DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PICE: Evo kako se u prošlosti pravila ova SIROTINJSKA HRANA za kraljevsko nepce
Međunarodni dan pice se slavi 9. februara i povodom toga vam donosimo nekoliko činjenica o omiljenom jelu koje dosad niste znali.
Uobičajeno je mišljenje da pica potiče iz Italije, ali to nije tačno. Smišljena je još u antičkoj Grčkoj čim su Grci usavršili “tajnu” mešanja brašna s vodom.
Na početku je to bio pljosnati hleb koji se pekao ispod užarenog kamena, a drevni “pica-majstori” premazivali su ga uljem pomešanim sa začinima.
Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je verovatno tek negde krajem 16. ili početkom 17. veka, kada je iz Amerike u Evropu stigao paradajz, bez kog danas picu gotovo da ne možemo da zamislimo.
OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Evo ko teže podnosi razvod - muškarci ili žene?
DOKTOR OBJAŠNJAVA: Zašto je važno da uz antibiotik UVEK uzimate i probiotik, na ovo morate da obratite pažnju!
U 18. veku, ova “pogača premazana sosom od paradajza” stiže do Napulja, u Italiji, i vešti trgovci namirisali su potencijal: pica je, već tada pod tim imenom, počela da se peče i prodaje po trgovima.
Sirotinjska hrana za kraljevsko nepce
Bila je deblja nego ova koju danas pravimo, i bila je odličan način da sirotinja zavara glad – debelo reš pečeno testo premazano tankim slojem sosa od paradajza. Ukusno i jeftino.
1889. godine kraljica Margerita Savojska je posetila Napulj i videla kako mnogi ljudi jedu nešto njoj nepoznato. Bila je radoznala, ali, s obzirom da obroci koji su dobri za seljake nisu dovoljno dobri i za jednu kraljicu, dvorski kuvar je odlučio da picu prilagodi kraljevskim nepcima.
Na testo je stavio paradajz, mocarellu i sveži bosiljak, navodno inspirisan bojama italijanske zastave (crvena, bela i zelena). To je, naravno verovatno samo romantizovana verzija, jer je puno verovatnije da je kraljevski kuvar na novo jelo koje je kraljica trebalo da proba stavio proverenu kombinaciju sastojaka.
Pica je, naravno, dobila ime Margerita. I, ostalo je istorija, prenosi Žena Blic.