ПОСНИ ГУЛАШ ОД ПЕЧУРАКА: Једном када припремите ово јело постаће редован део ваше трпезе
Здрав, а укусан оброк који ће одушевити све укућане.
6. јануара, дан пре Божића, православни хришћани обележавају Бадњи дан и вече. Према обичајима, на овај дан се једе посна храна, а сигурни смо да сте већ увелику почели да размишљате које ново јело да уврстите на своју посну трпезу и одушевите све присутне.
Гулаш од печурака спремљен по овом рецепту, може бити одличан избор као главно јело, али и као прилог, зато ће постати редован део вашег јеловника и другим данима у години.
Састојци:
Печурке (шампињони, вргањи или комбинација) - 500 г
Црни лук - 1 велики
Бели лук 2 - чена
Уље 2 - кашике
Брашно - 1 кашика
Млевена црвена паприка - 1 кашика
Повртни бујон - 1 шоља
Пардајз сос - 1 шоља
Соја сос (по жељи) - 1 кашика
Со и бибер по укусу
Суви тимијан или мајчина душица - 1 кашичица
Ловоров лист - 1
Свеж першун за декорацију
Начин припрема:
У велику шерпу сипајте уље да се загреје на средњој температури. Док се оно греје печурке исеците на танке кришке, аситно исецкајте и црни и бели лук. Црни лук ставите да се пржи док не постане стакласт, а потом убаците бели лук и пржите све заједно још један минут. Потом додајте печурке и пржите их док не постану златно смеђе боје, након тога их поспите брашном и добро промешајте. Преко тога црвену млевену паприку и кратко пропржите. Сипајте бујон од поврћа и парадајз сос и мешајте док се све добро не сједини. Додајте соја сос, со, бибер, тимијан и ловоров лист.
Након што сте све ове кораке одрадили смањите температуру и оставите да се кува 20 до 30 минута, повремено мешајући, док гулаш не постане густ. Ловоров лист извадите пре сервирања. Послужите гулаш од печурака са свежим першуном и по жељи уз прилог као што су пире кромпир, тестенина, пиринач или хлеб.