Свечана БОЖИЋНА ТОРТА са кексом и чоколадом је НАЈКРЕМАСТИЈА посластица - Домаћице се отимају за овај РЕЦЕПТ, сваки залогај је ФАНТАЗИЈА
Кремаста Божићна торта са две врсте фила осваја укусом и изгледом
Када зима стигне, а Божић куца на врата, у сваком дому долази и тренутак за припрему оних посебних посластица које чине празничну трпезу незаборавном. Свечана божићна торта са два врсте фила заслужује посебно место међу њима. Сваки залогај ове торте је права фантазија – богата, кремаста и пуног укуса, свесно направљена да очара и најзахтевније сладокусце.
Домаћице широм земље отимају се за овај рецепт јер једноставно не постоји ниједна боља посластица која тако савршено комбинује традицију и луксуз. Ако желите да ове године оставите без даха све који седну за вашу трпезу, ово је торта коју морате припремити.
Састојци:
пет беланца
5 кашика шећера
млевени кекс, 3 кашике
презле, 2 кашике
какао, 2 кашике
прашак за пециво 1/2 кесице
За фил:
20 жуманаца
5 целих јаја
25 кашика шећера
маргарин 300 г
млевени кекс 300 г
кисела павлака 300 мл
црна чоколада 100 г
млечна чоколада100 г
шлаг 300 г
кисела вода 300 мл
Припрема:
1. Умутити беланца у чврст шам, па постепено додавати шећер. Кад се лепо умути смањити миксер, па додати какао, презле, млевени кекс и прашак за пециво. Сјединити и сипати у плех кога сте обложили паиром за печење.
2. Пећи на 200 степени око 10 минута. Умутити још три идентичне коре. Сачекати да се охлади.
3. За фил је потребно да жуманца и јаја умутите пенасто. Додајте шећер и мутите док се маса не удвостручи. Скувајте фил на пари и охладите. Маргарин или путер умутите пенасто, па додајте хладан фил. Све измиксати и додати млевени кекс, киселу павлаку и исецкане чоколаде (црну и белу).
Крем шлаг умутите са минералном водом.
Филовати : кора, жути фил, шлаг, кора…
Пријатно!