ВАСИНА ТОРТА је на листи 100 најбољих у ЕВРОПИ! Осмислила је ташта из ПАРАЋИНА из захвалности свом ЗЕТУ - Посластица пуна ораха, савршена за празничну трпезу
Ево једног аутентичног српског рецепта за торту који је настао веровали или не у Параћину, а још невероватније да је рецепт осмислила ташта свом зету Васи у знак захвалности
Познати магазински кулинарски сајт "Тасте атлас" направио је листу 100 најбољи торти у Европи. Не морате сумњати, јер се и неке из наше земље налазе на њој.
У питању су непревазиђена торта реформа, која је заузела 29 место, а само два места иза ње налази се Васина торта. На 72. месту налази се Лења пита, коју заправо више сматрамо колачем него тортом, али ипак су је уврстили на листу.
Кажу да је Васина торта аутентична српска торта чији рецепт датира још из давне 1908. По причи, настала је као знак захвалности таште према зету Васи Чокрљану из Параћина, који је своју супругу одвео бечким лекарима, јер је било речено да порођај може угрозити живот и ње и детета.
Кад је Јелена на свет донела здраво дете, Васина ташта је одлучила да му се одужи, па му направила торту, данас је то чувена Васина торта.
Супруга Јелена је донела на свет здраво и крупно дете, а нама је у аманет остао рецепт за овај класик српске кухиње.
Треба имати и на уму да су наранџе давне 1908. године биле право мало богатство у кухињи једне жене и да се торта са њом у рецепту није могла наћи у свакој кући.
Шта нам је све потребно:
За кору:
5 јаја
5 кашика шећера
1 кашика брашна
6 кашика млевених бадема
1 кашичица екстракта ваниле
За И фил:
125мл млека
4 кашике шећера
200г млевених ораха
4 жуманца
125г шећера
10 кашика сока од поморанџе и нарендана корица
100г чоколаде за кување
150 г растопљеног путера
За други фил:
4 беланца
200г шећера
125мл воде
кашичица сока од лимуна
Начин припреме:
За кору умутити чврст снег од беланаца. Умутити пет жуманаца са шећером, па додати брашно, млевене бадеме и ванилу. На крају помешати жуманца и беланаца. Сипати смесу у округли подмазани плех. Кору пећи у претходно загрејаној рерни на 170Ц 25 минута. Кад се кора испече, оставити је да се охлади.
За фил прокувати млеко са шећером, додати млевене орахе и чоколаду. Нацедити сок од поморанџе, додати нарендану корицу поморанџе, жуманца умућана са шећером на пари (10 минута). Кувани крем прохладити па му додати умућени путер мешајући док се све не сједини.
Посебно умутити шам од беланаца у који треба лагано додати врућ укувани шећер густине меда и сок од лимуна. Овај процес је веома битан пошто не желимо да користимо термички необрађена беланца и жуманца.
Кору за торту премазати првим филом, кремом од ораха, а целу торту премазати шамом од беланаца. Држати је до служења у фрижидеру. Торту украсити колутовима свеже поморанџе или направити ушећерене.
Србија Данас/Стил, Л.В./Пренела Ј.Ш.