Nismo ni svesni da ustvari jedemo ORGANSKU i ZDRAVU hranu: Evo zbog čega smo neobavešteni
Organska proizvodnja hrane postala je u 21. veku hit u svetu
Srbi mahom nisu ni svesni da imaju privilegiju da jedu organsku hranu. Mnoge stvari koje kupimo na pijaci potpuno su zdrave iako nemaju takozvanu brendiranu etiketu koja dokazuje da je u pitanju organski proizvod.
SREMSKA MITROVICA IZ UGLA DRAGANE TOMAŠEVIĆ: Grad koji ima nešto novo, a mnogo više starog
- Svi sada teže organskoj i ekološkoj proizvodnji. Većina proizvođača je toga svesna, ali se retko ko opredeljuje na to, naročito u stočarstvu. Mnogi proizvođači prave organsku i zdravu hranu, ali ne naprave taj iskorak da im to bude u potpunosti priznato. Dosta njih već pravi organsku hranu, samo nisu sertifikovani i registrovani. Oni praktično prave zdravu hranu, samo nemaju dokaz o tome. – objašnjava za SrbijaDanas.com Petar Samardžić iz Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica.
On dodaje da je najkomplikovanije da se sertifikat stekne u stočarstvu, iako mnogi ispunjavaju većinu propisanih uslova.
- Glavni problem kod stočarstva je što mora da se zatvori ceo krug, od hrane do korišćenja posebnih sredstava. Retko se ko zato opredeljuje da zatraži sertifikat. Kod nas na lokalu nema organskih pijaca i gde da se takva roba plasira. Obično su ti proizvodi tri puta skuplji, pa mnogi i zbog straha da li će prodati takvu robu ne naglašavaju da je organska. Naši poljoprivrednici posećuju organske pijace u Beogradu i tu imaju dosta troškova, od goriva do tezgi… Zato mo mi tu iz Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice da im pomognemo oko svega – zaključuje Samardžić.
Srbija inače smatra među retke evropske zemlje u kojima je još uvek zabranjena proizvodnja genetski modifikovane hrane, što je po mnogima glavni adut koji bi naša poljoprivreda mogla da iskoristi prilikom izlaska na svetsko tržište.