РЕФОРМА ОБЛАНДА је најбољи ситни колач за БОЖИЋНУ трпезу - Пун је сочног ЧОКО ФИЛА, а рецепт успева чак и ПОЧЕТНИЦИМА
Мекани фил и шушкави премаз од беланаца на обланди одушевиће сва ваша чула
Обланде које се спремају на специфичан начин и неприкосновени су фаворит свима који их окусе не заслужују да се зову ништа мање него Краљица штангле. Реформа обланде су хрскаве попут куповних наполитанки, али неупоредиво квалитетније и крајње неодољиве. Проверите што пре!
НАПОМЕНА: Реформа обланде у свом саставу немају млеко и млечне производе (ако не инсистирате на употреби путера), те су безбедне за особе преосетљиве на њих.
Састојци:
За коре:
3 листа обланде (велика, 27.5 x 37.5 цм)
6 беланаца
250 г шећера
250 г млевених ораха
За фил:
6 жуманаца
200 г шећера
150 г чоколаде
250 г маргарина/путера
Припрема:
Коре:
Улупајте беланца у чврст шам, па постепено додајте шећер мутећи непрекидно док се сав шећер не раствори.
Умешајте лагано млевене орахе, те добијену масу поделите на три једнака дела.
Сваким делом премажите храпаве стране све три обланде.
Пеците у рерни загрејаној на 170 ºЦ око 15 минута.
САВЕТ: Можете пећи кору једну по једну или истовремено ако имате опцију са вентилатором. У мојој је било могуће испећи две истовремено и потом трећу посебно.
Испечене коре оставите да се охладе.
НАПОМЕНА: Мало ће се крајеви обланди подићи и савити, ал ће се филовањем исправити, не брините.
Фил:
Умутите жуманца са шећером, па скувајте у суду над паром или у микроталасној.
Пред крај умешајте отопљену чоколаду, те оставите да се охлади.
Измиксајте омекшали маргарин и сједините га са охлађеним кремом.
Завршни поступак:
Обланду поставите на тацну премазаном страном према горе. Од фила одвојите пар пуних кашика, а преосталу количину поделите на два дела.
Прву половину нанесите на прву обланду, прекријте другом, па њу премажите другом половином фила.
Слагање завршите трећом обландом.
Прекријте колач провидном фолијом, оптеретите нечим тежим и оставите на хладном месту неколико сати.
САВЕТ: Немојте обланде увијати у кесу нити поклапати звоном јер ће само овако остати хрскаве тј. неће омекшати превише.
Скините фолију, намажите претходно одвојеним делом фила и поспите млевеним орасима по жељи.
Сеците на штангле и уживајте!
Србија Данас/Рецепт МаринаСТасте