clear sky
13°C
21.09.2024.
Beograd
eur
117.062
usd
104.8191
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KAMALA HARIS NIJE JEDINA OPCIJA: Evo ko bi mogao da zameni Bajdena u trci za predsednika, IZNENAĐUJUĆA imena na listi

21.07.2024. 22:35
Piše:
Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Reuters

Nakon što je nedeljama odolevao pozivima da se povuče iz predsedničke trke za 2024. godinu, predsednik Džo Bajden je u nedelju objavio da će okončati svoju kampanju za predstojeće izbore, koja je izgledala kao da je osuđena na propast nakon njegovog neuspele debate protiv republikanskog protivnika Donalda Trampa.

Samo nekoliko trenutaka nakon što je podelio svoju odluku da se povuče, Bajden je objavio kandidata za koga veruje da bi trebalo da ga zameni: potpredsednicu Kamalu Haris.

-Želim da ponudim svoju punu podršku i preporuku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine - napisao je na X, ranije poznatom kao Twitter. 

-Demokrate — vreme je da se ujedinimo i pobedimo Trumpa.

Odluka gospodina Bajdena da se povuče došla je nakon što je najmanje 30 poslanika u Predstavničkom domu, pet senatora SAD i brojni vodeći donatori, uključujući glumca Džordža Klunija, javno pozvali gospodina Bajdena da odustane od trke i „preda baklju“ liderstva.

Dodatni pritisak vršili su i rezultati serije anketa koje su pokazivale da Tramp vodi u ključnim državama.

Nakon iznenađujuće najave gospodina Bajdena u nedelju, pažnja se usmerila na proces zamene njega u trci za predsednika 2024. godinu protiv Trampa.

Kako će Bajden biti zamenjen?

Bajden je mogao biti primoran da se povuče od strane svoje stranke, ali je umesto toga izabrao da to učini sam. Proces zamene postaje jednostavniji zbog toga.

Bajden je dobio podršku gotovo svih demokratskih delegata koji će glasati o tome da li će on biti kandidat. Sada će njegovi delegati biti oslobođeni da glasaju za drugog kandidata. Onaj ko uspe da osvoji većinu delegata na konvenciji biće novi kandidat.

Demokrate su planirale da održe glasanje kako bi formalno izabrali Bajdena za kandidata stranke pre njihove konvencije, koja počinje 19. avgusta. Sudbina ovog glasanja je sada neizvesna nakon Bajdenove najave. 

Bajden je prethodno rekao da bi gospođa Haris trebalo da bude kandidat stranke, iako se diskutovalo o nekoliko drugih kandidata.

I dalje postoji šansa da se autsajder bori za nominaciju — bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelos pozvala je stranku da se takmiči, a ne samo da imenuje Haris kao kandidata.

Još jedno pitanje koje se postavlja je ko će biti kandidat za potpredsednika, i da li će ta uloga pripasti nekome ko se razmatra za Bajdenovu zamenu.

Osobe na koje treba obratiti pažnju

Potpredsednica Kamala Haris

Potpredsednica Haris je već na listi kandidata, što je čini očiglednim i sve popularnijim izborom unutar stranke za zamenu Bajdena Kao njegova zamenica, postala je lice kampanje administracije za zaštitu reproduktivnih prava.

Kamala je pokazala lojalnost predsedniku i žestoko branila njegovu debatu. Nakon događaja, priznala je da je predsednik imao "spor početak" ali je tvrdila da je dao suštinske odgovore za razliku od Trampa.

Kamala Haris
Kamala Haris / Izvor: Shutterstock

Nekoliko dana nakon debate, kako je zabrinutost zbog predsednikovih sposobnosti rasla, Kamala je ponovila svoju podršku Bajdenu

-Pogledajte, Džo Bajden je naš kandidat. Pobedićemo Trampa još jednom, i to je to - rekla je u utorak.

-Ponosna sam što sam Bajdenov kandidat.

Bajden je ponudio sličnu podršku Kamale kada je podržao da ona preuzme njegovo mesto.

 -Moja prva odluka kao kandidata stranke 2020. godine bila je da izaberem Kamalu za svoju potpredsednicu -napisao je na X. -I to je bila najbolja odluka koju sam doneo.

Kamala ima snažnu prepoznatljivost imena koja dolazi sa pozicijom potpredsednika, ali se suočava sa niskim ocenama podrške tokom svog mandata. Prema prosečnim anketama koje prati FiveThirtyEight, 51% Amerikanaca nju ne odobrava, dok 37% odobrava.

Guvernerka Mičigena, Grečen Vitmer 

Guvernerka Mičigena, Grečen Vitmer u dva mandata, sve je popularnija među demokratama sa Srednjeg zapada za koje mnogi analitičari smatraju da će se kandidovati za predsednika 2028. godine. Bila je za gospodina Bajdena u prošlosti i nije krila svoje političke ambicije.

