Припремите БАДЊАЧУ, посну погачу која је ОБАВЕЗНА на столу за Бадње вече - Верује се да симболизује ИСУСА ХРИСТА који ЧУВА ДОМ од свега лошег
Ова посна погача обавезно мора бити на столу за Бадње вече, посебно због 1 ствари
Бадњача, односно посна погача, обавезно мора да се наше на трпези за Бадње вече и то заузиме централно место. Наиме, симболизује Исуса Христа који чува дом од свега лошег. Никако се не сече, већ се ломи.
Састојци:
40 г свежег квасца
400 мл топле воде
1 кашика шећера
3 кашичице соли
700 г брашна
50 мл 2 кашике уља
Начин припреме:
У топлој води размутити квасац и шећер. Додати пола брашна, уље и со, па добро измешати.
Након тога додавати остатак брашна, па наставити мешање варјачом док не постане јако густо.
Кад већ не може да се меша и требало би да се умеси, онда прелити са оне 2 кашике уља, може и 3 и мало премесити. Оставити тако тесто покривено крпом да одстоји 20 – 30 минута на топлом месту.
Извадити затим тесто, мало га премесити, па га руком истапкати да се рашири, да буде као танка лепиња. Ставити у плех величине 30 цм. Избоцкати виљушком, премазати четкицом уљем и оставити 20 минута да одстоји.
Погачу пећи у претходно загрејаног рерни на 200 степени око 25 минута. Печена је када фино порумени.
Печену погачу "умити" са мало воде, замотати је у крпу и тако оставити док је не изнесете на трпезу.
Србија Данас/Стил, Ивана Богићевић/Пренела Ј.Ш.