Domaćice, ako je ovo PRVI BOŽIĆ koji pripremate SAME, imamo NAJJEDNOSTAVNIJI recept za SARME - Sa ovom TEHNIKOM ZAVIJANJA svaka će biti ISTA
Uživajte u pripremi i očarajte svoje goste jedinstvenim ukusom božićne trpeze!
Božićna trpeza često je obeležena tradicionalnim jelima, a jedno od nezaobilaznih jela su sarme. Za sve mlade i neiskusne domaćice koje žele impresionirati svoje goste, donosimo vam jednostavan recept kako pripremiti ovo ukusno i omiljeno jelo, bilo da su mrsne za Božić ili posne za Badnje veče.
Domaćice, pair i olovke u ruke!
Sastojci za mrsne sarme:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500g mlevenog mesa (mešavina svinjskog i junećeg)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- So, biber, suvi začin
- Kisela pavlaka za posluživanje
Sastojci za posne sarme:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 2 šolje belog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 šolja naseckanih pečuraka
- So, biber, suvi začin
- Ulje
- Kisela pavlaka (posluživanje)
Uputstvo za pripremu:
Priprema kupusa:
Ukoliko koristite kiseli kupus, odvojite listove i blago ih prokuvajte u vodi da omekšaju.
Priprema fila za mrsne sarme:
Propržite sitno seckan crni luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i propržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Dodajte pirinač i naseckane šargarepe, začinite po ukusu i dobro promešajte.
Priprema fila za posne sarme:
Propržite crni luk na malo ulja, dodajte pirinač i propržite dok pirinač ne postane staklast.
Dodajte naseckane šargarepe i pečurke, začinite po ukusu i dobro promešajte.
Filovanje listova kupusa:
Stavite fil na sredinu svakog lista kupusa i umotajte ih u čvrste rolate.
Složite ih u dublji lonac ili šerpu, čvrsto jedan uz drugi.
Kuvanje:
Dodajte vode da prekrije sarme, stavite poklopac i kuvajte na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata.
Posluživanje:
Poslužite sarme uz kiselu pavlaku i uživajte u tradicionalnom ukusu božićne trpeze.
Ovaj jednostavan recept će svakako oduševiti vaše goste i dodati poseban šarm vašoj božićnoj trpezi. Srećno kuvanje i uživanje u prazničnom duhu!