САМО ЗА ПРАВЕ ГУРМАНЕ: Од ОВОГ ужичког јела холестерол скаче као ЛУД, али је вредно СВАКОГ ЗАЛОГАЈА! (ФОТО)
Специјалитет којим се Ужичани поносе.
Уколико вас је пут одвео у златиборски крај, једно од јела које обавезно морате да пробате је комплет лепиња. Овај локални специјалитет можете купити у свакој пекари и ресторану у Ужицу, Новој Вароши, Чајетини, Златибору, где се припрема на традиционалан начин, са јајима, претопом и кајмаком.
Ово јело је права калоријска бомба, па онима који не конзумирају масну храну може "тешко пасти" на желудац. Са друге стране, прави гурмани ће уживати у фантастичном укусу комплет лепиње, а у случају да пожелите да је направите код куће, ту је и рецепт за овај специјалитет.
Потребне су вам следеће намирнице:
- Свежа, "ваздушаста" лепиња
- Кајмак
- Јаје
- Претоп
Лепињу исеците тако да одвојите горњи део који ће вам служити као поклопац. Доњи део лепиње намажите кајмаком и добро утрљајте. Размутите једно јаје и полако га размажите по лепињи. У међувремену, укључите рерну на 250 степени и оставите да се загреје.
У тепсију у којој ћете пећи лепињу ставите мало уља. Убаците лепињу без поклопца и оставите да се пече 5-10 минута. Након тога је извадите и прелијте претопом.
Остатак лепиње, "поклопац" пеците у рерни 2 минута, а затм извадите и ставите на главни део.
Послужите са неким освежавајућим, хладним напитком, по могућности јогуртом или киселим млеком.
Комплет лепиња се једе рукама, и то тако што прстима одломите делић "поклопца" и умачете у средину. Када поједете цео поклопац, прелазите на доњи део лепиње.
Погледајте како то раде Ужичани: