ŠTA SE DEŠAVA NAŠEM ORGANIZMU UKOLIKO POJEDEMO KORU BANANE? Ovo sigurno NISTE ZNALI o poznatoj voćki
Dok je plod banane mekan, i sladak, njena kora je tvrda, vlaknasta i blago gorka.
Banane su jedna od osnovnih namirnica afričkog stanovništva, a izvorno potiču iz jugoistočne Azije. Ovo voće karakteristične žute boje je omiljeno širom sveta i ima izuzetnu nutritivnu vrednost
Dok je plod banane mekan, i sladak, njena kora je tvrda, vlaknasta i blago gorka. Ipak, ako vam je ideja da je pojedete odvratna, ne morate je jesti bez obrađivanja - možete je staviti u blender, pa popiti u gustom soku koji ste napravili u kombinaciji sa drugim voćem ili je ispržiti, ispeći ili skuvati.
OTKRIVENA NAJVEĆA BAKTERIJA DO SAD! Može se videti golim okom! NAUČNICI STRAHUJU!
MONA LIZA JE BILA BOLESNA U TRENUTKU KAD JE LEONARDO SLIKAO: Naučnici otkrili, istraživanja potvrdila...
Osim toga, što je banana zrelija, kora joj postaje sve mekša i slađa. To se dešava zato što se prirodni hormon ove biljke zvani etilen oslobađa kada ona sazri.
Etilen u interakciji sa šećerima i vlaknom u kori banane složene šećere pretvara i jednostavne i lomi pektin, jednu vrstu vlakna u bananama koja ih čini tvrdim. Zato je banana sve mekša što je starija.
Slatki deo banane srednje veličine sadrži značajan procenat preporučene dnevne količine raznih hranljivih materija:
- 12 odsto potrebne dnevne količine vlakana, koja pomažu u varenju i smanjuju rizik od dijabetesa;
- 17 odsto potrebne dnevne količine vitamina C, koji je bitan za imunitet i za rast i razvoj;
- 20 odsto potrebne dnevne količine vitamina B-6, koji telu pomaže da hranu pretvori u energiju
- 12 odsto potrebne količine kalijuma, koji pomaže u razvoju ćelija, tkiva i organa u telu.
- 8 odsto magnezijuma, koji je bitan za proizvodnju energije i regulisanje nivoa glukoze i nivoa krvnog pritiska.
A ako bananu pojedete sa korom, unosite još veću količinu hranljivih materija, samo uvek operite koru pre nego što je pojedete.