Da li MED može da se POKVARI? Ovo je jedina i prava ISTINA!
Ako se med čuva u posudi s poklopcem i u njega nije dodavana voda, on se neće pokvariti
Med uopšteno nije predmet iz ostve za koji se brinemo da će mu isteći rok trajanja ili da će se ubuđati.
– Ljudi uvek kažu da je med jedina hrana koja traje zauvek – kaže Marina Markiz, osnivač American Honey Tasting Society i koautorka knjige ‘Honey for Dummies’.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/22/profimedia-0560131110_0.jpg?itok=3Vkks7ok)
JEFTINA JE I IMA JE SVAKA PORODICA U SRBIJI: Ova namirnica je POGUBNA za BUBREGE I JETRU - izbegavajte je!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/04/14/screenshot_1.jpg?itok=IqJ3DZBN)
NIJE ZA ONE SA SLABIM ŽELUCEM: Izbušila uši pa usledio HOROR - evo šta se desilo (VIDEO)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/04/03/profimedia-0535844886.jpg?itok=M0HuwZYW)
DOKTOR UPOZORIO: Hrkanje je OPASNO PO ŽIVOT ukoliko se na vreme NE LEČI, ovo su moguće POSLEDICE
Stvarnost je, kaže, malo složenija. Ako se pravilno skladišti, med zaista može da traje dosta dugo.
– Ipak, med nije kao vino koje s godinama postaje bolje – rekla je.
Kvari li se med?
Bez obzira radi li se o sirovom ili termički obrađenom medu, ako se med čuva u posudi s poklopcem i u njega nije dodavana voda (bilo ljudskom rukom ili vlagom u vazduhu), on se neće pokvariti.
Med je sastavljen od oko 80 posto šećera (mešavine fruktoze i glukoze) i 17 posto vode. Preostalih 3 posto je mešavina vitamina, minerala, enzima, peludi i jedinjenja ukusa.
Zahvaljujući niskom sadržaju vode, med se neće pokvariti u tradicionalnom smislu, što znači da u tegli meda neće rasti plesan ili opasne bakterije. Čak i ako se pravilno skladišti, njegova aroma i ukus s godinama mogu početi da blede, ali ako niste profesionalni degustator meda, možda nećete ni primetiti.
Markiz obično iskoristi svoj med tokom dve godine od berbe. Iako ni tada nije loš, već će ukus i aroma malo izblediti.