NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI: Ove namirnice NIKAKO ne smete da držite u frižideru!
Napravićete više štete nego koristi.
Iako verovatno zvuči kao najsigurniji način za čuvanje namirnica, držanje istih u frižideru nekada i nije dobro rešenje. Neka hrana gubi svoj ukus i teksturu, brže se kvari i buđavi kada je u frižideru.
Upravo su ove namirnice predodređene da se drže van frižidera:
PARADAJZ
Da li ste ikada zagrizli paradajz i otkrili da nema baš fin ukus? Šanse su velike da ste ga držali u frižideru. Paradajz u frižideru gubi svoj ukus jer hladan vazduh sprečava proces sazrevanja.
Temperatura takođe menja teksturu paradajza, ostavljajući ga mekanim. Iako vam verovatno prija kada je hladniji, najbolje bi bilo da ga držite na pultu u kuhinji.
POGREŠNO SU VAS UČILI: Doktor objašnjava - evo KOLIKO često treba prati zube!
BOSILJAK
I dok mnogi ljudi drže bosiljak u manjim pregradama u frižideru, istraživanja su pokazala da to zapravo nije dobro.
Držanje bosiljka u frižideru će učiniti da brže vene, a takođe će poprimiti sve mirise, pa će izgubiti svoju svrhu. Ukoliko želite da sačuvate biljke na najbolji mogući način, stavite ih u čašu sveže vode, kao cveće.
KROMPIR
Držanje krompira u frižideru pretvara skrob u šećer mnogo brže, pa ćete pri kuvanju dobiti slatki, gnjecavi krompir. Umesto toga, najbolje bi bilo da ga držite u papirnoj kesi, na hladnijem mestu poput ostave ili čak pored frižidera.
HLEB
Mnogi misle da je držanje hleba u frižideru prečica ka njegovoj dugotrajnosti i da će tako duže vreme ostati svež. Zapravo, hladna temperatura uzrokuje da se skrob brže kristalizuje, nego što bi na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces kojim hleb postaje tvrd i ustajao.
Dok zamrzavanje hleba zaista odlaže njegovo buđanje, hleb se najbolje čuva kada je van frižidera.
TOLIKO JEDNOSTAVNO, A POMAŽE: Ovaj prost trik SA RUKOM će vam SMANJITI APETIT!
KAFA
Želite kafu koja je sveža, jaka i punog ukusa? Izbegavajte da je držite u frižideru po svaku cenu. Kafa zapravo gubi svoj ukus u frižideru, primajući mirise druge hrane. Držite je na tamnom mestu, kao što je ormaić, a ukoliko imate baš velike količine, možete je držati u zamrzivaču.
Ipak, ako biste voleli da vam se frižider manje oseća, možete manju količinu kafe staviti u njega, kako bi "pokupila" mirise.
OTVORENE KONZERVE
Ako držite otvorene konzerve u frižideru može doći do curenja metala u hranu. Ostatke prebacite u kutije za hranu gde će sačuvati svoju svežinu i nećete morati da brinete o eventualnom trovanju.
BANANE
Banane su tropsko voće, pa samim tim i bolje "funkcionišu" na višim temperaturama. Hladne temperature usporavaju njihov proces sazrevanja, pa mnogi kažu da ukoliko zelenije banane držite u frižideru, one nikada neće sazreti.
Bilo bi dobro da uzmete posudu koja je predviđena za čuvanje voća i da ga držite van frižidera, tako ćete ujedno sprečiti i da pocrni.
ZAPANJUJUĆE: Evo šta bi se desilo da 7 DANA pijete SLANU VODU!
LUBENICE
Verovatno i najveće iznenađenje koje se nalazi na ovoj listi jesu lubenice. Svi znaju da nema ukusnije stvari od dobro ohlađene lubenice u letnjem periodu, ali ona će biti mnogo bolja po vas ukoliko se drži van frižidera.
Lubenica koja se čuva na sobnoj temperaturi ima mnogo više antioksidanasa od one koja se drži u frižideru, a takođe i duže traje.
BEZ DIJETE I VEŽBANJA: Za ravan stomak je najbolja OVA namirnica jer TOPI MASNE NASLAGE!