, tako i za Drugog nije dopuštao maltretiranje vojnih zarobljenika te je za vreme kampanje u Severnoj Africi, uprkos protivljenjima, smanjio dnevne racije vode svojoj vojsci kako bi ih podelio sa zatvorenicima. Iako je podržavao Hitlera, zbog svoje humanosti u ratu pokazao je odlike viteštva i generala koji ceni suparnike.

 

"IZRAEL ĆE NESTATI ZA DVE GODINE" Donald Tramp uputio ZAPALJIVE REČI biračima i dao prognozu šta će se desiti ako Kamala pobedi
Donald Tramp

"IZRAEL ĆE NESTATI ZA DVE GODINE" Donald Tramp uputio ZAPALJIVE REČI biračima i dao prognozu šta će se desiti ako Kamala pobedi

20.09.2024. 10:34
STRAVIČAN NAPAD AL KAIDE Desetine poginulih u jezivom udaru na glavni grad, napadnut aerodrom i policijska akademija
Al Kaida

STRAVIČAN NAPAD AL KAIDE Desetine poginulih u jezivom udaru na glavni grad, napadnut aerodrom i policijska akademija

20.09.2024. 09:22
DUNAV DOSTIŽE SVOJ VRHUNAC! Prognoze nikad gore, da li ovakav scenario preti Srbiji? "Odbrana od poplava je teška"
poplave u Mađarskoj

DUNAV DOSTIŽE SVOJ VRHUNAC! Prognoze nikad gore, da li ovakav scenario preti Srbiji? "Odbrana od poplava je teška"

20.09.2024. 09:16
Sergej Lavrov: "Rusija će braniti svoje interese na Arktiku i diplomatski i VOJNO"
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov: "Rusija će braniti svoje interese na Arktiku i diplomatski i VOJNO"

20.09.2024. 09:01
"TATA, ON JE IMAO CRVENE OČI, OČI ĐAVOLA" Mališan preskakao tela svojih ranjenih drugara bežeći od dečaka ubice - nastavlja se suđenje za masakr u "Ribnikaru"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"TATA, ON JE IMAO CRVENE OČI, OČI ĐAVOLA" Mališan preskakao tela svojih ranjenih drugara bežeći od dečaka ubice - nastavlja se suđenje za masakr u "Ribnikaru"

20.09.2024. 11:19
POPLAVNI TALAS STIGAO U SRBIJU! Pređena granica odbrane, OVAJ GRAD nalazi se pred potopom
najnovija vest, najnovija

POPLAVNI TALAS STIGAO U SRBIJU! Pređena granica odbrane, OVAJ GRAD nalazi se pred potopom

20.09.2024. 10:50
STRAŠNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA Voz vukao automobil 70 METARA, poznato u kakvom je stanju vozač i kako je došlo do nesreće - RAMPA BILA SPUŠTENA?!
Hrvatska policija

STRAŠNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA Voz vukao automobil 70 METARA, poznato u kakvom je stanju vozač i kako je došlo do nesreće - RAMPA BILA SPUŠTENA?!

20.09.2024. 10:48
PREDSEDNIK SA GENERAL-MAJOROM HARISOM: Preneo sam zabrinutost zbog sve teže situacije Srba na KiM, zatražio sam jaču podršku SAD
Aleksandar Vučić i general Džon Haris

PREDSEDNIK SA GENERAL-MAJOROM HARISOM: Preneo sam zabrinutost zbog sve teže situacije Srba na KiM, zatražio sam jaču podršku SAD

20.09.2024. 10:39
"ZASTAVA 2024": Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici, više od 6.000 vojnika spremno za VELIKI spektakl (VIDEO)
Aleksandar Vučić
UŽIVO

"ZASTAVA 2024": Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici, više od 6.000 vojnika spremno za VELIKI spektakl (VIDEO)

20.09.2024. 11:15
"TATA, ON JE IMAO CRVENE OČI, OČI ĐAVOLA" Mališan preskakao tela svojih ranjenih drugara bežeći od dečaka ubice - nastavlja se suđenje za masakr u "Ribnikaru"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"TATA, ON JE IMAO CRVENE OČI, OČI ĐAVOLA" Mališan preskakao tela svojih ranjenih drugara bežeći od dečaka ubice - nastavlja se suđenje za masakr u "Ribnikaru"

20.09.2024. 11:19
POPLAVNI TALAS STIGAO U SRBIJU! Pređena granica odbrane, OVAJ GRAD nalazi se pred potopom
najnovija vest, najnovija

POPLAVNI TALAS STIGAO U SRBIJU! Pređena granica odbrane, OVAJ GRAD nalazi se pred potopom

20.09.2024. 10:50
APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"
rat na Bliskom istoku

APOKALIPTIČNA SCENA ZA SVE: Šta možemo očekivati od rata na Bliskom istoku? "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog sukoba"

20.09.2024. 08:30