Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАМАЛА ХАРИС НИЈЕ ЈЕДИНА ОПЦИЈА: Ево ко би могао да замени Бајдена у трци за председника, ИЗНЕНАЂУЈУЋА имена на листи

21.07.2024. 22:35
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Реутерс

Након што је недељама одолевао позивима да се повуче из председничке трке за 2024. годину, председник Џо Бајден је у недељу објавио да ће окончати своју кампању за предстојеће изборе, која је изгледала као да је осуђена на пропаст након његовог неуспеле дебате против републиканског противника Доналда Трампа.

Само неколико тренутака након што је поделио своју одлуку да се повуче, Бајден је објавио кандидата за кога верује да би требало да га замени: потпредседницу Камалу Харис.

-Желим да понудим своју пуну подршку и препоруку да Камала буде кандидат наше странке ове године - написао је на X, раније познатом као Twitter. 

-Демократе — време је да се ујединимо и победимо Трумпа.

Одлука господина Бајдена да се повуче дошла је након што је најмање 30 посланика у Представничком дому, пет сенатора САД и бројни водећи донатори, укључујући глумца Џорџа Клунија, јавно позвали господина Бајдена да одустане од трке и „преда бакљу“ лидерства.

Додатни притисак вршили су и резултати серије анкета које су показивале да Трамп води у кључним државама.

Након изненађујуће најаве господина Бајдена у недељу, пажња се усмерила на процес замене њега у трци за председника 2024. годину против Трампа.

Како ће Бајден бити замењен?

Бајден је могао бити приморан да се повуче од стране своје странке, али је уместо тога изабрао да то учини сам. Процес замене постаје једноставнији због тога.

Бајден је добио подршку готово свих демократских делегата који ће гласати о томе да ли ће он бити кандидат. Сада ће његови делегати бити ослобођени да гласају за другог кандидата. Онај ко успе да освоји већину делегата на конвенцији биће нови кандидат.

Демократе су планирале да одрже гласање како би формално изабрали Бајдена за кандидата странке пре њихове конвенције, која почиње 19. августа. Судбина овог гласања је сада неизвесна након Бајденове најаве. 

Бајден је претходно рекао да би госпођа Харис требало да буде кандидат странке, иако се дискутовало о неколико других кандидата.

И даље постоји шанса да се аутсајдер бори за номинацију — бивша председница Представничког дома Ненси Пелос позвала је странку да се такмичи, а не само да именује Харис као кандидата.

Још једно питање које се поставља је ко ће бити кандидат за потпредседника, и да ли ће та улога припасти некоме ко се разматра за Бајденову замену.

Особе на које треба обратити пажњу

Потпредседница Камала Харис

Потпредседница Харис је већ на листи кандидата, што је чини очигледним и све популарнијим избором унутар странке за замену Бајдена Као његова заменица, постала је лице кампање администрације за заштиту репродуктивних права.

Камала је показала лојалност председнику и жестоко бранила његову дебату. Након догађаја, признала је да је председник имао "спор почетак" али је тврдила да је дао суштинске одговоре за разлику од Трампа.

Kamala Haris
Камала Харис / Извор: Shutterstock

Неколико дана након дебате, како је забринутост због председникових способности расла, Камала је поновила своју подршку Бајдену

-Погледајте, Џо Бајден је наш кандидат. Победићемо Трампа још једном, и то је то - рекла је у уторак.

-Поносна сам што сам Бајденов кандидат.

Бајден је понудио сличну подршку Камале када је подржао да она преузме његово место.

 -Моја прва одлука као кандидата странке 2020. године била је да изаберем Камалу за своју потпредседницу -написао је на X. -И то је била најбоља одлука коју сам донео.

Камала има снажну препознатљивост имена која долази са позицијом потпредседника, али се суочава са ниским оценама подршке током свог мандата. Према просечним анкетама које прати FiveThirtyEight, 51% Американаца њу не одобрава, док 37% одобрава.

Гувернерка Мичигена, Гречен Витмер 

Гувернерка Мичигена, Гречен Витмер у два мандата, све је популарнија међу демократама са Средњег запада за које многи аналитичари сматрају да ће се кандидовати за председника 2028. године. Била је за господина Бајдена у прошлости и није крила своје политичке амбиције.

Рекла је за Њујорк Тајмс да жели да види председника из генерације X 2028. године, али није сугерисала да би она могла да преузме ту улогу.

Године 2022. водила је кампању која је оставила демократе у Мичигену у контроли државног законодавства и гувернерске резиденције. Та политичка контрола омогућила јој је да спроведе низ прогресивних политика, укључујући заштиту права на абортус у Мичигену и доношење мера за безбедност оружја.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом 

Гувернер Калифорније Гевин Њусом један је од најжешћих заговорника Бајденове администрације. Често се појављује на телевизијским вестима хвалећи Бајдена.