Rekla je za Njujork Tajms da želi da vidi predsednika iz generacije X 2028. godine, ali nije sugerisala da bi ona mogla da preuzme tu ulogu.

Godine 2022. vodila je kampanju koja je ostavila demokrate u Mičigenu u kontroli državnog zakonodavstva i guvernerske rezidencije. Ta politička kontrola omogućila joj je da sprovede niz progresivnih politika, uključujući zaštitu prava na abortus u Mičigenu i donošenje mera za bezbednost oružja.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom 

Guverner Kalifornije Gevin Njusom jedan je od najžešćih zagovornika Bajdenove administracije. Često se pojavljuje na televizijskim vestima hvaleći Bajdena.

Njusom ima sopstvene političke ambicije. Često se navodi kao mogući kandidat za 2028. godinu, ali mnogi demokratski analitičari sada kažu da bi mogao biti zamena za Bajdena.

On je podigao svoj nacionalni profil poslednjih godina tako što je bio ključni glas stranke u konzervativnim medijima i putem debate protiv guvernera Floride prošle godine. Bio je glavni zastupnik na katastrofalnoj debati Bajdena u Atlanti u junu, i izbegao je nekoliko pitanja u sobi za okretanje o tome da li bi zamenio Bajdena.

Stao je uz predsednika pre njegove najave. Putovao je u Vašington da prisustvuje sastanku ovog meseca sa Bajdenom i drugim vodećim demokratskim guvernerima, i bio je domaćin događaja Bajdenove kampanje u Mičigenu na praznik 4. jula.

Ministar saobraćaja Pit Butidžidž

Sadašnji američki ministar saobraćaja Pit Butidžidž bio je relativno neupadljiva politička figura pre nego što se 2020. kandidovao za predsednika i nakon toga sebi osigurao mesto u Bajdenovoj vladi. Njegova karijera pre toga bila je puno impresivnija. Nakon završetka studija na Harvardu studirao je na Oksfordu i nakon toga radio u konsultantskom preduzeću McKinsey. Za vreme osmogodišnje karijere u američkoj mornarici bio je, između ostalog, šest meseci stacioniran u Avganistanu, gde je bio oficir zadužen za informiranje. On je 2011. postao gradonačelnik Saut Benda, grada od oko 100.000 stanovnika u Indijani. Bio je 2019. jedan od demokratskih političara koji su hteli da postanu predsednički kandidati, ali se odrekao u korist Bajdena. Bio je jedan od prvih homoseksualaca koji su kandidovali za predsedničku dužnost. Butidžidž je s 42 godine najmlađi kandidat na ovom popisu.

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro

Guverner Džoš Šapiro je imao visoke ocene podrške otkako je izabran 2022. godine u državi koju je Tramp tesno osvojio 2016. godine. On koji je ranije služio kao državni tužilac, radio je preko partijskih linija tokom svog mandata.Prošle godine je privukao nacionalnu pažnju nakon što je brzo obnovio srušeni most na ključnom autoputu u Filadelfiji - veliki politički uspeh za guvernera u prvom mandatu. Brza popravka je pohvaljena od strane mnogih kao savršena infrastrukturna tačka za potencijalnog predsedničkog kandidata 2028. godine.

 Džoš Šapiro
Džoš Šapiro / Izvor: Shutterstock

Džej Bi Pritzker

Džej Robert "Džej Bi" Pritzker, guverner Ilinoisa, rođen je u jednoj od najbogatijih porodica na svetu. Ovaj 59-godišnjak je naslednik imovine Hyatt hotela, po procenama magazina Forbes raspolaže čistom imovinom vrednom oko 3.5 milijardi dolara. Pritzker već odavno svoju imovinu koristi kako bi podupirao svoju, kao i predizborne kampanje Demokratske stranke.

2018. je ovaj milijarder postao guverner Ilinoisa. Od tada se zauzimao za progresivnu politiku na području zakona o oružju, prava LGBTQ+ osoba, pobačaja, useljavanja i minimalne plate.

On je 2011. postao gradonačelnik Saut Benda, grada od oko 100.000 stanovnika u Indijani. Bio je 2019. jedan od demokratskih političara koji su hteli da postanu predsednički kandidati, ali se odrekao u korist Bajdena. Bio je jedan od prvih homoseksualaca koji su kandidovali za predsedničku dužnost. Butidžidž je s 42 godine najmlađi kandidat na ovom popisu.

Ostali mogući kandidati

Lista potencijalnih kandidata proteže se daleko izvan ovih demokrata, jer je stranka razvila duboku klupu mogućih budućih predsedničkih kandidata.

Guverner Kentakija Endi Bešer

Guverner Kentakija Endi Bešer demokratski guverner u dva mandata u veoma konzervativnoj državi, stekao je sve veću nacionalnu pažnju od svog reizbora prošle godine.

