Посна ЧОКО БАКЛАВА за Бадње вече одушевиће укућане - Толико је укусна и ЈЕДНОСТАВНА за припрему да ћете је спремати и када се не пости
Ако волите класичну баклаву и овај рецепт ће вам се сигурно свидети.
Ако ове године желите да на Бадње вече изненадите своје укућане нечим заиста посебним, посна чоко баклава је прави избор! Ова посластица савршено комбинује богатство укуса чоколаде и традицију посних колача, а уједно је и једноставна за припрему.
Толико је укусна да ћете је сигурно правити и након поста, кад год пожелите нешто слатко. Њена меканост, хрскавост и богатство укуса чини је незаборавном, а мирис који ће се ширити из ваше кухиње биће права чаролија. Припремите се да ова посна баклава постане прави хит на вашој трпези, али и омиљена посластица током целе године!
Састојци:
12 кора за баклаву
За фил:
300 г млевених ораха
150 г чоколаде за кување
150 г посног млевеног кекса
6 кашика гриза
5 кашика шећера
150 мл воде
100 мл уља
За сируп:
500 мл воде
500 г шећера
За премазивање:
50 мл уља
50 мл воде
Припрема:
Загрејте рерну на 220 степени. У чинији помешајте орахе, рендану чоколаду за кување, кекс, гриз, шећер, додајте уље и воду и измешајте да добијете чврсту смесу. Помешајте уље и воду за премазивање кора.
Премажите том мешавином прву кору, ставите другу, премажите и по ивици распоредите 1/6 смесе за фил, па уролајте. Урадите то са свим корама. Добићете 6 ролница.
Поређајте их у подмазан плех и пеците у загрејаној рерни на 220 степени док баклава не добије златносмеђу боју. Припремите сируп - када шећер и вода провре кувајте 15 минута да се сируп мало згусне. Оставите сируп да се охлади.
Врућу баклаву прелијте хладним сирупом и оставите у плеху док се не охлади.