Њусом има сопствене политичке амбиције. Често се наводи као могући кандидат за 2028. годину, али многи демократски аналитичари сада кажу да би могао бити замена за Бајдена.

Он је подигао свој национални профил последњих година тако што је био кључни глас странке у конзервативним медијима и путем дебате против гувернера Флориде прошле године. Био је главни заступник на катастрофалној дебати Бајдена у Атланти у јуну, и избегао је неколико питања у соби за окретање о томе да ли би заменио Бајдена.

Стао је уз председника пре његове најаве. Путовао је у Вашингтон да присуствује састанку овог месеца са Бајденом и другим водећим демократским гувернерима, и био је домаћин догађаја Бајденове кампање у Мичигену на празник 4. јула.

Министар саобраћаја Пит Бутиџиџ

Садашњи амерички министар саобраћаја Пит Бутиџиџ био је релативно неупадљива политичка фигура пре него што се 2020. кандидовао за председника и након тога себи осигурао место у Бајденовој влади. Његова каријера пре тога била је пуно импресивнија. Након завршетка студија на Харварду студирао је на Оксфорду и након тога радио у консултантском предузећу McKinsey. За време осмогодишње каријере у америчкој морнарици био је, између осталог, шест месеци стациониран у Авганистану, где је био официр задужен за информирање. Он је 2011. постао градоначелник Саут Бенда, града од око 100.000 становника у Индијани. Био је 2019. један од демократских политичара који су хтели да постану председнички кандидати, али се одрекао у корист Бајдена. Био је један од првих хомосексуалаца који су кандидовали за председничку дужност. Бутиџиџ је с 42 године најмлађи кандидат на овом попису.

Гувернер Пенсилваније Џош Шапиро

Гувернер Џош Шапиро је имао високе оцене подршке откако је изабран 2022. године у држави коју је Трамп тесно освојио 2016. године. Он који је раније служио као државни тужилац, радио је преко партијских линија током свог мандата.Прошле године је привукао националну пажњу након што је брзо обновио срушени мост на кључном аутопуту у Филаделфији - велики политички успех за гувернера у првом мандату. Брза поправка је похваљена од стране многих као савршена инфраструктурна тачка за потенцијалног председничког кандидата 2028. године.

 Džoš Šapiro
Џош Шапиро / Извор: Shutterstock

Џеј Би Притзкер

Џеј Роберт "Џеј Би" Притзкер, гувернер Илиноиса, рођен је у једној од најбогатијих породица на свету. Овај 59-годишњак је наследник имовине Hyatt хотела, по проценама магазина Форбес располаже чистом имовином вредном око 3.5 милијарди долара. Притзкер већ одавно своју имовину користи како би подупирао своју, као и предизборне кампање Демократске странке.

2018. је овај милијардер постао гувернер Илиноиса. Од тада се заузимао за прогресивну политику на подручју закона о оружју, права LGBTQ особа, побачаја, усељавања и минималне плате.

Он је 2011. постао градоначелник Саут Бенда, града од око 100.000 становника у Индијани. Био је 2019. један од демократских политичара који су хтели да постану председнички кандидати, али се одрекао у корист Бајдена. Био је један од првих хомосексуалаца који су кандидовали за председничку дужност. Бутиџиџ је с 42 године најмлађи кандидат на овом попису.

Остали могући кандидати

Листа потенцијалних кандидата протеже се далеко изван ових демократа, јер је странка развила дубоку клупу могућих будућих председничких кандидата.

Гувернер Кентакија Енди Бешер

Гувернер Кентакија Енди Бешер демократски гувернер у два мандата у веома конзервативној држави, стекао је све већу националну пажњу од свог реизбора прошле године.

Сенатор из Џорџије Рафаел Варнок

Сенатор из Џорџије Рафаел Варнок, који је победио у тесној трци за Сенат у држави која је неодлучна, такође је споменут као потенцијална замена за господина Бидена.

Мишел Обама

Некадашња прва дама Мишел Обама, супруга бившег америчког председника Барака Обаме, једина је кандидаткиња на овом попису која никад није имала неку политичку функцију. Али, она је и једина која у испитивањима јавног мњења јасно надмашује Трампа, ако би се кандидовала за председницу. Према испитивању агенције Ипсос од почетка јула, она би освојила 50 посто гласова, Трумп би освојио 39 посто. Мишел Обама је у више наврата рекла да није заинтересована за председничку кандидатуру. Али, ако је америчка политика нешто показала, онда је то чињеница да ништа није толико невероватно да би се могло унапред искључити.

Mišel Obama
Мишел Обама / Извор: Shutterstock
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)
Hitna pomoć

ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)

20.09.2024. 21:11
ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28