Senator iz Džordžije Rafael Varnok

Senator iz Džordžije Rafael Varnok, koji je pobedio u tesnoj trci za Senat u državi koja je neodlučna, takođe je spomenut kao potencijalna zamena za gospodina Bidena.

Mišel Obama

Nekadašnja prva dama Mišel Obama, supruga bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, jedina je kandidatkinja na ovom popisu koja nikad nije imala neku političku funkciju. Ali, ona je i jedina koja u ispitivanjima javnog mnjenja jasno nadmašuje Trampa, ako bi se kandidovala za predsednicu. Prema ispitivanju agencije Ipsos od početka jula, ona bi osvojila 50 posto glasova, Trump bi osvojio 39 posto. Mišel Obama je u više navrata rekla da nije zainteresovana za predsedničku kandidaturu. Ali, ako je američka politika nešto pokazala, onda je to činjenica da ništa nije toliko neverovatno da bi se moglo unapred isključiti.

Mišel Obama
Mišel Obama / Izvor: Shutterstock
"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija
Vladimir Putin

"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija

20.09.2024. 21:11
OTAC I SIN POGINULI U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI: Automobil u potpunosti SMRSKAN i ZAGLAVLJEN ispod kamiona (FOTO)
Hitna pomoć

OTAC I SIN POGINULI U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI: Automobil u potpunosti SMRSKAN i ZAGLAVLJEN ispod kamiona (FOTO)

20.09.2024. 21:11
ISPLIVAO UZNEMIRUJUĆI SNIMAK SA ZAPADNE OBALE! Vojnici šutiraju i GURAJU TELA SA KROVOVA - Amerika se HITNO OGLASILA: "Odvratno i nečuveno ponašanje..." (VIDEO)
Izraelska vojska

ISPLIVAO UZNEMIRUJUĆI SNIMAK SA ZAPADNE OBALE! Vojnici šutiraju i GURAJU TELA SA KROVOVA - Amerika se HITNO OGLASILA: "Odvratno i nečuveno ponašanje..." (VIDEO)

20.09.2024. 20:31
NAGRADA OD 1000 EVRA - Traži se Srbin Dragan Golubović: Poslednji put viđen OVDE (FOTO)
Nagrada

NAGRADA OD 1000 EVRA - Traži se Srbin Dragan Golubović: Poslednji put viđen OVDE (FOTO)

20.09.2024. 20:14
Premijer Vučević pozvao vinare da se prijave za subvencije: Ministarstvo privrede u dogovoru sa predsednikom sprema podsticaje
Miloš Vučević

Premijer Vučević pozvao vinare da se prijave za subvencije: Ministarstvo privrede u dogovoru sa predsednikom sprema podsticaje

20.09.2024. 22:41
KOMPLETNO BLOKIRAN SAOBRAĆAJ NA MOSTU KOD BEŠKE: Došlo do teškog udesa, policija i Hitna pomoć na terenu
hitna pomoć

KOMPLETNO BLOKIRAN SAOBRAĆAJ NA MOSTU KOD BEŠKE: Došlo do teškog udesa, policija i Hitna pomoć na terenu

20.09.2024. 22:09
Umrla Nevenka Žegarac: Čuvena profesorka FPN-a
Nevenka Žegarac

Umrla Nevenka Žegarac: Čuvena profesorka FPN-a

20.09.2024. 22:06
SEVAJU KAZNE: Školski autobusi isključeni iz saobraćaja - Policija izvršila pregled pa utvrdila OVE nedostatke
Školski autobus

SEVAJU KAZNE: Školski autobusi isključeni iz saobraćaja - Policija izvršila pregled pa utvrdila OVE nedostatke

20.09.2024. 21:58
ŠTA SE SVE KRIJE IZA SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA? "Rat" koji je žestoko buknuo prethodnih dana - Nove likvidacije, pejdžeri, napadi na Bejrut i nestanci ključnih ličnosti
Izraleski avion

ŠTA SE SVE KRIJE IZA SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA? "Rat" koji je žestoko buknuo prethodnih dana - Nove likvidacije, pejdžeri, napadi na Bejrut i nestanci ključnih ličnosti

20.09.2024. 20:11
"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija
Vladimir Putin

"PUTINOVA CRNA LISTA" Ruski predsednik ima spisak zemalja koje su "opasne" - Među njima Crna Gora i Severna Makedonija

20.09.2024. 21:11
Otkriveno kakvo je zdravstveno stanje Saše Popovića
Saša Popović

Otkriveno kakvo je zdravstveno stanje Saše Popovića

20.09.2024. 21:54
DETALJI KOJE NIKO NIJE ZAPAZIO! Evo kako je uhapšen otac dečaka ubice nakon Ribnikara, ministar policije tada otkrio KLJUČNU stvar
Dečak ubica

DETALJI KOJE NIKO NIJE ZAPAZIO! Evo kako je uhapšen otac dečaka ubice nakon Ribnikara, ministar policije tada otkrio KLJUČNU stvar

20.09.2024. 19:28