Da li želite sebi da produžite život? Pogledajte koje su najzdravije dijete koje možete praktikovati
Kažu "zdravlje je najbitnije u životu". To jeste istina!
Koliko puta ste do sada čuli frazu "Nemoj da se nerviraš, kada izgubiš zdravlje, izgubiš sve u životu". Dobro se zapitajte, koliko vodite zdrav život? Pogledajte svoje najbliže i pomislite kako bi se oni osećali da izgubite zdravlje i da se razbolite?
Počnite prvo sa vašim navikama i tome koliko se zdravo hranite. Ono što unosimo u organizam zaista utiče ne samo na naš spoljašnji izgled, već i na naš metabolizam, sagorevanje štetnih masti u telu, varenje, krvnu sliku, nivo magnezijuma i kalcijuma... utiče na naše kosti i sve biohemijske procese koji se odvijaju u telu.
Razmatrajući sve to, nije ni besmislena još jedna fraza "zdravlje na usta ulazi". Ali to ne podrazumeva da se hranimo svim i svačim i da unosimo u svoj jelovnik beli šećer, belo brašno, so i mast. To su tzv. "četiri bele smrti" koje što pre treba eliminisati iz jelovnika. To su namirnice koje nagrizaju i uništavaju naš organizam.
Kada odlučite da regulišete ishranu i izbacite "četiri bele smrti", vreme je da pokušate sa par najzdravijih dijeta koje preporučuju stručnjaci, lekari i naučnici. U zavisnosti od toga šta najviše odgovara vašem organizmu, možete se opredeliti za jednu od navedenih. Potrebno je samo da sledite instrukcije i da ih se pridržavate.
1. Dash dijeta
Ova dijeta se bazira na unošenju velikih količina voća i povrća, koje treba konzumirati a opet ne preterivati. Za ručak se smeju unositi zasićene masti, ali u malim količinama, a večera treba biti bogata povrćem i eventualno jednim komadom belog mesa. Izbegavajte krompir jer je on namirnica koja sadrži dosta skroba i nikako ne ide uz proteine. Ova vrsta dijete može smanjiti rizik od srčanog udara i povoljno uticati na smanjenje pritiska kod osoba sa povišenim pritiskom. Dijeta predviđa eliminisanje iz ishrane: crvenog mesa, slatkiša i zaslađenih pića. Preporučuje se unos žitarica, riba i oraha.
2. Mind dijeta
Kod ove vrste dijete, naglasak nije samo stavljen na gubitak telesne mase, već se ona praktikuje u sprečavanju Alchajmerove bolesti i drugih oboljenja demencije. Pogodna je za starije osobe. Praktikuje se 15 grupa namirnica, od kojih 10 zdravih namirnica podrazumeva lisnato povrće, ostalo povrće, bobičasto voće (ribizle na pr.), zatim ribu, a 5 nezdravih namirnica koji podrazumevaju hamburgere, pice, slatkiše i crveno meso.
3. Tlc dijeta
Praktikuje se za smanjivanje holesterola i ona smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. U ovoj dijeti se izbacuju iz ishrane zasićene masti i soli, a poenta je na što većem unosu žitarica, voća i povrća.
Kod ove dijete takođe treba da balansirate dnevni unos kalorija čiji prekomeran unos izaziva loš holesterol. Unos zasićenih masti treba biti manji od 7 posto ukupnog kalorijskog unosa, a unos dijetalnog holesterola bi trebalo da bude maksimalno 200 mg dnevno.
4. Dijeta za oplodnju
Igra bitnu ulogu kod budućih mama. Žene bi trebalo da unose dobre masnoće, cela zrna žitarica (žito, raž, ječam, ovas, pšenica...) i biljne proteine (neki se nalaze u biljnim kačkavaljima). Za doručak je preporuka da se jede zobena kaša, ali je i preporuka da se konzumiraju mlečni proizvodi, punomasni jogurt, sladoled. Ovakva ishrana obiluje antioksidantima, vitaminima i mineralima. Ovim načinom dijete, ženama se povećava ovulacija i lakše im je da zatrudne.
5. Hrono ishrana
Danas je jedna od najpopularnijih dijeta. Ovim režimom ne samo što se postiže vitka figura, već i dobro zdravlje. Tu je bitno da kombinujete namirnice, gde je za doručak preporučljiva riba, belo meso koje se nikako ne sme kombinovati sa skrobom (krompirom i pirinčem), izbegava se unošenje kravljeg mleka i jogurta, jer organizam jako teško vari takve namirnice. Hleb i testenine se jedu do 15 časova, a najbolje ih je zameniti hlebom koji vi možete umesiti, a koji se sastoji od speltinog brašna i tamnog brašna u koje možete dodati sve vrste semenki - raž, ječam, ovas, suncokret, semena bundeve... Kod ove dijete nije bitan unos kalorija, već redovno i pravilno konzumiranje namirnica.