SAMO ZA PRAVE GURMANE: Od OVOG užičkog jela holesterol skače kao LUD, ali je vredno SVAKOG ZALOGAJA! (FOTO)
Specijalitet kojim se Užičani ponose.
Ukoliko vas je put odveo u zlatiborski kraj, jedno od jela koje obavezno morate da probate je komplet lepinja. Ovaj lokalni specijalitet možete kupiti u svakoj pekari i restoranu u Užicu, Novoj Varoši, Čajetini, Zlatiboru, gde se priprema na tradicionalan način, sa jajima, pretopom i kajmakom.
Ovo jelo je prava kalorijska bomba, pa onima koji ne konzumiraju masnu hranu može "teško pasti" na želudac. Sa druge strane, pravi gurmani će uživati u fantastičnom ukusu komplet lepinje, a u slučaju da poželite da je napravite kod kuće, tu je i recept za ovaj specijalitet.
Potrebne su vam sledeće namirnice:
- Sveža, "vazdušasta" lepinja
- Kajmak
- Jaje
- Pretop
Lepinju isecite tako da odvojite gornji deo koji će vam služiti kao poklopac. Donji deo lepinje namažite kajmakom i dobro utrljajte. Razmutite jedno jaje i polako ga razmažite po lepinji. U međuvremenu, uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagreje.
U tepsiju u kojoj ćete peći lepinju stavite malo ulja. Ubacite lepinju bez poklopca i ostavite da se peče 5-10 minuta. Nakon toga je izvadite i prelijte pretopom.
Ostatak lepinje, "poklopac" pecite u rerni 2 minuta, a zatm izvadite i stavite na glavni deo.
Poslužite sa nekim osvežavajućim, hladnim napitkom, po mogućnosti jogurtom ili kiselim mlekom.
Komplet lepinja se jede rukama, i to tako što prstima odlomite delić "poklopca" i umačete u sredinu. Kada pojedete ceo poklopac, prelazite na donji deo lepinje.
Pogledajte kako to rade Užičani: