Житарице и ВОЋЕ које морате имати на столу за Бадње вече - Верује се да штите и јачају организам
Поред разних јела које припремате, ставите и ово на сто.
Постоји традиционални јеловник за Бадње вече. На столу се обично налазе разне посне ђаконије, суве смокве, грожђе, брусница, ораси, бадеми, лешници, мед...
Поред здравих грицкалица, трпезу чине пасуљ пребранац, риба, посне пите, баклава, бундева...
На Бадњи дан се обавезно пости, а постоје намирнице које имају симболично значење.
Рецимо, за печену бундеву се сматра да је ваља јести како се не би стварале красте на глави, тврде етнолози који су проучавали српске обичаје.
Мед и ораси се једу на овај дан, а касније се чувају као лек.
Традиционално бацање ораха по ћошковима дома потиче од веровања да орах тера зле силе, али и даје покој душе преминулим прецима.
Такође, постоји веровање да је пасуљ идеално јело за душе покојника, па је зато неизоставан део Бадње трпезе.
У неким крајевима кромпир се није припремао због веровања да укућани могу добити чиреве, док је негде пиринач био строго забрањен и веровања "да вране не однесу пилиће".
Од великог је значаја да цела породица мора бити на окупу за Бадње вече и да са стола нико не устаје пре него сви заврше.