ШТА СЕ ДЕШАВА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ УКОЛИКО ПОЈЕДЕМО КОРУ БАНАНЕ? Ово сигурно НИСТЕ ЗНАЛИ о познатој воћки
Док је плод банане мекан, и сладак, њена кора је тврда, влакнаста и благо горка.
Банане су једна од основних намирница афричког становништва, а изворно потичу из југоисточне Азије. Ово воће карактеристичне жуте боје је омиљено широм света и има изузетну нутритивну вредност
Док је плод банане мекан, и сладак, њена кора је тврда, влакнаста и благо горка. Ипак, ако вам је идеја да је поједете одвратна, не морате је јести без обрађивања - можете је ставити у блендер, па попити у густом соку који сте направили у комбинацији са другим воћем или је испржити, испећи или скувати.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/28/lgn.jpg?itok=7lWN-6nn)
ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА БАКТЕРИЈА ДО САД! Може се видети голим оком! НАУЧНИЦИ СТРАХУЈУ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/03/11/mona-liza-foto-profimedia.jpg?itok=xZiogoV2)
МОНА ЛИЗА ЈЕ БИЛА БОЛЕСНА У ТРЕНУТКУ КАД ЈЕ ЛЕОНАРДО СЛИКАО: Научници открили, истраживања потврдила...
Осим тога, што је банана зрелија, кора јој постаје све мекша и слађа. То се дешава зато што се природни хормон ове биљке звани етилен ослобађа када она сазри.
Етилен у интеракцији са шећерима и влакном у кори банане сложене шећере претвара и једноставне и ломи пектин, једну врсту влакна у бананама која их чини тврдим. Зато је банана све мекша што је старија.
Слатки део банане средње величине садржи значајан проценат препоручене дневне количине разних хранљивих материја:
- 12 одсто потребне дневне количине влакана, која помажу у варењу и смањују ризик од дијабетеса;
- 17 одсто потребне дневне количине витамина Ц, који је битан за имунитет и за раст и развој;
- 20 одсто потребне дневне количине витамина Б-6, који телу помаже да храну претвори у енергију
- 12 одсто потребне количине калијума, који помаже у развоју ћелија, ткива и органа у телу.
- 8 одсто магнезијума, који је битан за производњу енергије и регулисање нивоа глукозе и нивоа крвног притиска.
А ако банану поједете са кором, уносите још већу количину хранљивих материја, само увек оперите кору пре него што је поједете.