Na "CRNOJ LISTI" je NUTRICIONISTE! Evo šta se nalazi u KONZERVIRANOM PASULJU, kompletna analiza sastojaka, NEĆE VAM SE SVIDETI
Konzervirana hrana jako je tražena u našim marketima, a da li je zdrava... Za pasulj kažu da je namirnica koja pruža niz zdravstvenih benefita, a među mnogim Srbima je omiljeno jelo.
Spremaju ga na razne načine, sa mesom ili bez, čorbast ili zapečen. Neki, verovali ili ne, prave i slatkiše od ove mahunarke.
Kuvani pasulj je jedno od najomiljenih jela i domaćicama, jer osim što je zdrav, praktičan je - uglavnom ga prave u većoj količini, pa imaju i ručak za sutra, a mnogi čak kažu da je ukusniji kada "odleži" nekoliko dana. Međutim, postoje situacije kada nemamo vremena za kuvanje, pa se odlučujemo za bržu verziju ovog jela - pasulj iz konzerve.
Međutim, da li je on dobra zamena za domaći kuvani pasulj? Danas smo o tome pričali sa nutricionistkinjom Anitom Alterov, koja je i poznata i priznata dijetetičarka.
Izgleda da su danas ljudi jako opterećeni i nemaju vremena za kuhinju, jer su nam radnice u jednom marketu potvrdile da je konzervirana hrana jako popularna, a pasulj iz konzerve jedan od najprodavanijih proizvoda.
Međutim, mnogo ljudi ne zna šta zapravo jede, jer ne zna ili nema naviku da pročita deklaraciju na poleđini proizvoda. Jedna studija je pokazala da samo 15 procenata ljudi obraća pažnju na sastav namirnica!
Nutricionistkinja Anita ističe da je jako bitno da se prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, a posebno gotove hrane, obratiti pažnja na deklaraciju.
- Pre svega, najbitnije je reći da kada analiziramo deklaracije, obratimo pažnju na sastav namirnica. Na početku uvek idu sastojci koji se nalaze u najvećem procentu u proizvodima.
Svaka proizvodnja je u zakonskoj obavezi da proizvod obeleži informacijama o nutritivnom sadržaju, tj. deklaracijom proizvoda. Ove informacije se odnose na energetsku vrednost (kJ/kcal), masti, zasićene masti, ugljene hidrate, šećere, proteine i so. Takođe, deklaracije sadrže i dodatne informacije poput količine vlakana, preporučene veličine porcije, vrednosti na 100 g proizvoda, alergena i potencijalnih alergena.
Očekivali bismo da se u gotovom pasulju sa slaninom nalazi najveći procenat pasulja i vode i da nisu štedeli ni na mesu, međutim, Anita nam otkriva da smo se prevarili:
- Kada pogledamo ovo gotovo jelo i vidimo da najviše ima sosa i vode, zatim povrća, brašna,ulja, šećera, raznih aditiva, pa tek na kraju pasulja 22,5 %, to bi bilo oko 80 g pasulja na jednu porciju, a slanine ima oko 90 g na pakovanje od 400 g, kaže ona.
Iznenadilo nas je kada smo čuli da su pšenično brašno i suncokretovo ulje koncentrovaniji od pasulja i mesa, a nutricionistkinja objašnjava da su obe namirnice na "crnoj listi" većine dijetetičara:
- Pšenično brašno je na 3 mestu, što znači da ga ima više od pasulja i slanine. Takodje, suncokretovo ulje se nalazi u većoj količini od pasulja i slanine. Ni jedna od ovih namirnica se ne preporučuje jer mnogo ljudi ima danas problema sa šećerom, IR, masnoćama u krvi, a ove namirnice pogoršavaju ta stanja. Uz to prisutan je i šećer, koji dodatno pogoršava kvalitet proizvoda.Osim navedenog, ovo gotovo jelo sadrži i veoma štetan natrijum-glutaminat (Monosodium-glutaminat - MSG). To je pojačivač arome (mirisa, ukusa) i strateški proizvod prehrambene industrije. Predstavlja kristalnu so natrijuma i veštački proizvedene glutaminske kiseline. Mnogi proizvodi se danas ne mogu zamisliti bez njega, jer ni bili bljutavi i bezukusni.
Anita ističe da je ovaj pojačivač jako opasan po zdravlje odraslih i dece i može dovesti do teških medicinskih stanja:
- Ovaj proizvod sadrži i pojačivač arome E621 (natrijum glutaminat) koji može dadovede do raznih bolesti i stanja kod odraslih i dece. Kod dece često dovodi do hiperaktivnosti, a kod odraslih do hroničnog umora, depresije, hormonalnog disbalansa, bronhijalne astme... Ovaj sastojak se nalazi u mnogim gotovim proizvodima i ne preporučuje se u ishrani, završava ona.
Dakle, pasulj sa slaninom iz konzerve sadrži najmanje pasulja, a od mesa gotovo da nema ni traga. Nutricioniskinja ne preporučuje ovo jelo i navodi da je domaći kuvani pasulj neuporedivo zdraviji od konzerviranje verzije. Savetuje da kada nemate vremena za kuhinju izbegavate konzerviranu hranu i pokušate da nađete zdraviju alternativu.