УЗЕ ТИКВУ И ПРЕТВОРИ ЈЕ У... : Пепељугина пуњена бундева на два начина
Пошто Пепељуга на балу очара принца, њих двоје живе срећни до краја живота – а један од разлога је и то што је Пепељуга правила пуњену бундеву!
Да бисте и ви предстојеће празнике прославили како ваља и заронили у свет бајки, данас вам поклањамо два рецепта за пуњену бундеву – слани и слатки. Напомињемо да је слатки начин пуњења бундеве идеалан за дане поста, посебно за Бадњи дан – због традиционалног служења сувог воћа.
Према томе, потрудите се да нађете неке мање бундеве, па макар пунили и по две за један оброк – ако сте баш незасити.О величини бундева нереално је говорити – наравно, не очекујте да ће испасти идеално ако бундеву од 20кг напуните са пола килограма меса. А тешко ћете је и сместити у обичан шпорет, као Пепељугине полусестре своја огромна стопала у њену стаклену ципелицу.
Потребно:
- бундева
- 600г свињетине
- 3 шаргарепе
- 2 главице црног лука
- 350г печурака
- 250г кромпира
- 100г парадајза
- везица першуна
- црни бибер у зрну
- со
- 2 ловорова листа
- уље
- ½ шоље црног вина
- качкаваљ
Припрема:
Најпре одсеците капак, односно поклопац бундеве (онај на коме је дршка), па је потом издубите кашиком и посолите. Уклоните семенке и жилави део бундеве.
У посебан суд сложите свињетину сецкану на коцкице, па динстајте. Додајте шаргарепу исецкану на колутове, коцкице кромпира и лук исецкан на ребарца. Залијте вином и оставите да се динста, па кад све омекне, додати печурке сечене на пола. Зачините сољу и бибером. За пет минута додајте ситно сецкан парадајз – оставите да прокрчка, па додајте ситно сецкан першун. Додајте у фил два листа ловора, оа напуните бундеву. Поклопите је и дршку умотајте фолијом, да не изгори.
Ставите пуњену бундеву у плех у који сте налили мало воде. Пеците два сата у умерено загрејаној рерни. Потом скините капак, нарендајте качкаваљ и пеците још пола сата откривено.
П.С. - Предлажемо вам и да у фил додате мало кускуса или пиринча.
Потребно:
- бундева
- мед
- цимет
- две супене кашике сувог грожђа
- две супене кашике сувих кајсија
- по две супене кашике разног сувог воћа – по укусу
- рум
- крушке
- орашасти плодови (орах, лешник, бадем, индијски орах...)
Припрема:
Бундеву исеците и издубите како је описано у претходном рецепту. Премажите унутрашњост бундеве медом и поспите циметом – овај зачин ће јој посебно пријати. Потопите суво воће у рум, па – кад набубри – процедите га и замешајте са сецканим крушкама и орашастим плодовима. Можете додати цимет и у фил, а потом напуните бундеву. Одозго богато прелијте медом. Бундеву ставите у плех па налијте мало воде поред. Прекријте бундеву фолијом и пеците у умерено загрејаној пећници, да омекне.