Домаћице, ако је ово ПРВИ БОЖИЋ који припремате САМЕ, имамо НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ рецепт за САРМЕ - Са овом ТЕХНИКОМ ЗАВИЈАЊА свака ће бити ИСТА
Уживајте у припреми и очарајте своје госте јединственим укусом божићне трпезе!
Божићна трпеза често је обележена традиционалним јелима, а једно од незаобилазних јела су сарме. За све младе и неискусне домаћице које желе импресионирати своје госте, доносимо вам једноставан рецепт како припремити ово укусно и омиљено јело, било да су мрсне за Божић или посне за Бадње вече.
Домаћице, паир и оловке у руке!
Састојци за мрсне сарме:
- 1 главица киселог купуса
- 500г млевеног меса (мешавина свињског и јунећег)
- 1 шоља пиринча
- 1 главица црног лука
- 2 шаргарепе
- Со, бибер, суви зачин
- Кисела павлака за послуживање
Састојци за посне сарме:
- 1 главица киселог купуса
- 2 шоље белог пиринча
- 1 главица црног лука
- 2 шаргарепе
- 1 шоља насецканих печурака
- Со, бибер, суви зачин
- Уље
- Кисела павлака (послуживање)
Упутство за припрему:
Припрема купуса:
Уколико користите кисели купус, одвојите листове и благо их прокувајте у води да омекшају.
Припрема фила за мрсне сарме:
Пропржите ситно сецкан црни лук на мало уља док не постане стакласт.
Додајте млевено месо и пропржите док не добије лепу златно-смеђу боју.
Додајте пиринач и насецкане шаргарепе, зачините по укусу и добро промешајте.
Припрема фила за посне сарме:
Пропржите црни лук на мало уља, додајте пиринач и пропржите док пиринач не постане стакласт.
Додајте насецкане шаргарепе и печурке, зачините по укусу и добро промешајте.
Филовање листова купуса:
Ставите фил на средину сваког листа купуса и умотајте их у чврсте ролате.
Сложите их у дубљи лонац или шерпу, чврсто један уз други.
Кување:
Додајте воде да прекрије сарме, ставите поклопац и кувајте на средњој ватри око 1,5 до 2 сата.
Послуживање:
Послужите сарме уз киселу павлаку и уживајте у традиционалном укусу божићне трпезе.
Овај једноставан рецепт ће свакако одушевити ваше госте и додати посебан шарм вашој божићној трпези. Срећно кување и уживање у празничном духу!