clear sky
18°C
06.07.2024.
Beograd
eur
117.0412
usd
108.1312
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ukoliko pojedete više od 20 trešanja može OVO da vam se dogodi

01.06.2024. 08:06
Piše:
Trešnje
Trešnje / Izvor: Shutterstock

Ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u ovoj voćki kojoj je jako teško odoleti.

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka, ali da li je dobro pojesti preko 20? 

Kažu da jedno vuče drugo i zaista se čini da kada počnemo da ih jedemo više ne možemo da stanemo, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu da deluju laksativno i da izazovu loše varenje.

Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja. 

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Pored toga, sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate. 

Trešnje
Trešnje / Izvor: Shutterstock

Crvenu boju trešanja dobijaju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim i antiejdžing dejstvom. 

Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno dejstvo i stoga su veoma efikasni kod artritisa. 

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimulišu proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima, pa se sok od višnje pokazao veoma korisnim za sportiste, koji mogu da ublaže bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti. 

Trešnje
Trešnje / Izvor: Shutterstock

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbuje, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. 

Osim što ih stavljate u usta jednu za drugom, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.