Рецепт за БОЖИЋНУ ЧЕСНИЦУ - Толико једноставно да је и почетници могу спремити, брзо, једноставно и укусно
Спремите се за велики празник који је пред нама.
Божић је за четири дана, а на божићној трпези обавезна је погача чесница. Пронашли смо рецепт који је једноставан за припрему чак и за почетнике.
Ево шта вам је потребно и како се припрема.
Састојци потребни за чесницу су:
- 600 грама брашна,
- 3 јаја,
- 2дл млека,
- једна кашичица шећера,
- 21 грам квасца,
- 100 грама маргарина
Млеко и јаја оставите да одстоје на собној температури, немојте их стављати у смесу директно извађене из фрижидера. Мало млека одвојите за квасац и најпре га мало подгрејте, како би се квасац пре активирао. У чинију са загрејаним млеком додати кашичицу шећера и онда издробити и умутити свежи квасац. Оставите квасац да се активира око 10 до 15 минута.
У ванглу додајте већи део брашна типа 400 али немојте све, јер ћете касније додавати брашно по потреби. У брашно ставите квасац који је нарастао, а онда 100 грама маргарина или путера, 2 јаја и остатак млека.
Све добро мешајте и додајте оно што вам је остало од брашна и посолите по укусу. Месите брашно све док се више ни мало не буде лепило за руке. А потом га прекријте фолијом или крпом и оставите да “одмори” око сат времена. За то време би требало да се дуплира величина теста.
Пре него што наставите да месите тесто, премажите округли плех маргарином или путером и обложите плех папиром за печење.
По радној површини можете посути мало брашна.
Када се тесто развлачи треба да буде масније, те ако видите да више не можете да га развлачите ставите мало уља на руке и наставите са извлачењем. Уколико вам и даље не иде, оставите тесто на неких 15 минута са стране, док припремате остатак погаче па се вратите плетеници.
Чесницу можете обликовати као погачу, или правити мање „ружице“ које ћете ређати једну до друге у округлом плеху. Обод чеснице можете украсити малом плетеницом од теста, уколико је припремате као класичну погачу.
Према обичају, у чесницу се ставља новчић, који се претходно откувао 15 минута у кипућој води, дезинфиковао и умотао у алу-фолију. Такође у чесницу се понегде убацују и зрна сувог грожђа, пасуља или пшенице, дрен, који имају симболичко значење да година буде слатка и да укућани буду здрави.
Обликовану чесницу премажите умућеним јајетом како би добило ону лепу жућкасту, румену боју приликом печења. Пече се првих 15 минута на 200 степени, а ако приметите да се до тад чесница лепо заруменела прекријте алу фолијом и пеците још 15, 20 минута.
Проверите да ли је чесница спремна тако што ћете тесто благо пробости чачкалицом или виљушком. Ако на виљушци остају трагови теста, значи да чесницу треба још мало допећи.