UZE TIKVU I PRETVORI JE U... : Pepeljugina punjena bundeva na dva načina
Pošto Pepeljuga na balu očara princa, njih dvoje žive srećni do kraja života – a jedan od razloga je i to što je Pepeljuga pravila punjenu bundevu!
Da biste i vi predstojeće praznike proslavili kako valja i zaronili u svet bajki, danas vam poklanjamo dva recepta za punjenu bundevu – slani i slatki. Napominjemo da je slatki način punjenja bundeve idealan za dane posta, posebno za Badnji dan – zbog tradicionalnog služenja suvog voća.
Prema tome, potrudite se da nađete neke manje bundeve, pa makar punili i po dve za jedan obrok – ako ste baš nezasiti.O veličini bundeva nerealno je govoriti – naravno, ne očekujte da će ispasti idealno ako bundevu od 20kg napunite sa pola kilograma mesa. A teško ćete je i smestiti u običan šporet, kao Pepeljugine polusestre svoja ogromna stopala u njenu staklenu cipelicu.
Potrebno:
- bundeva
- 600g svinjetine
- 3 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 350g pečuraka
- 250g krompira
- 100g paradajza
- vezica peršuna
- crni biber u zrnu
- so
- 2 lovorova lista
- ulje
- ½ šolje crnog vina
- kačkavalj
Priprema:
Najpre odsecite kapak, odnosno poklopac bundeve (onaj na kome je drška), pa je potom izdubite kašikom i posolite. Uklonite semenke i žilavi deo bundeve.
U poseban sud složite svinjetinu seckanu na kockice, pa dinstajte. Dodajte šargarepu iseckanu na kolutove, kockice krompira i luk iseckan na rebarca. Zalijte vinom i ostavite da se dinsta, pa kad sve omekne, dodati pečurke sečene na pola. Začinite solju i biberom. Za pet minuta dodajte sitno seckan paradajz – ostavite da prokrčka, pa dodajte sitno seckan peršun. Dodajte u fil dva lista lovora, oa napunite bundevu. Poklopite je i dršku umotajte folijom, da ne izgori.
Stavite punjenu bundevu u pleh u koji ste nalili malo vode. Pecite dva sata u umereno zagrejanoj rerni. Potom skinite kapak, narendajte kačkavalj i pecite još pola sata otkriveno.
P.S. - Predlažemo vam i da u fil dodate malo kuskusa ili pirinča.
Potrebno:
- bundeva
- med
- cimet
- dve supene kašike suvog grožđa
- dve supene kašike suvih kajsija
- po dve supene kašike raznog suvog voća – po ukusu
- rum
- kruške
- orašasti plodovi (orah, lešnik, badem, indijski orah...)
Priprema:
Bundevu isecite i izdubite kako je opisano u prethodnom receptu. Premažite unutrašnjost bundeve medom i pospite cimetom – ovaj začin će joj posebno prijati. Potopite suvo voće u rum, pa – kad nabubri – procedite ga i zamešajte sa seckanim kruškama i orašastim plodovima. Možete dodati cimet i u fil, a potom napunite bundevu. Odozgo bogato prelijte medom. Bundevu stavite u pleh pa nalijte malo vode pored. Prekrijte bundevu folijom i pecite u umereno zagrejanoj pećnici, da omekne.